Pozor na podivné STK0059
Moderátor: Moderátoři
Pozor na podivné STK0059
Dva HIO STK0059 si majitel koupil sám na EBAY.
Na krytu vpravo nahoře chybí šifra.
Jeden kanál je po vyčištění relé OK i s orig HIO.
Ale ten druhý s novým STK nehraje.
Mezi bází a emitorem jednoho darlingtonu mám 50V místo 1,2V.
Rozlousknul jsem pouzdro, a zapojení je jiné, než
v datasheetu a ve schématu zesilovače.
Zkusil jsem to nakreslit.
3 tranzistory v levé části vypadají jak přepólované.
Ale když polaritu přechodů zjišťuji ohmmetrem stejně jako u koncáků,
za kolektor považuji tu stranu, co sedí na desce,
a u darlingtonu přechod s dvojnásobným úbytkem považuji za emitor,
nejsem schopen dospět k jinému závěru.
Ta vnitřní schemata bývají značena jako "ekvivakentni"
Asi je uvnitř něco mimo mé chápání.
Ale hlavní je, že koncové darlingtony jsou vyvedeny na jiné nohy.
P.S. Sinclair psal: Jo - nula nebo devítka na konci označení není totéž.
Zjistil jsem, že STK0059 je kvaziparalelní, takže ten obrázek STK60-80
co jsem vložil není ten pravý. Ale navenek by se 59 i 60 snad měly chovat stejně.
pepper
- Přílohy
-
DSCN6507.jpg- (99.25 KiB) Staženo 251 x
-
STK0050-80.jpg- (38.22 KiB) Staženo 173 x
-
STK0059.jpg- (30.63 KiB) Staženo 169 x
Občas se prodávaly "náhrady" sice pin-jaktak-compatible, ale bylo potřeba dělat určité úpravy na deskách, někdy i značné. Bylo to právě u téhle řady 00 a seriózní prodejce k takové náhradě automaticky přikládal i přesný popis nutných úprav - což se asi v tomto případě nestalo.
Jo - nula nebo devítka na konci označení není totéž.
-
petrfilipi
Myslím, že to byli lidé od AME, co už před více, než 10 lety upozorňovali na fakt, že HIO Sanyo budou nadále dostupné už jen jako neautorizované náhrady - tudíž bez záruk na funkčnost. Taky jsem se tomu podvil - ale třeba Jirka starecd bude vědět, že u starších typů CD optik už tomu tak nějakou dobu je. Bohužel.
Dvakrát to bylo u 4/19, který Číňan celkem v pohodě okopčí(spindel motor je stejnosměrný).Z toho jednou to byl podobný laser, ale pravděpodobně špatně nastavený a tudíž odešel. Druhý byl bez problémů funkční, kdo nezná original, nepoznal by nic. Mám pár takových, ještě jsem nezkoušel, jestli fungují, ale označení veškeré žádné a motorek je skrytý takže těžko pátrat. Není nad originál Philipsy.
Problém je v tom, že Sony jako spoluautor systému povolilo druhovýrobu, nebo lépe řečeno toleruje neautorizovanou, nebo se od toho aspoň oficiálně nedistancovali, jako to udělali Holanďani.
Patrně i proto jsou optiky Philips plošně vzato mnohem dražší, než cokoli od "Sony". A fakt si nemyslím, že by to bylo jen množstvím využívaných typů. Licenční politika umí být i velmi drahá, pokud o to někdo moc stojí.
Nějakou chvíli jsem měl ze situace, přesněji řečeno ultrabordelu okolo KSS21x pěkně zamotanou hlavu.