Žehlička ETA 3244
Moderátor: Moderátoři
Žehlička ETA 3244
http://home.tiscali.cz/servisnidokumentace/eta/2244.htm
Předpokládám, že to asi nepůjde propojit a zapojit doutnavku paralelně k topnému tělesu? Ten žhavící odpor tam asi bude mít i vliv na omezení proudu..
Vím, že se ten žhavící odpor dá ještě koupit. Proč tam tedy nedali doutnavku?
Typy s doutnavkou se vyrábí taky, ale indikují pouze sepnutý stav termostatu (zapojení paralelně k tělesu).
Vyřazením odporu a přepojením na paralelní doutnavku se nic nestane. Ovšem záleží, jestli úpravu umožňuje konstrukce konkrétní žehličky.
Žárovka se obvykle dávala do prostoru mezi základnou držadla a svorkovnicí, nebo přímo do dutiny držadla s vyvedenými vodiči. Možná by šla doutnavka nabastlit tam. Cpát ji do původního umístění odporu nejspíš nebude vhodné kvůli možným problémům s malým prostorem a připojením vodičů.
Doutnavka by měla být dostatečně stabilně upevněná a nejlíp chráněná tepelně izolující podložkou, vodiče s tepelně odolnou izolací. Náhrada odporu Cu vodičem taky není ideální, vhodnější je originální materiál na tyto vývody (FeCr?), třeba z vadné žehličky. Propojka na kostru u podobných typů byla většinou z běžného drátu FeZn.
Důvod použití byl asi jednoduchý - kus odporového drátu je levnější (a jednodušeji sehnatelenější) než žárovky nebo doutnavky - mohli si ho v Etě jednoduše vyrobit sami.
Náhodou mám toho odporového drátu takovou menší špulku, tak jsem vyzkoušel navinout jeden odpor - 7 závitů na asi 1mm silný trn, to upnout do čokolády a tak to testovat. Zátěž bylo původně 1400W těleso (zapojené na 230V) a bylo to moc - spirála se během chilky rozžhavila skoro do bíla a vypadala, že moc dlouho nevydrží - to byl proud cca 6A. Tyto suché žehličky ale mají tak 1000W (cca 4A). Tak jsem to všechno zapojil přes triakový regulátor a stáhnul trochu proud - při 3A spirála červeně až oranžově žhnula a při 4A už pěkně svítila (asi tak, jak originál), obojí fungovalo delší dobu bez změny svítivosti (moc dlouho jsem to ale nezkoušel, protože se mi začalo přehřívat to 1400W těleso).
Přidávám pár fotek (z telefonu) - jak to +/- vypadalo pří 3A a 4A - reálu to vypadalo trochu jinak, ty barvy asi foťák moc nepobral.
- Přílohy
-
Fotografie0498.jpg- Při 4A
- (51.67 KiB) Staženo 257 x
-
Fotografie0497.jpg- Při 3A
- (27.46 KiB) Staženo 289 x
Ještě by to chtělo změřit, ale mám to všechno v práci, tak v pondělí.
Sehnat by se mohl dát teoreticky všude možně - v nějaké prodejně součástek (metr za cca dvacku), v nějaké prodejně přísloušenství pro "elektrické kuřáky" (materiál na žhavící spirálky - cena může být stejná), teoreticky podnikovou prodejnu Ety a koupit "topný drát" do svářečky folií (na starší typy 0760-0762, mělo by to být to samé a mělo by to stát podobně).
Ovšem tyto spotřebiče by měly být provozovatelné v toleranci napětí až ±10%. Dlouhodobé vyšší přetěžování sice moc neprospívá životnosti, ale žehlička se nakonec používá jenom občas.
Ten odpor nahradím doutnavkou. Myslím, že ta spirálka nemůže mít v rozžaveném stavu velkou životnost...