Protherm Tiger 12KTZ - třícestný ventil

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

Protherm Tiger 12KTZ - třícestný ventil

#1 Příspěvek od sr71 »

Mám nějaký problém s třícestným ventilem, večer jsem si všiml neustálého zvuku točení motorku pohonu ventilu, s tím že se v pravidelných intervalech ozvalo zvuk který mi připomínal jakoby "přeskočení" pohonu při dojetí na doraz. Po vypnutí a zapnutí kotle se zdálo vše v pořádku, motor nebyl slyšet. Ráno zase to samé. Kotel žádnou chybu nehlásil, voda v bojleru byla ráno nahřátá (jestli sepnul termostat topení nevím). Raději jsem kotel zatím vypnul. Předpokládám že pohon ventilu je asi vypínán mikrospínačema (teď nevím jestli jich tam je víc nebo jen jeden) které jsou na tělese ventilu, je to tak? Pak by to asi znamenalo problém v těch mikrospínačích, uvažuji správně?
Naposledy upravil(a) sr71 dne 29 lis 2017, 13:49, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Tu v praci je pri kotli nejaky samostatny ventil, raz sa z neho tiez ozyvali podobne zvuky. Servisak vymenil pohon (Honeywell), asi sa tam nieco vylamalo.
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

nevím co to bylo za problém s tím třícesťákem, ale ten nežádoucí zvuk zmizel a zatím kotel pracuje normálně 8O
p32

#4 Příspěvek od p32 »

Po zkušenostech známého ti doporučuji hledat novou náhradu, aby jsi pak nebyl moc dlouho o mrazu. :lol:
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

sr71 píše:... Předpokládám že pohon ventilu je asi vypínán mikrospínačema (teď nevím jestli jich tam je víc nebo jen jeden) které jsou na tělese ventilu, je to tak? Pak by to asi znamenalo problém v těch mikrospínačích, uvažuji správně?
Já měl na kotli MORA 674 trojcestný ventil a ten žádné mirospínače neměl. Motorek se prostě přetahoval s pružinou a pokud byl pod napětím, překonal pružinu a gumový "špunt" byl na jednom dorazu - motorek jel vlastně neustále do zkratu. Když se napětí odpojilo, pružina přetáhla svou silou motorek s převodovkou a gumový špunt byl na opačném dorazu. http://www.mcztrade.cz/katalog/ventily/zonove-trojcestne-ventily-s-elektrickym-pohonem-a-vratnou-pruzinou/

Trojcestné ventily dneska mají na sobě pomocné kontakty, ale jestli je využívají jako koncáky nevím. Spíš jen k indikaci polohy(?). Možná máš jiný typ a ten pružinu nemá a zůstane stát v libovolné poloze a tem využívá ty koncáky(?).http://www.mcztrade.cz/katalog/ventily/zonove-tricestne-ventily-s-elektrickym-pohonem/

Jinak trojcestný ventil u mého starého kotle Mora býval poměrně častým zdrojem potíží a servisáci ho v naší bytovce rádi v rámci roční kontroly měnili preventivně za repasovaný (což jsem ale odmítal).
Jestli nežiješ sám, doporučuji ti obstarat si preventivně náhradní díl. Protože poslouchat někdy v lednu výčitky typu "Udělej s tím něco" a "Kdy už to konečně bude topit?" za to nestojí. Pokud nehodláš v brzké době změnit typ kotle, nakonec ten ventil stejně upotřebíš. Dřív nebo později. A ten starý můžeš pak v klidu repasovat (nebo vyhodit). Může být vadné jen to servo.
sr71

#6 Příspěvek od sr71 »

dost dlouhou dobu byl klid a mnou výše popisovaná závada se neprojevovala, dnes to začlo zas, takže jsem pohon třícestného ventilu vymontoval a rozebral. Problém byl v tom že motorek pohonu se točil i při rozpojených obou koncových kontaktech, kvůli svodu uvnitř pohonu vlivem vlhkosti. Ta vlhkost se tam trochu dostává přes to ovládací tyčku z ventilu, Asi už je vadný nějaký O-kroužek uvnitř ventilu. Zkusím to pořešit i když to sákne jen velmi málo, většina se stačí odpařit.
Přikládám fotky jak to uvnitř vypadá. Zvláštní je že když se to točilo stále dokola tak se ten ventil musel stále periodicky přestavovat, přitom jsem si nešiml, kromě těch zvuků cvakajících koncáků ničeho zvláštního na funkci kotle
Přílohy
pohon ventilu 005.jpg
(72.55 KiB) Staženo 136 x
pohon ventilu 002.jpg
(57.33 KiB) Staženo 157 x
pohon ventilu 001.jpg
(65.18 KiB) Staženo 149 x
pohon ventilu 003.jpg
(92.68 KiB) Staženo 140 x
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“