Úplný nesmysl to není, jen to bude v domácích podmínkách těžko realizovatelné. Příměr k jízdnímu kolu je v tomto případě více než výstižný.
Návrh vychází z napájecího napětí, výkonu a otáček. Dále bývá dána pracovní teplota v ustáleném stavu a nějaké proudové přetížení (určitý násobek jmenovitého proudu), na něj musí být dimenzovány magnety (jejich výška), aby nedošlo k jejich odmagnetování při přetížení stroje. Statorový plech musí mít takový průměr, aby se při určité délce vzduchové mezery, výšce permanentních magnetů a tloušťce rotorového jha celek vešel do žádaných rozměrů. Výkonem a otáčkami je dán moment stroje, tomuto momentu je pak úměrná délka statorového svazku a tím pádem celého stroje. Délka vzduchové mezery, indukce ve vzduchové mezeře, proudová hustota a činitel plnění drážek se rozumně volí. Pak už stačí "jen" rozumět elektromagnetismu, resp. umět použít z něj vycházející motorářské rovnice a můžeš směle navrhovat.
Zkrátka není to jednoduché, určitě jsem i na něco zapomněl. Ať mě případně někdo doplní nebo opraví.
Ale našel jsem nějaké publikace:
BLDC 1
BLDC 2
Ještě existuje knížka pánů Hendershota a Millera, nemůžu ji najít. Snad ti to bude k něčemu dobré.