Zesik ještě jednou...

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
agent000
Kontaktovat uživatele:

Zesik ještě jednou...

#1 Příspěvek od agent000 »

Omlovám se že otravuju ještě jednou s tím zesilovačem, ale teď mám úplně jiný problém :oops: . na budících tranzistorech BD139(NPN) mám na bázi napětí asi +15V což mi drží tranzistory otevřené a tím pádem dost topí, zahřívají se i odpory 470R v kladné větvi a 27R když je nechám na napětí dýl než 30vteřin začne se z nich kouřit... a moje otázka zní jak donutit NPN tranzistory k tomu aby se zavřely?? probděl jsem u toho celou noc a dopoledne a nic kloudnýho jsem nevymyslel... zesik napájím 2*40V i když je na schématu 2*30V, ale to by snad nemělo vadit...
Přílohy
zesilovač.jpg
...
(161.56 KiB) Staženo 103 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Ne vubec to nevadi, az nato, ze hodnoty soucastek jsou dimenzovany na 30V(hlavne rezistory)...dyt to je zmena o 1/4 a TY myslis ze se to nikde neprojevi? Ty velikosti nejsou pro srandu kralikum, nastavujes tim pracovni body atp. :wink:

BTW nezakladej druhej thread k jednomu problemu(tomu samymu zesiku), thread uz si tu na ten zes mel, tak si to mel hodit tam
agent000
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od agent000 »

jo dobře příště to tak udělám, teď jen vymslet jak snížit napětí... asi to udělám zenerkama na 30V
agent000
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od agent000 »

s tím napětím máš pravdu, už běžím do obchodu s elektronikou pro zenerky :D njn teprve s audio technikou začínám :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

agent000 píše:jo dobře příště to tak udělám, teď jen vymslet jak snížit napětí... asi to udělám zenerkama na 30V

LOL zenerky...kolik si ten zes vezme proudu?

BTW dyt ty zenerky budes muset posilit tranzistorama jinak se ti zase odprasknou(premyslej)!!! Nebude lepsi prepocitat klicovy soucastky?

takhle z toho jednoduchyho zesu tim nabalovanim soucastek udelas zbytecny topici monstrum
agent000
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od agent000 »

raději to přepočítám... to by neměl být problém.
jandu

#7 Příspěvek od jandu »

Skúsil si vôbec nastavovať prac.bod trimrom 2K5? Ten slúži na nastavenie napätí na bázách BD 139,140.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

A odkud je napájená ta NE5534 ? Z těch +-30V ?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#9 Příspěvek od masar »

Jak píše jandu, tam bude nejspíš "zakopaný pes". Při vytočení trimru nadoraz tak, že propojíš bázi s kolektorem té regulační BD139 se napětí Uce tohoto tranzistoru a tedy i napětí mezi bázemi budičů BD139 a BD140 sníží natolik(cca 0,75V), že se budiče i koncové tranzistory zavřou. O nějaké závadě svědčí i to, že píšeš, že máš napětí na bázích 15V a tam by přece mělo být přibližně 0V. A koncové tranzistory ti při tom nehřejí? To se mi nezdá... :wink:
Vypadá to, že nefunguje zpětná vazba z výstupu zesilovače do OZ. Zkontroluj zapojení koncového stupně.
stephunk

#10 Příspěvek od stephunk »

Podľa príznakov 5534 možno nieje napájaná vôbec.. :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“