Mám Audi s motorem 1,8 20V 92kW. Co řeším už rok a půl jsou vibrace mezi 2000-2500rpm. Od vyšších otáček to mizí. Před tím rokem a něco to jezdilo bez vibrací, suprově. Pak se občas vibrace objevily, pak zmizely. Nakonec se usídlily natrvalo. Motor jede v pořádku, výkon jak by měl být, bez vynechávek, propadů výkonu, škubání. Provozní hodnoty ve VAGu všechny v normě. Adaptace směsi, průtok váhou vzduchu. Naprosto bez chyb. Vibruje to i na volnoběh, jde jenom o otáčky motoru. Je to jako když vibruje dýzl. Brní to do pedálů a je to nepříjemné.
1. spojka už nebyla nic moc, takže jsem nechal vyměnit celou sadu, bohužel dvouhmota. Radoval jsem se, že ty vibrace bude dělat dvouhmota, ale bohužel. Tak mi aspoň krásně funguje spojka.
2. všechny silentbloky motoru a hydrolůžka nové
3. výfuk v pořádku, letos jsem měnil katalyzátor, komplet všechna výfuková těsnění, všechny závěsy výfukové soustavy. Svody na motoru nejsou prasklé. Všechno těsní. Výfuk není přicpaný.
4. svíčky dle předpisu origo NGK, zapalovací modul v pořádku, nové VN kabely bosch a koncovky na svíčky taky Bosch
5. měnil jsem i čidlo otáček motoru, chcíplo. Šla tam Hella, to co se tam původně dávalo origo na montáži.
6. Veškeré podtlakové hadice a celý ten systém PCV odvětrání motoru je z nových dílů a funguje jak má. Motor těsní, nikde nesaje falešný vzduch a v motoru je podtlak.
7. škrtící klapka v pořádku, adaptace bez chyb a čistá. EGR ten motor nemá.
8. kompresní tlaky v motoru v pořádku - 12-14bar. Pořád je to v toleranci.
9. napínák plochého řemenu je nový, alternátor nemá volnoběžnou spojku a ložiska má v pořádku.
10. zkontroloval jsem nastavení rozvodů motoru - vše sedí na značky jak má být. Značky na řemenicích i na vačkách jsou tam kde podle ELSY být mají.
11. pro klid duše jsem vyměnil celou sadu vstřikovačů za repasované. Původní sice měly průtok stejn, stejný tvar paprsku a neviděl jsem že by nějaký prosakoval. Ale tak přehodit vstřiky je tam snadné.
12. voda v oleji není a ani to netlakuje do vody nebo že by z ní byl cítit výfuk. Nemyslím si, že bych měl prasklinu v hlavě motoru.
13. teplotní čidla taky vyměněné - origo díly.
14. vyměnil jsem i řemenici s tlumičem torzních kmitů - bez efektu.
V podstatě jsem ještě na tom motoru nedělal jedině rozvody. To mě čeká na jaře, už to na km dobíhá.
Motor nechrastí, necvakají hydroštely, běží na volnoběh pravidelně. Auto jezdí na LPG a jeden den v týdnu vždy na benzín. Jezdím buď na N95 s VIFem a nebo tam natankuju plnou Vervy100. Olej měním pravidelně, všechny filtry k tomu.
Zvláštní je, že vibrace skoro zmizí, když je auto ohřáté jízdou a nechám ho třeba půl hodiny odstavené. Jako by se tam něco ohřálo kolem motoru a přestalo to. Pak se rozjedu, ono to vzduchem ochladne a zase pomalu začnou vibrace vzrůstat. V létě když byly vedra a auto stálo na slunci rozpálené, tak i to občas stačilo aby vibrace skoro zmizely.
Už jsem z toho prostě jelen