Startovací kabel

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#61 Příspěvek od EKKAR »

Bastlfanda píše:ok1hga: : "Při startování mi to nějak střílí asi do výfuku, nevíte, co dělám špatně?" :lol: :lol: :lol:

fredis: Kdo chce kam ... Tak buď té lásky a sděl nám blbcům s "ničím nepodloženýma teoriema", která přesně jednotka má tu nastavenou úroveň napětí (a jakou), kdy už nedovolí startéru, aby se roztočil ... :twisted: :smash:
Běžně to má na starosti ŘJ motoru, u míň typů "komfortka". Obecně čím modernější auto, tím míň funkcí ovládá řidič tvrdě "napřímo" přes jednoduchý spínače a naopak víc a víc funkcí je řidičem ovládanýma prvkama jen požadováno kprovedení po ŘJ, který obsahujou výkonový spínače nebo aspoň blokovací obvody k funkcím. Už "stříkačkovej" favorit nešel nastartovat, když napětí na baterce při točení startérem spadlo pod cca 8,5V - napětí na baterce už nestačilo pro povolení ŘJ otevřít ventil ve vstřikovači nad škrticí klapkou. Jezdil jsem s jedním takovým od roku 2004 až do prosince 2009 a další 2 roky s ním ještě cestovali rodiče. Naprosto přesně vím, o čem píšu - když odmítal nastartovat i když ještě točil, stačilo k příslušnýmu pinu ŘJ motoru připojit klidně i jen "alarmovou" 12V baterku a motor najednou naskočil - protože najednou měla ŘJ dost vysoký napětí a otevřela vstřikovač a sepnula spínač pro zapaltrafo. Modernější auta mají i spínání startéru "přes ŘJ" a ne přímo od spínačky. Pak stačí desetina voltu pod nastavenou hranici a bez venkovního zdroje napětí si neškrtneš.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Bastlfanda

#62 Příspěvek od Bastlfanda »

Souhlas, ale to je to, o čem jsem tu psal - že tyhle motory/řj jsou odběrově tak nenáročný, že se provozujou s aku za hranicí životnosti a pak tomu stačí málo, aby to bylo schopný fungovat, u lepších výbav jsou třeba i DC-DC měniče, apod. (natož s tim praštěnym start-stopem), ale stejně na to podpětí ty jednotky (resp.ty součástky v nich) často "umíraj" ...
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“