VB 4301
Moderátor: Moderátoři
VB 4301
Za nabídky děkuji.
- elektrosvit
Asi jako nacpat do staré stovky Škodovky nacpat pětiapůllitrový motor a pak s tím jezdit jen do obchoďáku na nákupy...
Přenoskou VB4301 do něj narveš 300 - 600% jeho ceny navíc.
Obávám se ale, že rozdíl úrovně -15 dB až -20 dB proti původní krystalové přenosce vestavěný zesilovač nemá jak dotáhnout: jeho vstupní impednce je velmi nízká, proto má paralelně ke vstupu připojený kondík C1=10 n.
Aby zesilovač přenášel hloubky aspoň tak, jako s krystalovou přenoskou, ten kondík pro VB4301 vyhodit nemůžeš. Jenomže on tvoří s vnitřní kapacitou přenosky kapacitní dělič cca 1:8, prostě podělí výstupní napětí přenosky na osminu. To je bohužel nutné, když ten kondík vyhodíš, bude to mít zvuk horší, neš telefon. To je -18 dB samo o sobě, teď započti i těch dalších -15 dB, co tvoří rozdíl mezi původní krystalovou a keramickou přenoskou a najednou máš z plného výstupního výkonu 2 W pouhých 63 mW.
Nevylepšíš to ani změnou vazebního RC členu v emitoru prvního tranzistoru, jedině přidat ještě jeden tranzistor jako jednoduchý zesilovač pro vyrovníní úrovně.
Ale myslím si, že cena přenosky je dostatečně výmluvná.
- elektrosvit
Do těch šasi je opravdu škoda cokoliv nad stokorunu dávat - pokud to nemá sloužit jen jako nějak historicky věrná a raději nepoužívaná součást nějakého jiného, historického zařízení.
HC07 až HC10 bývaly třeba v ústřednách AUA-AUR110-120. Jakkoli je zbytek ústředny poměrně dobrý, tak nejhorší její součástí nebyly první B4, ale právě některé z uvedených šasi.
I přes jakoby "rozhlasový", informační charakter celého řetězu /kde nejslabší článek byl většinou blbý mikrofon a blbé reproduktory/ byl bohužel i v blbých plastových skříňkách s ARO689 slyšet hukot motoru.
Staré dřevěné skříňky s variantami ARO511 či staršími dokonce a paradoxně hučely kvůli mizerným starým šasi ještě víc.
Jasně, z větší části i "díky" tomu, že ústředna běžela v -1dB už od 40Hz..
Když ale ještě vezmu v úvahu, jakým způsobem a v jakém nevratném rozsahu tato šasi, resp. jejich přenosky i vložky kurrví vlastní desky..
Asi bych vážně uvažoval o nějaké lacinější, mechanicky odolnější variantě gramofonu s "klasickým" trubkovým raménkem. A samozřejmě možností vložit do něj nějakou lacinější, rovněž mechanicky odolnější variantu MM vložky.
I za cenu nutnosti investovat 4 tranzistory a hrstku součástek do předzesilovače.
Existuje zajímavé technické řešení, téměř "univerzální vstup" - jak pro krystalovou, tak keramickou či magnetodynamickou přenosku - viz AR12/79, ale tohle řešení není ve stávajícím GZ071 proveditelné.
Opravdu i já doporučím pouvažovat nad něčím méně sračkovým, než je právě GZ071.
Něco, co má aspoň normální kovové raménko a nemá to mezikolo.
Takže úprava:
Poptávám použitou funkční vložku VB 4301 za rozumný peníz. / raménko na hc 07 s vyndanou kostkou a neporušenými vodiči.
VB4301 má přece úplně stejné uchycení, jako VK420x a jí podobné (jen VK4301 ne, ta byla vestavbově identická s VK311).
Ale spolehlivost těch VB není o mnoho lepší, než u náhrad za VK. Už to prostě není ta chuť, jako v dobách, kdy se výchylkovým přenoskám ve výrobě věnovala náležitá péče přesahující jejich prodejní cenu.
MH111 píše:Souhlas, hc 07 není žádné hi-fi, leč jiný přístroj s 16ot/min nemám
já zase používám na přepis desek na 78 ot/min šasí HC08.
Jen je potřeba u těchto strojů dodržovat jednu zásadu,
při vypnutí nechávat kulisu v mezipoloze . . .
. . . jinak se vymačká guma na mezikole a gramofon potom "dupe" . . .
To s tou mezipolohou jsem si uvědomil, když jsem ten gramofon poprvé zapnul. Pak jsem mezikolo vyměnil a už nedupe. Teď vyměním motor za tišší, válí se mi na stole, jen to přehodit a rád bych vyřešil tu vložku. To slaboučké šustění a chraptění k poslouchání není, to už mohu hrát rovnou z přenosky...
mám tu nějaké bez označení, tak jestli to poznáš dle foto?
a hc07 jsem tu na foru myslím nabízel celé ...
- Přílohy
-
přenos (2).JPG- (97.28 KiB) Staženo 222 x
-
přenos (1).JPG- (88.37 KiB) Staženo 237 x
Byla to šasi té nejnižší třídy, bez nároku na cokoli a pro jeden tvarový druh i připojení a upevnění vložky. Nějak se u této třídy do budoucna nepočítalo, že by do toho někdo chtěl dávat cokoli jiného - už s ohledem na tu nejnižší třídu. A navíc se tak nějak počítalo s tím, že se tenhle tvar krystalovek/keramik bude vyrábět "navždy", ostatně proto vznikla ta keramická náhrada VB4301. Skládali je z keramických dvojčat, dovezených z NDR, kde na tuhle výrobu byli zavedení.
Jediná možnost je nějak vykuchat původní pouzdro vložky VK se zachováním původních kolíků a do uvolněného prostoru zkusit nabastlit nějakou malou keramickou vložku. Velmi malý keramický vložky bývaly v korejských a taiwanských "kompaktních věžích", s plastovým gramofonem a se ss motorkem nahoře. Taky měly plastová raménka a ty vložky byly skutečně maličké. Možná, kdyby se podobný krám někde objevil, tak nepoškozenou keramickou vložku celou nějak vlepit do vykuchaného rámu od VKčka a připojit na původní kolíky.
Náhrada celým jiným šasi je u stávajícího GZ071 problém, všechna ostatní šasi o třídu výše jsou rozměrově mnohem větší.
Určitá možnost by také byla zkrácené celé raménko ze staršího HC14.20, které má hlavičku už na vestavbu jakékoli přenosky s 1/2" upevněním.
Případně taky celé a taky zkrácené trubkové raménko z HC15-16.
Ta "kostka", resp. tříkolíkový konektor je v plastovém raménku HC07 a myslím i HC09 nějak vlepená a bez destrukce rámu raménka ven dostat nejde. Už jsem to jednou zkoušel u některého z těchto malých HC, chtěje tam vlepit natvrdo jinou vložku, myslím Sanyo. Jenže bez odstranění té "kostky" tam absolutně není místo.