Konstrukce a stavba bldc motoru.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
zedisdet

Konstrukce a stavba bldc motoru.

#1 Příspěvek od zedisdet »

Zdravim všechny.
Je tu někdo kdo se zabívá konstrukcí a stavbou vykonných bldc motorů? Chci postavit motor cca 10 - 12kW, rotační plášť , průmer cca 200mm , napájení bateriové 48V.
Jde mi konkrétně o plechy. Návodů jsem na webu našel docela dost, ale nikde jsem se nedočetl jaký materiál plechů a také jak řešit výrobu(výsek, řezání vodou nebo laserem a pod.) Nebo zčeho je vykuchat (třeba pračka LG s přímím náhonem) .
Pak také zdroj magnetů , zda postačí čínské neodymy nebo se vyplatí koupit něco kvalitního.
Díky za konstruktivní příspěvky ;)
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Podle mě se jeden motor 10 - 12kW nevyplatí stavět.
Proč si nedáš někde poptávku a nekoupíš motor hotový ?
zedisdet

#3 Příspěvek od zedisdet »

frpr666: Asi stim mas zkusenost, proc se to nevyplati?
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

Např. Jízní kolo se vyplatí koupit hotové, než zkružovat doma v dílně ráfky z duralu.
Co se týče motoru, píšeš to sám, sehnat plechy, nastříhat...
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Motory do nábojů (jízdních) kol mají výkon do 1kW. Spáchat mašinu o průměru 20cm a výkonu efektivně srovnatelným s motocyklovým 4válcem o obsahu cca 750cm³ znamená ji taky umět uchladit - navíc to bude buben minimálně čtvrt metru dlouhej, spíš delší. Navíc stačí jen spočítat proud pro takovej výkon - 12kW při napětí 48V znamená proud 250A ... Tolik výkonu mívaly například startéry vícehvězdicovejch motorů firem Pratt&Whitney nebo Wright, používaný ve- a po II.světový válce do bombardovacích a dopravních letadel ... Chtít si postavit takový heblo jako BLDC, na to už jeden musí mít veeeelikou vodvahu a těžkou prkenici - a nebo těžce sníženou inteligenci ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
dj_Paul

#6 Příspěvek od dj_Paul »

termit256

#7 Příspěvek od termit256 »

Myslim ze je to cele nesmysl.
Cim to chces napajet a ridit?
dj_Paul

#8 Příspěvek od dj_Paul »

neskusili jste se zamyslet nad tim, ze se tazatel treba chce neco naucit a ne jen tupe kupovat funkcni celky?
frpr666

#9 Příspěvek od frpr666 »

Nechme tazetele vysvětlil skutečnou potřebu pro tento 12kW motor, dříve než začneme vyrábět střihadla na plechy a počítat vodiče na 250A.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

12kW a 250A sa mi nezdaju ako hodnoty vhodne na ucenie...
zedisdet

#11 Příspěvek od zedisdet »

termit256: Proc by to byl nesmysl? Ty jsi uz neco podobneho stavel?
Da se doma udelat i daleko vykonejsi pohon.
http://www.en.net.ua/diaz/emotor/?var=motor4
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Jenže to úkáčko to má na 2,5x tak vysoký napětí než chceš ty = on má taky úměrně tomu nižší proudy jak regulátorem, tak vinutím ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
elektrosvit

#13 Příspěvek od elektrosvit »

Úplný nesmysl to není, jen to bude v domácích podmínkách těžko realizovatelné. Příměr k jízdnímu kolu je v tomto případě více než výstižný.

Návrh vychází z napájecího napětí, výkonu a otáček. Dále bývá dána pracovní teplota v ustáleném stavu a nějaké proudové přetížení (určitý násobek jmenovitého proudu), na něj musí být dimenzovány magnety (jejich výška), aby nedošlo k jejich odmagnetování při přetížení stroje. Statorový plech musí mít takový průměr, aby se při určité délce vzduchové mezery, výšce permanentních magnetů a tloušťce rotorového jha celek vešel do žádaných rozměrů. Výkonem a otáčkami je dán moment stroje, tomuto momentu je pak úměrná délka statorového svazku a tím pádem celého stroje. Délka vzduchové mezery, indukce ve vzduchové mezeře, proudová hustota a činitel plnění drážek se rozumně volí. Pak už stačí "jen" rozumět elektromagnetismu, resp. umět použít z něj vycházející motorářské rovnice a můžeš směle navrhovat.

Zkrátka není to jednoduché, určitě jsem i na něco zapomněl. Ať mě případně někdo doplní nebo opraví.

Ale našel jsem nějaké publikace:
BLDC 1
BLDC 2
Ještě existuje knížka pánů Hendershota a Millera, nemůžu ji najít. Snad ti to bude k něčemu dobré.
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

zedisdet píše:termit256: Proc by to byl nesmysl? Ty jsi uz neco podobneho stavel?

Rusky neumim, ale jak dostane z 13A/170V vykon 23kW je mi i tak zahadou...

Premyslels vubec nad tim napajenim? Jen pro hodinu chodu takoveho motoru budes potrebovat 4 baterie jako je tato https://www.santec-electronic.cz/MHB-12 ... -d5232.htm

Stavet bldc neni nesmysl, nesmysl je stavet motor takovych parametru kdyz o tom nic nevis.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

termit256 píše:
zedisdet píše:termit256: Proc by to byl nesmysl? Ty jsi uz neco podobneho stavel?

Rusky neumim, ale jak dostane z 13A/170V vykon 23kW je mi i tak zahadou...
....
Stavet bldc neni nesmysl, nesmysl je stavet motor takovych parametru kdyz o tom nic nevis.
Těch 13A je tam uváděný jako "proud při max. otáčkách bez zatížení" (tok na maks. ob. bjez nagr.). Motor, kterej bere víc jak 1,6kW v podstatě jen na to, aby se sám udržel v točkách, to už je pořádný heblo ... nebo nemá vyřešený třecí a rotační odpory. Což u amatérský konstrukce lze poměrně dost dobře považovat za skutečnost ...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“