Zapojení pračkového motoru
Moderátor: Moderátoři
- vaclavka83
Zapojení pračkového motoru
- Přílohy
-
P1200095.JPG- (271.42 KiB) Staženo 305 x
-
P1200094.JPG- (297.3 KiB) Staženo 288 x
-
P1200093.JPG- (275.96 KiB) Staženo 262 x
-
P1200092.JPG- (292.43 KiB) Staženo 256 x
- vaclavka83
- Přílohy
-
P1200100.JPG- (226.67 KiB) Staženo 306 x
- elektrosvit
- Artaban001
zdánlivě mimo mísu:
Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by sériový motor při chodu naprázdno nabral takový otáčky, že by se rozletěl, nebo mechanicky jinak zhavaroval, ale vždy se mu probil rotor - I ten pračkový motor je stavěn na určitou minimální zátěž a na ten fakt, že i při maximálních otáčkách při ždímání jen tachometricky řízený regulátor škrtí na těch otáčkách. Navíc ty motory již mají něco naběháno, takže můžou být na přeskoky náchylnější. Proto to doporučení z rozběhem při minimálním nastaveným výkonu triakovým regulátorem je více než vhodné.
Já se fakt málem posral, když začaly z asi 500W vysavačového motoru nejprv lítat kusy plastu, než jsem to vyrval ze zásuvky, tak šupa jak z kanónu a rozervaná kotva na tři nestejné kusy. Ještě, že byl pevně chycený za hliníkovou statorovou kostru ve svěráku. Na druhé straně byly dva paprsky té lité kostry rozseklé plechama z kotvy.
Fakt bych si s nezatíženými sériovými motory větších příkonů a bez klasického réglu radši nehrál. Anebo aspoň s velkou svářecí kuklou.
Triakový fázový regulátor sice omezí max. otáčky, ale nebezpečí průrazu kotvy, nebo i statoru nezabrání, spíš naopak.
Rychlé rozepínání triaku indukuje ve vinutí mnohem větší napěťové špičky, než při zapojení třeba s 200W žárovkou do série. Motor musí mít odpovídající izolaci vinutí na tento způsob regulace. Vysavačové motory tohle většinou mají, pračkové ale nee, tam je to řízeno zpětnovazebně tachem.
- monterjirka
- vaclavka83
Posvítil jsem si dovnitř a našel jsem dva dráty ke statoru (1,5ohmu) a dva k rotoru... dva tacho a dva zbývají (0 ohm) (Nejsou to od tepelné pojistky?) Nebudu skoušet zapojení dokud nebude motor pevně usazen..... V gramatice nejsem dobrý. Tak používám kontrolu pravopisu, ale není dokonalá.... monterjirka díky....
Leošu, to přeci nemyslíš vážně? Dyť u týhle jednoduchý regulace se triak rozepíná jen blbým průchodem napětí nulou = je tam jen zbytkovej proud vytvořenej "dojezdem" zbytku sinusovky těsně před tou napěťovou komutací na indukčnosti motorku, žádný násilný rozpínání se tam nekoná ...sinclair píše:...
Triakový fázový regulátor sice omezí max. otáčky, ale nebezpečí průrazu kotvy, nebo i statoru nezabrání, spíš naopak.
Rychlé rozepínání triaku indukuje ve vinutí mnohem větší napěťové špičky, než při zapojení třeba s 200W žárovkou do série. Motor musí mít odpovídající izolaci vinutí na tento způsob regulace. Vysavačové motory tohle většinou mají, pračkové ale nee, tam je to řízeno zpětnovazebně tachem.
A kutilmile - nelituju tě
- elektrosvit