Protherm Tiger 12KTZ - třícestný ventil
Moderátor: Moderátoři
Protherm Tiger 12KTZ - třícestný ventil
Já měl na kotli MORA 674 trojcestný ventil a ten žádné mirospínače neměl. Motorek se prostě přetahoval s pružinou a pokud byl pod napětím, překonal pružinu a gumový "špunt" byl na jednom dorazu - motorek jel vlastně neustále do zkratu. Když se napětí odpojilo, pružina přetáhla svou silou motorek s převodovkou a gumový špunt byl na opačném dorazu. http://www.mcztrade.cz/katalog/ventily/zonove-trojcestne-ventily-s-elektrickym-pohonem-a-vratnou-pruzinou/sr71 píše:... Předpokládám že pohon ventilu je asi vypínán mikrospínačema (teď nevím jestli jich tam je víc nebo jen jeden) které jsou na tělese ventilu, je to tak? Pak by to asi znamenalo problém v těch mikrospínačích, uvažuji správně?
Trojcestné ventily dneska mají na sobě pomocné kontakty, ale jestli je využívají jako koncáky nevím. Spíš jen k indikaci polohy(?). Možná máš jiný typ a ten pružinu nemá a zůstane stát v libovolné poloze a tem využívá ty koncáky(?).http://www.mcztrade.cz/katalog/ventily/zonove-tricestne-ventily-s-elektrickym-pohonem/
Jinak trojcestný ventil u mého starého kotle Mora býval poměrně častým zdrojem potíží a servisáci ho v naší bytovce rádi v rámci roční kontroly měnili preventivně za repasovaný (což jsem ale odmítal).
Jestli nežiješ sám, doporučuji ti obstarat si preventivně náhradní díl. Protože poslouchat někdy v lednu výčitky typu "Udělej s tím něco" a "Kdy už to konečně bude topit?" za to nestojí. Pokud nehodláš v brzké době změnit typ kotle, nakonec ten ventil stejně upotřebíš. Dřív nebo později. A ten starý můžeš pak v klidu repasovat (nebo vyhodit). Může být vadné jen to servo.
Přikládám fotky jak to uvnitř vypadá. Zvláštní je že když se to točilo stále dokola tak se ten ventil musel stále periodicky přestavovat, přitom jsem si nešiml, kromě těch zvuků cvakajících koncáků ničeho zvláštního na funkci kotle
- Přílohy
-
pohon ventilu 005.jpg- (72.55 KiB) Staženo 136 x
-
pohon ventilu 002.jpg- (57.33 KiB) Staženo 157 x
-
pohon ventilu 001.jpg- (65.18 KiB) Staženo 149 x
-
pohon ventilu 003.jpg- (92.68 KiB) Staženo 140 x