výpadky WiFi připojení

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

výpadky WiFi připojení

#1 Příspěvek od sr71 »

Mám doma neustálé problémy s Wifi. S původním routerem (starší TP-Link TL-WR340GD) mi vše fungovalo normálně ale cca půl roku zpět začlo být připojení přes Wifi bylo pomalé (download u zařízení připojeného přes Wifi cca 0,5-1MB/s). U PC připojeného kabelem do routeru byla rychlost dobrá i nadále (download cca 6MB/s).
Vyměnil jsem tedy router za typ Tenda W302R (nepoužitý). Rychlost přes kabel zůstala a zároveň se tím zvýšila rychlost přes Wifi na až cca 3,8MB/s. Ale nastal zase jiný problém, že občas dochází k úplným výpadkům připojení přes Wifi. Např. aplikací Wifi analyzer na Androidu vidím silný signál ale zařízení se v tu chvíli nepřipojí (žádné zařízení). Když jsem se v tu chvíli podíval do nastavení routeru tak tam ale MAC adresy připojených zařízení vidím. Někdy začne připojení opět fungovat samo, nebo lze obvykle připojení znovu aktivovat vypnutí/zapnutím routeru (připojení přes kabel je po celou dobu bez problému).
Může tohle způsobovat nějaké špatné nastavení routeru?
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Nevede si router log? Tam by výpadky mohly bejt zapsaný.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Nepřepíná často kanály kvůli okolí? Z výroby nebývá nastavený nic abnormálně, spíš na nejvyšší kompatibilitu.
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

log jsem tam nenašel, nastavení v printscreenu
Přílohy
router.png
(70.99 KiB) Staženo 161 x
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

sr71 píše:Mám doma neustálé problémy s Wifi. S původním routerem (starší TP-Link TL-WR340GD) mi vše fungovalo normálně
...
Může tohle způsobovat nějaké špatné nastavení routeru?
Může - a může to bejt i stářím routeru. Popíšu osobní zkušenost:
V červenci jsem si nechal navýšit rychlost připojení z 25/5Mbit na 60/10Mbit - a kupodivu, za switch-routerem Edimax typ BR-6104K (switch 1 na 4) starým cca 10 let jsem naměřil upload těsně pod 10Mbit, ale download jenom necelejch 30Mbit - přestože router-switch byl označenej jako "100Mbit WAN/LAN hardware". Snažil jsem se to reklamovat u poskytovatele, myslel jsem si, že nám nasadili na linku agregaci (ve smlouvě je připojení bez agregace) - načež přijel technik, vytáhnul LAN-propojku z modemu ke switch-routeru - a můj PC připojil přímo na RJ-45 výstup LAN z kabelovkovýho modemu. A BÁC HO - na Speedtest.net stejně jako na Lupě.cz i DSL.cz jsem najednou měl ping pod 8ms (předtím stěží pod 20ms) a rychlosti 58-60Mbit down a těsně pod 10Mbit Up ...

Switch-router je přitom firmwarově upgradovanej na poslední dostupnou verzi přímo získanou z firemního zastoupení EDIMAXu plus hardwarově repasovanej výměnou všech hnilíkovejch elektrolytů, u kterejch měření zjistilo pokles kapacity a nárůst ESR včetně toho, že jsem u všech větších elytů než 10µF přidal zespoda na spoje přímo na vývody tantalovej SMD 1µF. Prostě ty starší čipy už to nestíhaly ...

EDIT: ten EDIMAX jsem nahradil duálním Wi-Fi routerem ASUS RT-AC52U Wireless AC750 a všecko jede jak Bugatti Veyron ...
Naposledy upravil(a) EKKAR dne 10 lis 2017, 19:50, celkem upraveno 1 x.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Ani v System tools? A co Connection status?
Každopádně je vidět, že jede výhradně jen na 6. kanále. Nemá tam nástroj na prohledávání okolí na routery, jestli náhodou nějakej blízkej nejede na stejným kanále? Pokud ne, pak pro mobil pár takovejch aplikací najdeš (WiFi Analyzer aj.).
— Winston Churchill
sr71

#7 Příspěvek od sr71 »

máš pravdu, nějaký log je v system tools, ale moc tam toho není,
v connection status jsem viděl zařízení i když se zrovna nebylo možné připojit k Wifi, nejbližší kanál na kterém vysílá Wifi v okolí je 9.
Pokud zrovna není ten výpadek kdy to nejde tak přes Wifi na mobilu Speedtestem je třeba teď: ping 1ms, download 3,5MB, upload 4,9MB.
Ještě jsem to možná napsal předtím nesrozumitelně - pokud dojde k tomu výpadku tak indikace připojení k Wifi, např. na mobilu pokud ten byl před výpadkem připojen zůstává, ale data nejdou. Pokud se ale chci připojit k Wifi během trvání výpadku tak se např ten mobil vůbec nepřipojí.
Ještě taková zajímavost, pokud je výpadek tak na Wifi analyzeru zmizí ostatní sítě a vidím tam jen tu svoji - to si nejsem jistý jestli je normální
Přílohy
log.png
(28.74 KiB) Staženo 121 x
MetalGod

#8 Příspěvek od MetalGod »

Ještě zkus (třeba pingováním), jestli dochází k výpadkům i v rámci domácí sítě. Třeba pinguj PC - mobil.
— Winston Churchill
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Nastav tam jen 11b a kanál dej na 5.
sr71

#10 Příspěvek od sr71 »

změnil jsem tedy kanál na 5 a od té toby zatím žádný výpadek nebyl tak uvidíme (nastavení jen na 11b jsem taky zkoušel ale to jsem zase vrátil zpět protože tam jde dost rapidně dolů rychlost)
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Ano, rychlost jde sice rapidně dolů, ale šlo o to, co je za tím problémem. Takže jen rušení na kanále. :wink:
sr71

#12 Příspěvek od sr71 »

Tak několik dní po změně kanálu se zdálo že bude vše ok. Po pár dnech začali ojedinělé výpadky podobného charakteru jako dříve. No a dnes od rána je Wifi připojení přes ten router prakticky nepoužitelné (95% času nefunguje). Zkoušel jsem ještě změny na jiné kanály ale ke zlepšení nedojde. Ping, při nefunkčnosti, nejde ze zařízení přes wifi ani na ten router. Např. telefon většinou hlásí "problém s ověřením" při pokusu o připojení k Wifi, jindy se k Wifi jakoby připojí ale k internetu se připojit nelze (připojení přes kabel do routeru funguje normálně)
Nemám třeba něco nevhodně v nastavení? viz printscreeny
(předpokládám že složitost hesla do Wifi s tím souviset nemůže - mám tam celkem 16 znaků včetně tečky a spodního podtržítka)
Co třeba znamená ta frekvence/kanál "extension channel" ?

jinak teď pokud to zrovna jde tak z těch připojených zařízení je hrozně velká odezva při pingu na router - např. 2000ms
Přílohy
wifi C.jpg
(54.35 KiB) Staženo 105 x
wifi B.jpg
(70.45 KiB) Staženo 89 x
wifi A.jpg
(58.41 KiB) Staženo 100 x
serviceman

#13 Příspěvek od serviceman »

Když má problém i telefon a kabel funguje, je čas zkusit jiný router.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
p32

#14 Příspěvek od p32 »

Spïše bych doporučil zjistit, jak jsou obsazené okolní kanály, kým a jakou silou signálu.
sr71

#15 Příspěvek od sr71 »

v různých částech bytu teď momentálně takto (dnes jsem měnil kanál z 5 na 3)
Přílohy
2017-11-17-155012.png
(49.58 KiB) Staženo 89 x
2017-11-17-154931.png
(48.44 KiB) Staženo 114 x
2017-11-17-154844.png
(42.95 KiB) Staženo 99 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“