Posun dreva na hydraulickej štiepačke

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dudo02

Posun dreva na hydraulickej štiepačke

#1 Příspěvek od dudo02 »

Zdravím,

Vyrábam si doma hydraulickú štiepačku na drevo - poloautomat.
Potreboval by som pomôcť s odhadom výkonu 3f elektromotora, ktorý bude poháňať šnekovú prevodovku . Tá bude cez ozubené kolesá pohaňať dva "ozubené valce", na ktorých bude umiestnené drevo. Ozubenia a reťaz budú byciklové.

Viac je asi zrejmé z nákresov a fotiek v prílohe. Jedno z kolies bude na začiatku a druhé na konci vrchnej konštrukcie štiepačky viď. foto štiepačky.

Mám možnosť kúpiť prevodovku s motorom o výkone 0,18kW - viď príloha. Bude to stačiť, alebo hľadať niečo s vyšším výkonom ?
Musím brať do uváhy aj veľkosť samotnej prevodovky, nakoľko som obmedzený priestorom. Čize čím menšia prevodovka, tým lepšie..
Přílohy
75915856.jpg
(40.49 KiB) Staženo 150 x
Dopravnik.png
(10.72 KiB) Staženo 142 x
IMG_20170717_170509.jpg
(243.03 KiB) Staženo 149 x
Charos

#2 Příspěvek od Charos »

A jakej má ta převodovka převodovej poměr?
180W je bída...ale záleží na převodu...
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

Na šoupání dvoumetrovou kládou by to mělo stačit :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
dudo02

#4 Příspěvek od dudo02 »

Motor má otáčky 2820/min, čiže prevodový pomer je 1:100.
Charos

#5 Příspěvek od Charos »

Tak to jo...
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Na dlouhodobější a spolehlivý provoz je 0,18kW opravdu málo, přísunový dopravník na podobné štípačce u lesního závodu měl motor minimálně 1,5 - 2,2kW. Zde ovšem poháněl 8-10 válců, nepřetržitě po celou směnu a s občasnou reverzací.

Jinak vzdálenost válců 150cm je na dopravník příliš velká, mělo by jich tam být víc. U malých štípaček ani dopravníky nejsou, poleno se klade přímo před píst.
Kremik

#7 Příspěvek od Kremik »

Dopravník tak jak je nakreslený může 2m poleno posunout max. o půl metru. Otázkou je, co se stane, až kláda dojede na doraz. Jestli se dopravník bude chtít točit dál, bude asi problém. Co se síly týče, záleží jak velká ozubená kola budou na těch podávacích válcích. Na tom obrázku je to docela v nepoměru. Doufám :-)
dudo02

#8 Příspěvek od dudo02 »

Dĺžka bude presnejšie okolo 120cm. Do stredu ešte možno pridám jeden valec. Na tej prevodovke je mechanická poistka proti preťaženiu - račňový systém.

Ono to je zatiaľ ovládane manuálne, ale časom v rámci nudy plánujem nejaké veci automatizovať procesorom. No a nejaké čidlo merania dĺžky dreva v rámci tohoto určite bude...

Ozubené kolečka plánujem všetky 3 rovnaké o priemere cca 5cm.Pri priemere ozubeného valca 11cm a pri otáčkach 30/min bude posuv dreva za dve sekundy cca 35cm.

Mám ešte jeden spôsob ,kde valce poháňa spätný chod piestu- cez reťaz, alebo cez ozubený hrebeň - tu by som sa nedostatočného výkonu nemusel obávať . V prílohe je nákres. V tomto prípade by však bolo potrebné doriešiť elektromagnetickú, alebo mechanickú spojku...
Na nákrese je excenter, ktorý drevo jednoducho nadvihne nad točiaci sa valec a tým pádom sa drevo zastaví. Ale cez elektromagnetickú spojku v kombinácii s reťazou by to bolo z hľadiska automatizácie oveľa lepšie riešenie. Rozmýšľal som napr. nad spojkou z klimakompresora v aute...
Přílohy
Posuv dreva.png
(5.46 KiB) Staženo 116 x
Naposledy upravil(a) dudo02 dne 11 zář 2017, 06:11, celkem upraveno 1 x.
dred

#9 Příspěvek od dred »

...nestačilo by dať na to koliečko poháňané hrebeňom volnobežku? Tak aby zaberalo len pri spätnom pohybe piesta.
dudo02

#10 Příspěvek od dudo02 »

Štiepačka by mala štiepať a rezať na rôzne dlhé polená.Reverz je preto ideálnym riešením.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“