Pískající zdroj DELL L305P-01 (PS-6311-5DF-LF)
Moderátor: Moderátoři
Pískající zdroj DELL L305P-01 (PS-6311-5DF-LF)
Jsem ochoten se této problematice více věnovat, protože se kolem mě objevuje čím dál více zařízení (počítače a tiskárny), u kterých se postupem času objevil pískot v pulzním zdroji a rád bych si s tím věděl rady.
Zdroj L305P-01 píská už ve stand-by módu vysokým tónem ve dvou úrovních okolo 10kHZ a 20kHz. Píská v něm menší transformátor stand-by větve, nacházející se ve střední části zdroje.
1) Výměna transformátoru mezi zdroji ztlumila pískot asi na třetinu, ale počítám, že tam je ještě nějaká disharmonie, kterou bych rád vyřešil.
2) Vyměnil jsem vadné elektrolyty. U zdroje jsem detekoval (pomocí ESR Micro v4.0si) vadné elektrolyty pouze v části za oběma trafy a vyměnil jsem je. Jejich výměna neměla na pískot téměř žádný dopad.
A nyní přichází na řadu možnost přehazovat součástky z nepískajícího do pískajícího zdroje s tím, že do pískajícího už je přehozené to malé trafo. Čím tedy začít?
Přílohou dávám obrázek spodní části zdroje. Červené šipky ukazuji elektrolyty. Modré šipky ukazují na keramické kondenzátory.
PS: Počítám s tím, že pískající transformátor už je rozhrkaný a budu ho muset ponořit do nějakého šelaku. To jsem ještě nepromýšlel.
- Přílohy
-
02_2_sipky.jpg- (161.62 KiB) Staženo 232 x
-
02_4.jpg- (188.21 KiB) Staženo 190 x
Je vidět, že jste si můj příspěvek přečetli až do konce. A to mě velice potěšilo.
Poradíte mi, prosím, co mám dělat s tím zdrojem co pískal, a do kterého jsem následně dal trafo z nepískajícího zdroje, ale stále slyšitelně píská (byť o dost méně)?
V jakém pořadí byste přendávali součástky z nepískajícího do pískajícího zdroje? Opravdu se mi to nechce dělat se všemi a průběžně testovat výsledek
Známý to jev z CRT TV nebo CRT monitoru (linearizační i jiné tlumivky, někdy i vychylovačky, VN trafa..).
Trafa (cívky) se různě lepily, impregnovaly, šprajcovaly oproti desce, vše s dočasným či pochybným výsledkem.
Když ho vyndám ven z desky a připájím na kabely (aby nebylo spojené s deskou), tak se hluk značně sníží a srčí jen to trafo. Ale takto to nemůžu provozovat.
Už jsem vyzkoušel jeho několikanásobnou impregnaci v hrubém vakuu v laku ISOBAL S 1903. Ale moc to nepomohlo.
Včera jsem to nechal impregnovat v zapékacím laku na elektromotory. Tak jsem zvědavej.
Úplně nejraději bych ale zjistil, jestli je nějaká možnost hledat a najít osciloskopem nějakou parazitní frekvenční disharmonii, která to způsobuje. A tu se pak snažit eliminovat.
Zatím mi na to nikdo nic moc neporadil. Tak se snažím dál.
Zpetna vazba je zakreslena vespod schematu a trafo obchazi.
Podivej se na to, prosim, a pojd pokracovat v diskusi. Treba se dostaneme, kam potrebuji.