Multimetr-funkce [vyřešeno]
Moderátor: Moderátoři
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
V hodinách měření nám svého času vtloukali do hlavy, že pokud není známá přibližná hodnota měřené veličiny, začíná se na nejvyšším rozsahu. V případě nejistoty počítat s nejvyšší možnou hodnotou, jaká se v zařízení může vyskytovat. Stejně v obvodech, kde lze čekat proudový náraz po zapnutí nebo podobné jevy. A před vlastním měřením zkontrolovat zapojení přístrojů.
Nepamatuju, že by se někomu povedlo nějaký přístroj zničit, přestože se často pracovalo přímo se síťovým napětím. A z "multimetrů" byl tehdy nejmodernější DU20.
Ti horší také... (téměř všichni)Hydrawerk píše:Z nějakýho důvodu snad všichni lepší výrobci (Keysight, Fluke, Brymen, často i CEM, UNI-T...) používají hlavní vypínač integrovaný v přepínači rozsahů.
Je to jen katování kostů.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
U tohoto typu měřidla je rozsah třeba 200MOhmů a víc spíš pro parádu a pro indikaci. Přesnost je podstatně horší než na "běžných" rozsazích, tedy asi od 2kOhmů do 2MOhmů. Je to pochopitelné, měřicí napětí je příliš malé. Na měření izolace je to taky nepoužitelné. Měřáky izolace používají mnohem vyšší měřicí napětí.klacek píše:....DMM 3900 mám taky v merku. Zdá se, že je to za málo peněz hodně muziky. Ale odpory měří jen do 20MO, to se mi zdá málo. Mám dojem, že v šuplíku mám jakési odpory, co mají více jak 20MOhm. Z čehosi jsem to kdysi vykuchal. A nevím, jestli je to v praxi nějak běžné. Těch 200MO na svody asi nevyužiji. Ale dovedu si představit přeměřit nějakou "izolaci". ....
Jeden velmi levný multimetr DT9205A jsem si ze zvědavosti zakoupil kvůli rozsahu 200MOhmu (a taky kvůli měření kapacity) a bylo to velké zklamání. Jednak jsem ho porovnával se stolním multimetrem podstatně vyšší třídy a hlavně se dalo jednoduchým pokusem ověřit, že měřil nelineárně i v rámci rozsahu. Například jsem vzal dva odpory, každý měřil údajně třeba 47M. Oba dva v sérii by tedy měly měřit 94M. Ale ouha - nevycházelo to. To samé při paralelním spojení - chyba v opačném smyslu. Ten měřák jsem pak daroval, takže už nemůžu dodat konkrétní čísla. Výrobce udává chybu 5%, ale mám pocit, že to bylo ještě horší. A dokonce i opakované měření téže součástky ukázalo pokaždé trochu jiný údaj.
Takže vybírat model (ve tvé cenové třídě) podle přítomnosti či absence rozsahu 200MOhmů nemá podle mě smysl.
Kromě toho, odpory vyšší než asi 10MOhmů už neseženeš v takovém provedení, aby byly přesné a stabilní. V praxi je nebudeš skoro nikdy potřebovat a pokud ano, je z různých důvodů lepší složit potřebnou hodnotu z menších (a stabilnějších a dostupnějších) hodnot. 10MOhmů je ještě běžná hodnota a dá se poměrně přesně změřit.
Hydrawerk píše:Existují multimetry s rozsahem 2GOhm, tedy 2000MOhm.
https://www.gme.cz/digitalni-multimetr- ... it-mt-5211
http://www.altronik.cz/uni-t-ut70a-multimetr/
Jsou to ale takové základní modely. UT70A jsem dříve používal a nebyl zlej. https://www.eevblog.com/forum/testgear/ut70a-teardown/
U Proskitu uvádí 200 Mega
Mám však ještě jeden dotaz. Narazil jsem na měřáky, které mají napájení 3x1.5V(AA). Vyhnout se raději takovým? Jestliže přesnost u měření větších odporů závisí i na tom napětí, nebude tedy těch 4.5V pro takové měření ještě horší, než 9V?
děkuji
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Na napětí a typu baterek určitě schopnosti multimetru nezáleží.