Zesilovač AU/RA Z1 příliš nízká vstupni citlivost na MM
Moderátor: Moderátoři
masar píše:0,0001% - lidi mějte rozum!
to je harmonicke zkresleni udane v datasheetu OZ, ktery jsem tu prezentoval (OPA2134). Kvalitni OZ maji opravdu o nekolik radu parametry jinde nez koncove NF zesilovace... (to mela byt ukazka toho ze clovek u predzesiku dosahne nevyuzitelne kvality za par kacek)
PCman píše:Doprkýnka je ten odpor nemůžu najít je to strašně natěsno všechny jsou nastojato a v tom obrázku ze strany součástek to není vidět a plošák je hodně špatný pokud ho trochu prohřeju začíná se odlepovat.Můžete mě někdo navézt?Jdu ještě hledat.
Chceš predsa jeho hodnotu zmenšiť. Tak zospodu k nemu pripájkuj paralelne hodnotu, s ktorou ti to dá požadovaný odpor! A máš to dokonca vratné.
Cust píše:masar píše:0,0001% - lidi mějte rozum!
to je harmonicke zkresleni udane v datasheetu OZ, ktery jsem tu prezentoval (OPA2134). Kvalitni OZ maji opravdu o nekolik radu parametry jinde nez koncove NF zesilovace... (to mela byt ukazka toho ze clovek u predzesiku dosahne nevyuzitelne kvality za par kacek)
No a? Vzdyt to jsou jenom hodnoty za idealnich laboratornich podminek... idealni OZ ma taky nekonecny zesileni a realny pouze cca 10^5
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Vstupní tranzistory jsem použil doporučené 2SK170, měl jsem je ze stejné série takže jsem je ani nepároval. Součástky určující časové konstanty pro RIAA charakteristiku jsem si nejdříve vypočítal a pak jsem bral odpory jako absolutně přesné (nemám měřící přístroj který by je přeměřil přesněji než asi +-0,5% a to je u tolerance 1% kničemu), kondenzátory svitkové jsem skládal z několika přeměřených.
Myslím si, že odchylku od RIAA charakteristiky pod 1% v žádném případě nemůžeš zaslechnout ani s tím nejlepším aparátem, jen je dobré aby byl průběh charakteristiky v obou kanálech pokud možno stejný.
Jinak zkreslení THD bych tady vůbec neřešil, nějakou setinu procenta nemůžeš postřehnout. Horší je to s IMD, kde už desetiny procenta bývají slyšet. Na to má mimo jiné vliv rychlost přeběhu (SR) použitých OZ a vlastně odezva na pravoúhlý impuls celého preampu (mimo jiné). To už je ale u toho MK.IV konstrukčně vyřešené takže pokud použiješ doporučené součástky v toleranci 1%, je dobrý výsledek zaručený.
To:stepa
Ty katalogové hodnoty OZ se sice praxi jen blíží, ale rozhodně se jich dá využít. O ideálních součástkách nemá smysl se tu bavit, protože nejsou a nikdy nebudou. Na druhou stranu pokud je v katalogu napsáno, že zesílení v otevřené smyčce je větší než 10^7 tak tomu skutečně tak je i v dílně (krom té laboratoře).
Nemá smysl řešit nějakou tisícinu procenta THD, mnohem důležitější parametr je tu třeba odstup S/N (i když na desce samotné je o mnoho horší, už z principu není dobré vnášet do signálu zbytečný šum).........
www.sigmaphon.cz
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
PCman píše:Tak hotovo nakonec po laborování jsem použil 18K je zajímavé že když jsem dal 15K tak to hrálo slaběji než s tím 27K.
To bych řekl že je skoro nemožné
www.sigmaphon.cz