Oprava ultrazvukové čističky CT-410B

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jarmilerik

Oprava ultrazvukové čističky CT-410B

#1 Příspěvek od jarmilerik »

Dobrý den vespolek.
Dostal jsem ultrazvukovou čističku k opravě. Bohužel, o tomto zařízení pouze vím, že čistí pomocí lázně. Princip řídícího obvodu ni není úplně jasný, ale něco jsem si už přečetl.
Teď v čem je problém.
Zařízení je 200W ultrazvuk + 1000W ohřev.
Ohřev funguje.
Nefunguje polovina ultrazvuku. Jsou zde dvě desky, každá řídí dva ultrazvukové budiče. Nevím jestli budič je ten správný názor, možná měnič.
Jedna deska byla viditelně poškozená. Vypálené spoje a zničené součástky (dva rezistory a všechny čtyři polovodiče - 2x tranzistor, 2x dioda.
Bohužel opravená deska stále nefunguje. Nevím, kde je problém.
Snažil jsem se proměřit i ostatní součástky, ale problém jsem neobjevil.
Prohodil jsem dvojici budičů (jestli není problém v nich), ale ani s těmi deska nepracuje. Nevím zda se dají nějak měřit.
Také si nejsem jist, zda můžu nechat zařízení zapnuté bez kapaliny. Na internetu je popsáno, že tyto desky čínských výrobců dlouho nevydrží. Když se koukám do ceníku, tak tenhle typ čističky se prodává kolem deseti tisíc výše. Tak by snad mohlo chvíli vydržet. Našel jsem i nějaké schéma, která by mohlo odpovídat (alespoň s části). Je sice na 110V a já mám 230V, tak to snad nevadí. Poradíte jak postupovat při opravě. Mám i osciloskop, kdyby byl potřeba. V nejhorším případě bych koupil na ebay jiný modul, ale nevím, zda by fungoval https://www.ebay.com/itm/100W-28KHz-Ult ... xyTMhR~1mm
Díky za rady.
Přílohy
panel.jpg
panel
(160.77 KiB) Staženo 241 x
deska2.jpg
deska s polovodiči
(184.18 KiB) Staženo 311 x
schema.jpg
schema
(190.55 KiB) Staženo 621 x
vnitřek.jpg
pohled na budiče
(196.98 KiB) Staženo 304 x
deska1.jpg
detail desky
(179.86 KiB) Staženo 311 x
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

A tranzistory mas original ake tam maju byt?
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

A prečo by mal mať ? Veď je to zdroj k úsporkám ....
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Je tam pár součástek a máš druhou funkční desku na porovnání. Zkusil bych tu funkční desku, od jakého napětí se zdroj rozkmitá, aby se dalo pracovat na laboratorním zdroji s proudovým omezením a ne na síti. No a potom klasika kontrola přítomnosti napájecího napětí na C3 a C4, na každém by měla být polovina, pokud zdroj kmitá. Pokud ne, ale je otevřený Q1, který se pro rozběh přiotvírá přes R4, bude celé napětí na C3. Pokud to nekmitá, je potřeba projít součástky a najít vadnou/vadné, takovýhle samokmit se jinak opravuje celkem blbě, když je něco špatně, tak to nekmitá a tudíž celé nežije a víš tak celkem houby.
jarmilerik

#5 Příspěvek od jarmilerik »

Chtěl bych právě jít tou cestou porovnání s dobrou deskou. Ale bohužel nevím, zda můžu desku nějak zkoušet bez těch měničů. Třeba bych na výstupy připojil nějakou náhradu - žárovku. Nechci něco odpálit, tím, že neznám princip obvodu. Je možné tedy takto postupovat?
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Piezoelement je v podstatě kondenzátor a nahrazovat jej jinou zátěží celkem není třeba, je napájen přes trafo a dokud ti to nebude správně kmitat, nebude napájen. Změř, zda je na kondenzátorech napájení a pak těch nějakých 11 součástek prostě překontroluj jednu po druhé. Je to natolik jednoduché zapojení že musíš na problém přijít během chvilky. Pokud si nejsi jist trafem, prohoď ho z druhého kusu. A zkoušej s funkčními piezoelementy, už jsem viděl pračky, kde se na piezech utrhalo pokovení kolem přívodu a bylo to na vyhození.
jarmilerik

#7 Příspěvek od jarmilerik »

Ještě k těm tranzistorům a diodám.
Originál byl J13009-2 a BY459X 1500
Nahrazeno MJE18008G a DSE112-12A.
Tak nevím, jestli ty náhrady jsou dobré. Nic lepší jsem neměl. U těch původních typů uvádí strýček google, že jsou fast. U těch náhrad tato informace chybí.
Co vy na to?
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Zacni tym, ze tam das rovnake polovodice ako tam povodne boli.
Specialne mam zle skusenosti s nahradou 1300x tranzistorov za nejake ine v samokmitajucich zdrojoch. S inymi to jednoducho neslo.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Nahraditelnost vyzkoušíš jejich záměnou v dobrém dílci .
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Ahoj. Ten obvod je "principem" stejný jako ten v předřadníku úsporek. Je to "samokmitací polomůstek" z proudovou zpětnou vazbou. Z něj je napájen obvod transduceru. Obvod bezprostředně související z tím piezoelementem - transducerem je "vyladěný" tak, aby došlo k rezonanci. Napájecí proud z polomostu jde přes toroidní proudový trafo, jehož výstupní vinutí řídí tranzistory. Při průchodu proudu jedním směrem se otevírá první tranzistor a při průchodu proudu druhým směrem tranzistor druhý. Jelikož tam teče střídavý proud - jeho frekvence je daná obvodem piezoelementu, tak se polomůstek udržuje v rozkmitaným stavu. Některý verze vyžadují prvotní "nakopnutí" diakovým startovacím obvodem (ty úsporky).
Pokud není zátěž, chybí výstupní proud a tím nejsou spínány báze tranzistorů.
Pitval jsem tady svoji Ultrazvukovou čističku a bylo to velice podobný schéma.
Než tam zapojíš nový tranzistory, prověř si, zda mají stejný rozložení "noh". I když jde o jeden typ, můžeš se setkat ze zaměněnou bází z emitorem (pokud zůstává kolektor uprostřed)
jarmilerik

#11 Příspěvek od jarmilerik »

Díky za odpověď. Můžu tedy ty výstupy nějak zatížit a desky zkoušet na stole? Ta montáž desek uvnitř čističky je dost nešťastná. Jsou umístěny na dně vany a neumožňují jejich měření pod napětím.
Atlan

#12 Příspěvek od Atlan »

rnbw píše:Zacni tym, ze tam das rovnake polovodice ako tam povodne boli.
Specialne mam zle skusenosti s nahradou 1300x tranzistorov za nejake ine v samokmitajucich zdrojoch. S inymi to jednoducho neslo.

Nie si sam, preto som sa pytal ci tam ma to,co tam bolo origo. Az potom sa da badat dalej.
Benyhof

#13 Příspěvek od Benyhof »

Už ti to funguje?
V práci se peru s jednou čističkou která má 5 budičů a 10 piezoelementů.
Na budičích odešly všechny tranzistory j13009-2 nahradil jsem mje13009 bez té dvojky. Rozdíl je v hfe tak nevím taky jestli to má vliv.... 2 piezoelementy jsou taky k.o. tak sem si říkal že to pujde 4bud. na 8piezo a bude to v klidu, ale ani ťuk ... :(
jarmilerik

#14 Příspěvek od jarmilerik »

Objednal jsem součástky. Přesně takové typy, co tam byly. Čekám na dodání.
Atlan

#15 Příspěvek od Atlan »

Neviem odkial si objednal ale ked to nepojde nezabudni urobit kontrolu cipu tranzistora. Cinania dodavaju nieco ine.... Hlavne 13009 by som v cone neobjednaval.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“