Přepínač vánočního osvětlení

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pivisek

Přepínač vánočního osvětlení

#1 Příspěvek od pivisek »

Zdravím Vás.
Potřeboval bych poradit, jak vyřadit přepínání vánočního osvětlení tak, aby osvětlení pouze svítilo a nebyla možnost, že by samo od sebe začalo blikat.
Přikládám fota
Děkuji Vám za rady, případně na koho se obrátit.
Přílohy
IMG_20171102_174728.jpg
(105.93 KiB) Staženo 214 x
IMG_20171102_174714.jpg
(101.72 KiB) Staženo 206 x
IMG_20171102_174626.jpg
(128.84 KiB) Staženo 170 x
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

Tie 3 triaky vypajkovat a zapojit priamo.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Triaky ani nemusíš vyletovávat, stačí propojit, třeba jen cínem, vývody triaků, vždy od té společné vodorovné dráhy na dráhu, co jde už jen k žárovkám. Problém může být, že jestli to jen bliká a nikdy trvale nesvítí, tak to žárovky nemusí tepelně vydržet a mohou se až roztavit jejich případné plastové kryty, životnost žárovek tím také výrazně utrpí. Pokud to celé již neběží přes diodu jen jedny půlvlny, můžeš to pak přes tu diodu zapojit, tím budou žárovky svítit méně a problém bude vyřešen. To, že tyhle světýlka naprosto vůbec nesplňují žádné normy, co se izolace týčea že tedy z toho plyne nutnost dávat zvýšený pozor a neprovozovat je zejména v dosahu dětí je ti předpokládám jasné.
dj_Paul

#4 Příspěvek od dj_Paul »

to je LEDkovej řetěz, mám ho doma ale se 4ma barvama
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

Proč tam chybí ten čtvrtý triak?
pivisek

#6 Příspěvek od pivisek »

ZVUK2000 píše:Proč tam chybí ten čtvrtý triak?

Ten čtvrtý tam pravděpodobně chybí proto, že je pak ještě jedna varianta, kde jsou vedeny 4 prameny těch světýlek. Tady jsou jen 3 prameny. Bylo mi divné, proč jsou tam 4 diody a jen 3 triáky, ale já do toho zatím ještě nijak nezasahoval...
pivisek

#7 Příspěvek od pivisek »

Zaky píše:Triaky ani nemusíš vyletovávat, stačí propojit, třeba jen cínem, vývody triaků, vždy od té společné vodorovné dráhy na dráhu, co jde už jen k žárovkám. Problém může být, že jestli to jen bliká a nikdy trvale nesvítí, tak to žárovky nemusí tepelně vydržet a mohou se až roztavit jejich případné plastové kryty, životnost žárovek tím také výrazně utrpí. Pokud to celé již neběží přes diodu jen jedny půlvlny, můžeš to pak přes tu diodu zapojit, tím budou žárovky svítit méně a problém bude vyřešen. To, že tyhle světýlka naprosto vůbec nesplňují žádné normy, co se izolace týčea že tedy z toho plyne nutnost dávat zvýšený pozor a neprovozovat je zejména v dosahu dětí je ti předpokládám jasné.

Mám to osvětlení pod krovem, takže se na to voda ani děti nedostanou. Uzpůsobené pro stálé svícení to je, protože loni jsem to už používal při cca 12h/den a bez problémů. Tohle řeším proto, protože tochci dát na časový spínač a potřebuji aby při sepnutí to pořád jen svítilo a nebylo tam dalších myslím 6 programů pro blikání.
Díky za pomoc a rady...
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Nezapomeň, že krovy bývají hořlavé :wink: .

Podobných řetězů jsem už měl v ruce asi 5 typů, častá je kombinace 4 řetězy - dva triaky nebo 5 řetězů - dva triaky. Nemá nad tím cenu moc bádat, jak psáno výše, triaky stačí přemostit.

Co se týče vlhka a podobně, ten plošný spoj je děs běs, tvrzený papír, spoje blízko sebe - ty krabičky jsou zralé aspoň na pořádnou koupel v ochranném laky, a zapojit to celé přes chránič.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
pivisek

#9 Příspěvek od pivisek »

Já to celé prodloužím a tu krabičku nechám na půdě, takže by se "snad" nemělo nic stát. :)
Pokud je to tak jednoduché, tak to dnes hned vyzkouším. Snad to propojím dobře.
radioelectrum

#10 Příspěvek od radioelectrum »

Viděl jsem jedny žárovičky kde jedna sekce přestala blikat pouze svítila a ozdobné plastové zvonečky se roztavili.
pivisek

#11 Příspěvek od pivisek »

A to ty triaky mají opravdu za následek, že když se přerušuje napětí tím tlačítkem, že se mění způsob toho blikání? Ja byl nejdřív na tom, že to má nastarosti ta potvora zalitá co je kolmá na ten plošnák...
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Triaky su vykonovy spinaci prvok a ten zaliaty IO ich riadi.
pocitujlasku

#13 Příspěvek od pocitujlasku »

radioelectrum píše:Viděl jsem jedny žárovičky kde jedna sekce přestala blikat pouze svítila a ozdobné plastové zvonečky se roztavili.

Neboli to tie klasicke cinske ziarovky, kde blikanie zabezpecovala biela ziarovka? tie sa hadam uz ani nesmu predavat niekolko rokov. To som pred cca 10-timi rokmi menil na cervene ledky + prislusny zdroj.
nove ledkove aj ked stale svietia, tak nikdy nie su horuce, max. sa z nejakej zadymi, ked ju pretazis.
No vidis, a tak si sa bal
dj_Paul

#14 Příspěvek od dj_Paul »

pivisek píše:....

Mám to osvětlení pod krovem, takže se na to voda ani děti nedostanou. Uzpůsobené pro stálé svícení to je, protože loni jsem to už používal při cca 12h/den a bez problémů. Tohle řeším proto, protože tochci dát na časový spínač a potřebuji aby při sepnutí to pořád jen svítilo a nebylo tam dalších myslím 6 programů pro blikání.
Díky za pomoc a rady...

tak tohle bych si netroufl. Vím jak ten bazmek celej vypadá, na krabičku se škaredě podívám a rozpadne se. "drátky" k ledkám, na to že je na nich síťovej potenciál nemají patřičnou izolaci....

Když kamkoliv jdu tak to vypínám... nedovolil bych si to nechat bez dozoru
Achab

#15 Příspěvek od Achab »

Loni dělali test na bezpečnost asi u dvaceti různých vánočních osvětlení - vyhověly tři.
A to šlo pouze o výrobky z běžné obchodní sítě, ne od stánkařů...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“