Změna otáček elektromotoru na štípačce
Moderátor: Moderátoři
https://www.elmit.sk/vidlica-priama-na- ... p44-reverz
-
petrfilipi
Vždyť na to staší klasický paketový přepínač, jedna zásuvka a jedna zástrčka.
Tazatel nepíše (nebo jsem to přehlédl), jaké má připojení - zdali 4kolík nebo 5kolík. Pro 5kolík se samozřejmě dělají zástrčky s možností prohození dvou fází. Pro 4kolík jsem je neviděl. Ale slepě předpokládám, že to bude 5kolík. Mimochodem - kdysi se dělaly takové ploché zástrčky s plochými kolíky a ty umožňovaly v některém provedení právě možnost ji zastržit do zástrčky obráceně.
Ale k věci - já jsem si před mnoha a mnoha lety sestavil přepínač sledu fází, kombinovaný s možností přípovu a vývodu jak 16A, tak 32A. Není to sice nic moc, ale léta to funguje a funguje. Ale složit (naprogramovat = zadat adresy a na nich dostat správná data) ten pakeťák, to byla síla. Krabice je od vojáků, měli v tom asi 5-6 zásuvek na 230V.
Petr
- Přílohy
-
IMAG2812.jpg- (271.96 KiB) Staženo 99 x
-
IMAG2811.jpg- (284.92 KiB) Staženo 104 x
-
IMAG2810.jpg- (271.55 KiB) Staženo 87 x
-
IMAG2809.jpg- (271.38 KiB) Staženo 92 x
Možná se mýlím, ale na fotce to vypadá, jako by ten stávající měl tři polohy. Je potřeba zkontrolovat jaký je to přesně typ - aby to nakonec nebyl podobný typ jako reverzační. Spínací schéma by případně mohlo jít upravit.
Pokud jde o přemísťování mezi dvěma - třemi stanovišti, tak se složitější řešení nevyplatí. Relé, stykače a další příslušenství jsou podstatně dražší. Musí se umístit do vhodné rozvodnice, což si vyžádá konstrukční úpravy. A pokud si zařízení půjčuje celá dědina, mělo by být v bezpečném provedení bez jakýchkoliv provizorií.
Strčím do jedné, motor se točí naopak, tak to přehodím do druhé?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Teoreticky by stejně měly být nafázované všechny zásuvky. Elektroměr je nafázovaný vždycky, pouze v instalaci se na to většinou nedbá. Přitom to není žádný problém, zvlášť u barevně rozlišených vodičů. U RD jde často jenom o jednu zásuvku, někdy dvě - tři, víc spíš vyjímečně. Pokud jsou zapojené shodně, stačí přehodit fáze za jističem.
Při správném sledu fází L1 předbíhá L2 - že se doma motor točí správně, ještě nemusí znamenat že tomu tak je. Pokud je zaměněné pořadí vodičů v přívodech spotřebičů nebo prodlužkách, může mít správný sled naopak soused.
Osobně jsem vždycky na správný sled u všech komponent dbal. Ovšem pokud se někde motor točí obráceně, každý místo aby vzal vadasku a upravil chybný sled na svém zařízení, předělá to cizí, správně zapojené...
Přepínač má tři pakety, od středové polohy jsou oba úhly u tohoto typového čísla 45°. Po dvou kontaktech na paket, ale v posledním paketu /směrem od hřídelky/ jeden kontakt není.
Možná by se to dalo podle toho typového čísla někde objednat. Určitě i levněji, než za pět stovek či kolik to dneska stojí.
Katalog přepínačů VS i typová čísla nejběžnějších schémat /reverzy, Y/D apod./ bude někde na netu.
Kdyby nebylo, tak původní katalog Obzoru, ještě s pauzákovou matricí na tvorbu fotokopií objednávek mám po ruce.
Pro 5,5kW čtyřpólový motor by měl typ VS-VSN32 bohatě stačit.
EDIT:
To je přeci logická píčovina, aby ty otáčecí kolíky ve vidlici šly protáčet dokola! To už muselo mít někým předchozím strženou aretaci, anebo teda budu muset odvolat ten výrok o chytře navržené věci
Ve starších B/C kabelech, kde je jeden hnědý a dva černé fázové vodiče se to některým dodržuje těžko
Já vím, že to jde i tak, když se vezme jako počítací žíla v kabelu PE, ale vysvětlujte to někomu..
Ale pokud je stejným, starším barevným kódem zatrubkováno, tak bez plně funkční vadasky bez šance.
-
petrfilipi
sinclair píše:... Katalog přepínačů VS i typová čísla nejběžnějších schémat /reverzy, Y/D apod./ bude někde na netu. ...
https://www.obzor.cz/vyrobky/prumyslova ... ontent=314
Ale já bych ze nejjednodušší a přitom plně funkční zvolil příspěvek Michala22 - malá skříňka, jeden vstup, dva výstupy. Žádný mechanický přepínač.
Petr