Jak funguje žárovka-„samozkratka“?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

Jak funguje žárovka-„samozkratka“?

#1 Příspěvek od Osmdesat »

Během předvánoční revize světelných řetězů mi opět vyvstala dosud ne zcela uspokojivě vysvětlená otázka, na jakém principu funguje onen mechanismus samočinného proklemování žárovky při její poruše?
Vidím tam nějaký drátek, kterým jsou omotána „tykadla“ vedoucí k vláknu. Domnívám se, že při přerušení vlákna dojde k pružnému rozevření těch tykadel a jejich propojení omotaným drátkem. Jenže ten drátek to musí v závislosti na poloze propojovat, i když není napnut pružnými tykadly.
Přílohy
rovička.jpg
Samozkratná žárovička
(142.99 KiB) Staženo 159 x
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Tento systém neznám ale na mechanickém principu nebude. Skleněný zátav tykadla nepustí. Spíše se bude jednat o napěťový systém, kdy při provozním napětí v řádu 20V se omotaný drátek neuplatní. Při přerušení vlákna a vzestupu napětí na 230V dojde k průrazu izolace drátku a následnému spojení takadel.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Při přepálení vlákna dojde k mnohonásobnému zvýšení napětí na těch drátkách a prorazí se smalt na tý omotávce.
Osmdesat

#4 Příspěvek od Osmdesat »

Díky, pánové, zas jsem o něco chytřejší 8-)
Achab

#5 Příspěvek od Achab »

Na povrchu drátku je údajně oxid kovu s vysokým odporem, při vyšším napětí se prorazí. U "zkratovacích" patic je podobně oxidová vrstva, tedy jakýsi nevratný varistor.
elektrosvit

#6 Příspěvek od elektrosvit »

A ne úplně vždy to dobře zafunguje. Buď se smalt neprorazí, nebo se přepálí ten drátek a řetěz zhasne. A pak hledej... :)
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Voltfinderem je to záležitost chvilky.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Jednou jsem viděl "vánoční" žárovku jako náhradu osvětlení stupnice v rádiu. V případě zkratu by trafo zřejmě nepřežilo - příslušné vinutí bylo dimenzované pouze pro žárovku.
Artaban001

#9 Příspěvek od Artaban001 »

Pokud by rádio obsahovalo pojistky, jaký tam mají být, tak určitě ano.
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

Teď si vzpomínám, že to byla Euridika - žárovka na půlce sekundáru trafa 2×12V, dvoucestný usměrňovač. Vinutí tedy bylo dimenzované minimálně na celkový odběr 300mA s rezervou, pojistka na primáru 50mA.
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Tieto žiarovečky... Už ste niekto skúšali "reťazovú reakciu", keď je ich vypálených, a teda v skrate dosť veľa? Čo je posledná fáza? Prepálenie vodičov medzi žiarovkami? :lol:
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Ked sa ich skratuje viac, tak sa znicia takmer vsetky a nakoniec sa prerusi aj ten skratovaci drotik. Medzi ziarovkami je vodic o dost hrubsi.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Já mám starý vánoční svíčky, myslím, že žárovky jsou 18V/0,15A. Ty jsou taky samoskratky ale mezi závitem patice a středovým pájeným kontaktem mají klemu z nějakýho šedivýho až černýho blivajzu. Jak funguje tohle mi zatím nikdo nevysvětlil...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

Princip zkratovacích patic je podobný jako u drátku - šedý pásek je nanesený oxid kovu, při vyšším napětí se prorazí.

Minimálně do poloviny 80-tých let se tyto žárovky u nás nevyráběly (aspoň ty vánoční jsem neviděl). Nejběžněji byly dostupné 14V/0,15A ve tvaru plamene svíčky, používané v sadách po 16ks. Později svítící muchomůrky, zřejmě na podobné napětí.
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

On by to zvládl i nějaký varistor. Jenomže pokud se v řetězci takhle odpálí jedna žárovka, na ostatních se zvedne napětí a způsobí to řetězovou reakci, kdy třeba za týden jich odejde dalších pár. Co vím, tak stejně všechny žárovky v tom osvětlení tím "shuntem" vybaveny nejsou. A co jsme tady používali ty "sady", většinou odcházely ty žárovky, co ten "shunt" neměly.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“