Lak na žárovky
Moderátor: Moderátoři
Taky by mohly vyhovět potravinářský barviva, především azobarviva. Jsou sytý, transparentní, snesou teplotu nad 100°C, některý až 300°C. Jsou k dispozici barvy jako červená, karmínová, oranžová, žlutá, zelená, nebo modrá.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Ale ani netuším, jak třeba zabránit zbělání či zmatnění toho výsledku po zaschnutí. Nejsem bohudík ani amatérský chemik, takže nemám ponětí, jestli by nebylo třeba do toho přidat nějaké -co já vím- změkčovadlo či něco k potlačení povrchového napětí- fakt nevím, v tomhle jsem naprostý kokot. Určitě si pamatujete, jak kolikrát zbělal při schnutí starší Kanagom a někdy zůstal bílý i po zatvrdnutí. Podobně se totiž chovaly i ty původní étercelulózové laky, pokud byly už víckrát, než asi 3x - 4x kvůli houstnutí ředěné /i původním, orig ředidlem/.
Popravdě, už na tyhle improvizace asi nemám dost času, jako když jsem byl mladý, blbý a měl kupu času vymýšlet pčoviny..
K originál ETC barvám na žárovky jsem se dostal až ve druháku na střední. Pod rozhlasem, kam jsem chodil jeden měsíc z každých prázdnin na povinnou praxi a pak po škole pracoval, byla velká podniková, klasická rámová/sálová pobočková telefonní ústředna s kapacitou 8000p a mechanici tam měli na barvení spousty signalizačních žárovek 60V/10W/E14 /takové ty tlustší trubkové/ tyhle originální barvy.
Bylo to pro mě jako zjevení - moje první otázka při pohledu do voličového sálu byla asi "kde berete ty hezky barevné žárovky?"
VonBahnhofe, mohl bys prosím zkusit nafotit rozsvícený zelený a červený výsledek s těmi Conrad barvami? Ať vím, do jakého průseru zas lezu
Popřípadě, pokud by Tě to moc neobtěžovalo - nezkusil bys prosím zkušebně nabarvit dvě běžné 12V/5W autosufitky, jak to dopadne? Docela dobře by se měly dát za špičku jednoho přívodního kónusu naletovat na kousek drátu a namočit. Nebo i 12V/5W Ba15s kuličky, to je jedno, prostě něco s podobným příkonem..Byl bych Ti velmi zavázán.
Napadlo mě, že by ten indikátor z Vermon vypadal mnohem líp, kdyby "klidové", původně zelené žárovky byly modré.
V kombinaci s červenými, které se pomalu rozsvěcují s buzením, by indikátor nevypadal při smíchání zelené a červené tak blbě a barevně neurčitě jako původně, ale krásně by přecházel od čistě modré přes fialovou do růžové až červené
Jenže to už by nebylo historicky původní, natrvalo bych to tam asi nemohl nechat, protože takto to nikdo nezná..Jen na vyzkoušení, jak by to asi vypadalo jinde.
Dát zesilovač 600H do opravdu historicky původní podoby stálo strašný peníze a byla by fakt ostuda, kdyby to mělo skončit na zasrraných žárovkách do indikace
Tak teda ještě vyřešit ty pojebané žárovky a už to bude v kusu.