Pískající zdroj DELL L305P-01 (PS-6311-5DF-LF)

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mauda

Pískající zdroj DELL L305P-01 (PS-6311-5DF-LF)

#1 Příspěvek od mauda »

Ahoj, prosím o radu, jak odstranit vysokofrekvenční pískání u pulzního zdroje. Aktuálně mám na stole dva shodné zdroje DELL L305P-01 ... jeden hlasitě pískající a druhý nepískající.

Jsem ochoten se této problematice více věnovat, protože se kolem mě objevuje čím dál více zařízení (počítače a tiskárny), u kterých se postupem času objevil pískot v pulzním zdroji a rád bych si s tím věděl rady.

Zdroj L305P-01 píská už ve stand-by módu vysokým tónem ve dvou úrovních okolo 10kHZ a 20kHz. Píská v něm menší transformátor stand-by větve, nacházející se ve střední části zdroje.

1) Výměna transformátoru mezi zdroji ztlumila pískot asi na třetinu, ale počítám, že tam je ještě nějaká disharmonie, kterou bych rád vyřešil.

2) Vyměnil jsem vadné elektrolyty. U zdroje jsem detekoval (pomocí ESR Micro v4.0si) vadné elektrolyty pouze v části za oběma trafy a vyměnil jsem je. Jejich výměna neměla na pískot téměř žádný dopad.

A nyní přichází na řadu možnost přehazovat součástky z nepískajícího do pískajícího zdroje s tím, že do pískajícího už je přehozené to malé trafo. Čím tedy začít?

Přílohou dávám obrázek spodní části zdroje. Červené šipky ukazuji elektrolyty. Modré šipky ukazují na keramické kondenzátory.

PS: Počítám s tím, že pískající transformátor už je rozhrkaný a budu ho muset ponořit do nějakého šelaku. To jsem ještě nepromýšlel.
Přílohy
02_2_sipky.jpg
(161.62 KiB) Staženo 232 x
02_4.jpg
(188.21 KiB) Staženo 190 x
Naposledy upravil(a) mauda dne 10 pro 2017, 15:59, celkem upraveno 1 x.
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

No, do hoven červce určitě ne, ale impregnace vinutí vhodným lakem je na místě.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Vakuová.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
mauda

#4 Příspěvek od mauda »

Vakuová impregnace :) díky za radu.
Je vidět, že jste si můj příspěvek přečetli až do konce. A to mě velice potěšilo.

Poradíte mi, prosím, co mám dělat s tím zdrojem co pískal, a do kterého jsem následně dal trafo z nepískajícího zdroje, ale stále slyšitelně píská (byť o dost méně)?

V jakém pořadí byste přendávali součástky z nepískajícího do pískajícího zdroje? Opravdu se mi to nechce dělat se všemi a průběžně testovat výsledek :(
sr71

#5 Příspěvek od sr71 »

zkus pro zajímavost víc zatížit tu 5V Sb větev, u některých zdrojů jsem se setkal s tím že zdroj pískal jen při malé zátěži
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Mas vymenene C503 a C504 (vystupny filter 5VSB)?
mauda

#7 Příspěvek od mauda »

Všechny elektrolytické kondenzátory na výstupu 5V větve jsem vyměnil. Nepomohlo to.

Aktuálně jsem trafo jen utlumil jen lepidlem. Pískot už slyšet není, ale se způsobem vyřešení spokojený nejsem. Myslel jsem, že se naučím víc o harmonizaci frekvencí :D
breta1

#8 Příspěvek od breta1 »

Jestliže se pískání zesiluje/zeslabuje tím, že na trafo nebo hned vedle na desku zatlačíš, je to způsobeno tzv. magnetostrikčním jevem (přečti si), ale vtip je v tom, že se to rozkmitá na subharmonickém kmitočtu, který už je slyšet. A základová deska tu rezonanci jakoby zesílí (když to dáš na ohebné dráty, pískání je pryč).
Známý to jev z CRT TV nebo CRT monitoru (linearizační i jiné tlumivky, někdy i vychylovačky, VN trafa..).
Trafa (cívky) se různě lepily, impregnovaly, šprajcovaly oproti desce, vše s dočasným či pochybným výsledkem.
FERYACT

#9 Příspěvek od FERYACT »

Často pískají poškozené jádra z feritů. Půčil bych si osciloskop. Asi půjde o rezonanci desky /když je to nesnesitelné/.Deska určitě není příčinou. Bezhlavým vyměňováním můžeš hodně pokazit. Pro takové věci se používá tyčinka,nebo tubička, kterou hledáš ohnisko.Druhý konec do ucha.
mauda

#10 Příspěvek od mauda »

Přesně vím, co píská = malé feritové trafo.
Když ho vyndám ven z desky a připájím na kabely (aby nebylo spojené s deskou), tak se hluk značně sníží a srčí jen to trafo. Ale takto to nemůžu provozovat.

Už jsem vyzkoušel jeho několikanásobnou impregnaci v hrubém vakuu v laku ISOBAL S 1903. Ale moc to nepomohlo.

Včera jsem to nechal impregnovat v zapékacím laku na elektromotory. Tak jsem zvědavej.

Úplně nejraději bych ale zjistil, jestli je nějaká možnost hledat a najít osciloskopem nějakou parazitní frekvenční disharmonii, která to způsobuje. A tu se pak snažit eliminovat.

Zatím mi na to nikdo nic moc neporadil. Tak se snažím dál.
FERYACT

#11 Příspěvek od FERYACT »

Tvrdíš, že víš co píská.Feritové trafo z poškozeným jádrem půjde asi těžko opravit impregnováním.Impregnace je kvůli vlhkosti a očekávat, že kompoud trefí do správného místa a zamezí aby části trafa na seba nadále nenarážely je sázka do loterie. Přeji mnoho štěstí.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

Stavim sa o co chces, ze ti piska trafo kvoli zle navrhnutej spatnej vazbe, ktora kmita - pohraj sa s nou a pri troche stastia to uplne prestane ;)
mauda

#13 Příspěvek od mauda »

Zpětná vazba přece nejde přes trafo.

Můžeš být, prosím, konkrétnější?
Jestli tam je něco, s čím se dá pohrát, tak to přesně hledám.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#14 Příspěvek od PeteBurns »

Co tym chces povedat, ze spatna vazba nejde cez trafo? :) A co teda riadi vystupne napatie z neho? :D Konkretnejsi byt nemozem, kedze netusim, ako je tvoj konkretny obvod konkretne rieseny, ale pointa je v tom, ze spinacia frekvencia byva minimalne desiatky kHz, takze tu nemas sancu pocut, ale spatna vazba moze kmitat na stovkach Hz az kludne jednotkach kHz, a to uz pocut bude - jedna ticha doska a druha piskajuca, aj po prehodeni trafacikov, je jednoznacny dokaz toho, ze trafacikmi ani feritmi to nebude ;)
mauda

#15 Příspěvek od mauda »

Vychazim z predpokladu, ze mam podobne schema (alespon blokově), jako je napr. v tomto videu https://www.youtube.com/watch?v=mNquVjDnpxU&t=0s

Zpetna vazba je zakreslena vespod schematu a trafo obchazi.

Podivej se na to, prosim, a pojd pokracovat v diskusi. Treba se dostaneme, kam potrebuji.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“