Podezření na TC 235 v korekcích T814A a jejich náhrada
Moderátor: Moderátoři
Podezření na TC 235 v korekcích T814A a jejich náhrada
Mám takový problém s korekcemi: Zapnu přístroj a asi 10 sekund mi chrastí volume na pravý kanáL při otáčení potenciometru.Elyty jsou nové, chrastilo to i se starýma, takže mám podezření na svitky potom, co tu Sinclair psal o hnoji jménem TC235, který chytá svody.
Mohu tyto kondenzátory nahradit například TGL38159 a jsou tyto kondenzátory spolehlivé?
Jak je na tom zbytek svitků v těchto korekcích?
- elektrosvit
- elektrosvit
Dočetl jsem se právě o těch poruchovejch tc235, tak jsem se tu chtěl ujistit, jestli to nemůže být jimi
Bývá to "jenom" několik jednotek mikroampér při jejich 160/400/630V, ale i to dostačuje k tomu, aby to hnulo s pracovním bodem sledovače, co má v bázi jen 2M2 odpor, postačuje to k chrastění korekcí i volume a jiných obvodů. Svod je třeba měřit VŽDY při jejich jmenovitém dovoleném napětí, přestože v obvodu pak pracují při značně nižším. Jde o to, tomu kondenzátoru možnost a existenci svodu "prokázat".
Kromě toho je to polyesterový svitek toho provedení, který po tepelném šoku často rapidně změní hodnotu, co se ještě ke všemu velmi mění s přiloženým napětím. Navíc jsou háklivé na sebemenší mechanický podnět. Stojí za to si třeba vzít kondík TC237 10n/630V, nejprv na C-metr a zkusit ho jen mírně zmáčknout, poté připojit na nízkoimpendanční, citlivý vstup zesilovače a zkusit na něj poklepat.
Totéž můžete pro porovnání a objektivitu provést s jakýmkoli jiným polyesterovým kondenzátorem, ale od jiného výrobce.
Německé polystyrenové svitky TGL38159 mají zatavené boky a jsou celkově kompaktnější a stabilnější, pro místa s menší kapacitou, vyšší kmitočty a stabilitu u mě kralují polystyrolové TGL5155.
Důrazně podotýkám, že TC205-209, ale třeba i MPTr 96, červené Iskry KCU a některé maďarské Remixy se ale na úplně všechna místa nehodí, přestože jde o "bezesvodový" svitky.
Dostal jsem už pěkně vyhubováno za svoje obsáhlé příspěvky, takže už seru na to, abych dál rozváděl, proč a kam se co nehodí atd.
Pokud byly polyestery TGL38159 i polystyroly TGL5155 skladovány v opravdovém vlhku, mohou mít vnitřně zoxidované pocínované vývody, které jsou u těchto kondenzátorů jen zarolované, nikoli bodově přivařené. Následky v obvodu jsou pak adekvátní charakteru poškození vývodů vnitřní oxidací, to si určitě domyslíte sami.
Týká se to ještě ve větší míře i bývalých, tuzemských polystyrolových TC281-TC284.
Argument, že je vyměněný, nestačí, protože se může po jistou dobu po zapnutí "doformovávat".
Teoreticky je možný i svod C820 na straně běžce, ale s menším "efektem".
- Přílohy
-
potenciometr.png- (25.57 KiB) Staženo 213 x
p.s. Na druhou stranu - vadný potenciometr bude "chrastit" i s ideálním elektrolytem po dobu nabíjecího proudu. Kapacita 10u by měla být do 1s téměř nabitá...
Pro vyloučení chrastícího potenciometru bych udělal: odpojit jeho živý konec a jezdec a pokusně připojit "zkušební" potenciometr podobné hodnoty a s tím otáčet. Pokud to nebude chrastit, pak hledat kondenzátory...jirkati píše:Ten potenciometr na "Volume" je v pořádku? Nechrastí náhodou ten?
edit: co to kecám: pokud to nebude chrastit, je to potenciometrem... sorry