Posun dreva na hydraulickej štiepačke
Moderátor: Moderátoři
Posun dreva na hydraulickej štiepačke
Vyrábam si doma hydraulickú štiepačku na drevo - poloautomat.
Potreboval by som pomôcť s odhadom výkonu 3f elektromotora, ktorý bude poháňať šnekovú prevodovku . Tá bude cez ozubené kolesá pohaňať dva "ozubené valce", na ktorých bude umiestnené drevo. Ozubenia a reťaz budú byciklové.
Viac je asi zrejmé z nákresov a fotiek v prílohe. Jedno z kolies bude na začiatku a druhé na konci vrchnej konštrukcie štiepačky viď. foto štiepačky.
Mám možnosť kúpiť prevodovku s motorom o výkone 0,18kW - viď príloha. Bude to stačiť, alebo hľadať niečo s vyšším výkonom ?
Musím brať do uváhy aj veľkosť samotnej prevodovky, nakoľko som obmedzený priestorom. Čize čím menšia prevodovka, tým lepšie..
- Přílohy
-
75915856.jpg- (40.49 KiB) Staženo 150 x
-
Dopravnik.png- (10.72 KiB) Staženo 142 x
-
IMG_20170717_170509.jpg- (243.03 KiB) Staženo 149 x
Jinak vzdálenost válců 150cm je na dopravník příliš velká, mělo by jich tam být víc. U malých štípaček ani dopravníky nejsou, poleno se klade přímo před píst.
Ono to je zatiaľ ovládane manuálne, ale časom v rámci nudy plánujem nejaké veci automatizovať procesorom. No a nejaké čidlo merania dĺžky dreva v rámci tohoto určite bude...
Ozubené kolečka plánujem všetky 3 rovnaké o priemere cca 5cm.Pri priemere ozubeného valca 11cm a pri otáčkach 30/min bude posuv dreva za dve sekundy cca 35cm.
Mám ešte jeden spôsob ,kde valce poháňa spätný chod piestu- cez reťaz, alebo cez ozubený hrebeň - tu by som sa nedostatočného výkonu nemusel obávať . V prílohe je nákres. V tomto prípade by však bolo potrebné doriešiť elektromagnetickú, alebo mechanickú spojku...
Na nákrese je excenter, ktorý drevo jednoducho nadvihne nad točiaci sa valec a tým pádom sa drevo zastaví. Ale cez elektromagnetickú spojku v kombinácii s reťazou by to bolo z hľadiska automatizácie oveľa lepšie riešenie. Rozmýšľal som napr. nad spojkou z klimakompresora v aute...
- Přílohy
-
Posuv dreva.png- (5.46 KiB) Staženo 116 x