Bílá LED na 230V jak?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Chlapci, on nechce nic kupovat a ani nechce doutnavky. On MÁ LEDky a hromadu odporů. On potřebuje poradit jak to zapojit!! Pokud zvažuje jinou alternativu, musí to jasně napsat.
..to bude jen ňákej odpůrek
Zaky

#17 Příspěvek od Zaky »

Takhle to má zapojit: http://www.electroschematics.com/4488/d ... d-flasher/
Když jsem byl na střední, škrabal jsem na to destičky z kousku cuprextitu při hodině pod lavicí :-)
ferro0

#18 Příspěvek od ferro0 »

Zaky píše:Je tam ten rezistor schovaný za kondíkem, nebo na té destičce z Hadexu na prasáka vybíjejí kondík do ledky bez předřadného rezistoru natvrdo?

Zapojeni stavebnice z Hadexu:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ht=#864271
Zaky

#19 Příspěvek od Zaky »

Tak to v té konstrukci z Hadexu opravdu práskají přes lavinově prorážený tranzistor rovnou z C 4µ7 do ledky bez rezistoru :-( Nikdy jsem nezkoumal, jaké má lavinový průraz spínací parametry, ale tak trochu se obávám, že děj je asi dost rychlý a tranzistor se otevře asi celkem do slušně sepnutého stavu. Nevím nevím, jak se to té ledce líbí. Vždy jsem toto stavěl s diakem a vždy s odporem. Provozuje někdo úspěšně dlouhodobě tu variantu bez odporu?
mtajovsky

#20 Příspěvek od mtajovsky »

Řek' bych, že se LEDce nic nestane. Energie je při průrazném napětí řekněme 70V:

E = 1/2 . 4,7exp-6 . 70 . 70 = 0,0112J

Při 7 bliknutích za sec je to výkon 0,08W.

V lavinovém průrazu se například konstruuje generátor 4 ns impulsů pro laserovou IR LED ve scanovacím laseru pro auta. Výkon světelného pulsu 90W, tzn. 270W do diody, frekvence impulsů je asi 24000 impulsů za 1 sec. A musí to fungovat 24x7 v automobilových podmínkách.
breta1

#21 Příspěvek od breta1 »

Buď jsem blbě hledal, ale u běžných led jsem nenašel nikde graf pro SOA, jen informaci, že ji lze cca 5x přetížit při délce impulzu 100us, což má být desetinou periody, nikde není údaj o množství pohlcené energie.
Ale asi to v tomto zapojení přežije, ale nevím proč...
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#22 Příspěvek od cirus »

EKKAR píše:Do série, milý Marconi, do série...

Myslím, že to bylo jinak
Marconi: Strhal jste mi telegrafní dráty!
Cimrman: Zkuste to bez drátů, milý Marconi.

Kdo nezná českou filmovou klasiku, tomu to jen těžko docvakne ...
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

A formulaci "někoho parafrázovat" znáš taky ????
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ZVUK2000

#24 Příspěvek od ZVUK2000 »

Zaky píše:Tak to v té konstrukci z Hadexu opravdu práskají přes lavinově prorážený tranzistor rovnou z C 4µ7 do ledky bez rezistoru :-( Nikdy jsem nezkoumal, jaké má lavinový průraz spínací parametry, ale tak trochu se obávám, že děj je asi dost rychlý a tranzistor se otevře asi celkem do slušně sepnutého stavu. Nevím nevím, jak se to té ledce líbí. Vždy jsem toto stavěl s diakem a vždy s odporem. Provozuje někdo úspěšně dlouhodobě tu variantu bez odporu?

Tu ptákovinu z Hadexu mám ve vypínači cca 20 let. Je tam Tesla LEDka která odchází už jen když se na ní blbě podíváš. Ale v tom vypínači "pulsuje" stále jako nová :D
Olchor

#25 Příspěvek od Olchor »

Dlouhodobě jsem používal LED displej, kde šly v multiplexu do segmentů pulzy 1A ve střídě 1:100, segmenty měly jmenovitý 10mA. Svítilo to pěkně, za několik let žádný problém.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Ono taky záleží na vnitřní konstrukci těch segmentovek - jsou konstrukce, kde jsou čipy LED napájený na tenkým kovovým nosiči, vytaženým ještě tenčíma spojema k vývodům zalitým do pryskyřice a jsou segmentovky, kde ten nosič je z masivních (nejspíš hnilíkovejch) "šín", který vytvářejí nosnou kostru segmentovky - ty pak můžou sloužit i k poměrně kvalitnímu rozvodu tepla vznikajícího na LED čipech a k jeho odvodu do okolí. Pak se není čemu divit, že jeden typ v pohodě vydrží impulsní 1A proudu při duty cycle 1:100 - a jinej se postupně vypálí i při statickým napájení 1-2mA/segment - a při pokusu napájet ho impulsně v multiplexu právě tím 1A třeba 100x za vteřinu potupně odletí ke všem čertům hned po zapnutí ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od Jirka »

Tu stavebnici z Hadexu jsem kdysi stavěl a po zapnutí LEDka tak bouchla, až jsem málem po to ....

:D
Hejnicek

#28 Příspěvek od Hejnicek »

Ja mam prosvetlene 2 vypinace.
A to timto:
https://eshop.elkov.cz/produkty/jb-d-39 ... a-na-limci

Ted jsem byl jednu signalku reklamovat.
Zacala mrkat po pul roce a jen do polovicni svitivosti.
Druha zatim funguje normalne.
masar

#29 Příspěvek od masar »

Jirka píše:Tu stavebnici z Hadexu jsem kdysi stavěl a po zapnutí LEDka tak bouchla, až jsem málem po to ....

:D
Není divu, že kondenzátor bouchnul, pokud byl obvod postaven podle tohoto schémátka:
Obrázek
Tranzistor má být zapojen emitorem na +pól, jinak se dostaví nechtěný průraz. :wink:
edit: opakuji smazaný příspěvek.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“