Gramo - Tesla NC430 / HC43
Moderátor: Moderátoři
-
Návštěvník
-
public
magnetodynamická přeska
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Re: magnetodynamická přeska
www.sigmaphon.cz
Re: jehla
pavel67 píše:Dobrý den.Prosím o radu.Neopatrností jsem si poškodil jehlu na gramofonu TESLA NC 470.Jaké je typové označení jehly z tohoto gramofonu,a dá se ještě jehla vůbec koupit (na internetu?)? Díky za tip.
Nahradíš čímkoliv, VM-2101,2102,2103,2202...stačí samotný hrot, přenoska bude v pořádku. Jinak vyhoví libovolná dostupná syst.MM s uchycením 12.5mm (1/2") např. Ortofon OMB5, JVC Z4S, Shure M75, Unitra MF-101...nabídka je přepestrá. Montáž cizí přenosky však vyžádá si celkové nastavení ramínka což u NC-470 je malá maturita...Měl jsem Litovel / NAD 5120, je to totéž jenomže vývozní provedení s placatým pertinaxovým ramínkem.
Cust píše:no maturita? u NC470 se jedna o nastaveni dvou kolecek podle stupnice a jeden sroub na tlumeni (taky ma stupnici). To teda netusim kde jsi maturoval.
Drahý kolego, žes to nastavení zvládl (ba i já) ještě nic neznamená, každý není erudovaný technik jako Ty, navíc manuelně zručný, víš ?
Gramo analog se stává archaismem. A proto tahle diskuze a rady jak na to. Maturita ? jen slovní obrat. Tak mě příště laskavě nechytej za slovíčka. Ahoj.
-
Návštěvník
Pred nejakým časom sa tu preberalo oskenovanie manuálu. Ak by sa dalo, veľmi by som bol vďačný za zaslanie manuálu. Kúpil som tento gramofón takmer nejazdený, ibaže nemám návod a neviem ako mám nastaviť závažia a pod. Môj mail: Lubos.Spirko@zoznam.sk
Vopred veľmi pekne ďakujem.
Nika píše:Netušíte, jak se nastavuje síla na hrot u NC420? Při vyšroubovaném závaží na hranu jeho pouzdra se při povoleném aretačním šroubu posunovalo rameno do rovnováhy. Utáhne se aretační šroub a pak každá drážka na závaží (jsou tam 3), o kterou se zašroubuje bylo zvýšení síly o 10mN?
Ano, to je správný postup nastavení, 1. drážka = přítlak (svislá síla na hrot) 10mN = 1g. Záleží na typu použité přenosky a doporučení výrobce, běžná hodnota vyhoví 10-20 mN. Nižší síla na hrot šetří desku (i ten hrot) ale zas někdy vede k přeskakování drážek při více ohrané desce. Nutný je jako vždy přiměřený kompromis. Používal jsem na této mašině přenosky VM-2101,2102, shure M75, ortofon B5 i sanyo. Originál návod pro tento gramec (NC-420) mám, v případě potřeby naskenuji a přepošlu e-mailem.