Tady bude ještě dlouhá cesta, když v tý palici nic není
Rizeni sitoveho napeti pomoci IGBT
Moderátor: Moderátoři
https://www.shc-gmbh.com/image/product/SGTA.PNG
nebo se tím u nás zabývala jedna firma co se teď jmenuje takhle
https://www.zpaindustry.cz/
vyráběla spínací bloky UJRS a UTRS, ale nevím, jestli se teď ještě k tomu bude hlásit.
Neco v te palici prece jen zustalo... Takze vlastne neni treba delat skoro nic
Jeste jednou dekuji elektrosvit. Hodne mi to pomohlo.
Spínače musí být dimenzované na mezifázové napětí.
Průběhy v jednotlivých fázích spotřebiče ale asi nebudou tvarově identické.
Přiznávám se, že si už moc z 3 fázové regulace nepamatuji.
První takovej regulátor jsem dělal v roce 1972 pro Elektrodružsvo Praha, zdroj pro galvanizační lázně 15V/2000A a tam to nakonec dopadlo na tyristorový spínač do trojúhelníku v nule vývodů transformátoru do hvězdy. Neptejte se mě proč
S timto se da dosahnout fazove pootoceni mezi U/I cca do 1° nepletu-li se.
Prosim Vas o odhad stupnu nasledujiciho prubehu. Na vsech fazich by to melo byt stejne - napeti predbiha proud.
Tipuji, ze se jedna o 90°.
Problem je v tom, ze pro dosazeni stejneho prubehu budu zrejme potrebovat mnohem vetsi indukcnost v obvodu. Chci se zeptat, zda by stacilo do obvodu pridat na kazdou fazi dalsi indukcnost? (ktera by se blizila idealni civce)
Budou vyzarovat magneticke pole dle daneho prubehu i topne spiraly?
Tj. kdyz budu mit stejnou modulaci (pomoci triaku), tak aby se mi proudove kryly zaroven vzdy spicky (s obracenou polaritou) ze dvou fazi (viz prubeh nize).
Dal bych do serie s topnou spiralou neco takoveho:
http://cz.mouser.com/ProductDetail/Wurt ... n%2fX8U%3d
To by uz melo byt dohromady se spiralou pres 80°.
Rad bych se ujistil, at nedelam neco zbytecne
Dekuji
- Přílohy
-
faze.jpg- (53.76 KiB) Staženo 85 x
- elektrosvit
Připadá mi, že tu meleš úplné nesmysly.
Proč se ptáš na nějaké spirály, když jsi uvedl, že zařízení je hotové a nechceš na něm nic měnit ?
"Proc to delat slozite kdyz to jde jednoduse? Krome toho, ze civky budou ohrivat, produkuji magneticke pole. To do velke miry ovlivnuje co se ohriva. Pokud se to jakkoli upravi, vysledek nebude v poradku. Sloziteji receno je proces citlivy na elektrony. "
Zadany vysledek je prubeh viz vyse. Ano, budou to ridit 3 triaky.
Proc pridavat indukcnost do obvodu? Protoze potrebuji dosahnout stejny prubeh proudu. Samozrejme z racionalniho hlediska to nedava smysl, ale to co se ohriva vyzaduje presne toto - kterekoli dve spiraly sepnou ve stejny moment, ale s inverznim proudem.
Tohoto jevu se da dosahnout u AC s 3 fazemi (se 120° posuvem) pouze v kratkych okamzicich, ktere prave odpovidaji danemu prubehu proudu (jako na faze.jpg)
Bude se ohrivat relativne mala oblast, takze topna spirala nepujde navinout s velkou indukcnosti, aby to vydrzel odporovy drat.
Ano, v praxi se snazime o to, aby byl proud a napeti s nulovym posuvem. Jenze s nulovym posuvem nedosahnu zmineny prubeh - triak mi vypne v "nespravnou" chvili.
Siti se tento prubeh prilis libit nebude, protoze proud bude dosahovat vysokych narazovych hodnot. To ale neni treba v tomto okamziku vubec resit.
Jde mi tedy o to, zda to o co se snazim, lze teoreticky provest. At uz to vypada jakkoli nesmyslne.
danhard - upravit muzeme cokoli, jen ne prubeh proudu - ten chceme dosahnout.
Ten prubeh jak je znazornen na faze.jpg lze s urcitosti realizovat i v praxi. Od zacatku mi jde pouze o to - JAK. Jsem si jist, ze to s triakem lze i kdyz za normalnich okolnosti bezne vypne pouze 2x za periodu.
Kouknete na prilozene foto ze sitoveho analyzatoru, kde se to uz povedlo. Bohuzel tech, kterym to funguje, se zeptat nelze.
- Přílohy
-
faze2.jpg- (55.53 KiB) Staženo 111 x
Na co je to dobré ?
V jakém rozsahu má to řízení pracovat ?
Jak se to bude chovat, když přesáhne řízení 60 stupňů ?
Proč proboha řídit 1500W topení třífázově ?
Proto hledam podporu u odborniku.
Na posledni foto lze videt, ze to mozne je a podle vseho se to ridi triakem. Zatez je take civka na kazde fazi. Podle prubehu lze videt, jak ovlivnuje proud napeti mezi fazemi. Z toho by se dalo odvodit alespon zapojeni.
- nevim, ale zjistim to, pokud se podari dosahnout stejneho vysledku. Neni problem naprogramovat omezeni.Jak se to bude chovat, když přesáhne řízení 60 stupňů ?
- protoze s 1 fazi podobny prubeh realizovat tak snadno nelze.Proč proboha řídit 1500W topení třífázově ?