Praporky cínu na SMD vadí?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

Praporky cínu na SMD vadí?

#1 Příspěvek od kulikus »

Na spojích smd součástek je příliš cínu (viz foto) - pájeno ručně. Ten utvořil kuličky a špičky/praporky. Má to vliv na signál o frekvencích do 1,3 GHz?
Zvažuju zda to vylepšit a zajímá mně, není-li to ztráta času.
(osazoval to někdo jiný)
Přílohy
RF do 1,3GHz_.jpg
Přebytek cínu na součástkách
(184.11 KiB) Staženo 408 x
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Délka vlny je 23 cm, takže to spíš vadit nebude, je to vše vůči délce vlny výrazně menší, každopádně je to ale pěkná prasečina a otázkou je, jak je to vlastně dobře zapájené, z toho mizerného obrázku se to nepozná.
dj_rizek

#3 Příspěvek od dj_rizek »

Jestli to bude vadit 1.3Ghz nevím spíš asi ne ale viděl bych problém hlavně v tom pájeným spoji, tohle vzniká několika způsoby, jeden je že ten kdo to pájel nepájel jak má a pájel stylem nandat cín na hrot a pak ho přilepit na místo nebo druhej že neměl nastavenou dobře teplotu pájky.

Já osobně bych to přepájel standartním způsobem, bál bych se víc nefunkčnosti kuli studeňáku nez nefunkčnocti kuli frekvenci.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Navíc ty směšovače SA612A jsou do 500MHz, tak nevím, jak to pracuje na 1.2GHz :-)
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od kulikus »

Stavebnice VNWA2.x od DG8SAQ.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Foukni to horkovzduchem, cín pěkně zateče.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

To by šlo, ale nejdřív napatlat tavidlem, jinak to nebude nic platné. A pak pořádně umýt v IPA. Ručně to ale taky bude za chvilku, není tam moc součástek.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Toto vznikne ked je malo tavidla (alebo sa prepali).
Mysteri

#9 Příspěvek od Mysteri »

No FUJ! Trafopájkou by som to spravil lepšie... :evil: Skús to zredukovať odsávacím pásikom a prespájkovať µpájkou.
sinclair

#10 Příspěvek od sinclair »

Už se mi to dlouho nepovedlo :D, ale pamatuju se, že právě přehřátý cín /či směs/ tvoří ony "praporky".
Když jsme se učili správně i vzhledně pájet na plošákách, tak vedoucí přejel po pájené straně hřbetem ruky a nesměl se škrábnout, natož tak říznout. :D

Já vím, že už to dávno neplatí, ale právě ty vytažený ocasy z cínu škrábaly mnohem víc, než nepečlivě odstřižené vývody součástek.
Michal22

#11 Příspěvek od Michal22 »

Praporky můžou být taky způsobeny nedostatečnou teplotou hrotu.
Nebo nevhodným složením pájky (vyšší obsah mědi).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

Ano, je to možný. Stalo se mi to u směsi s Ag, to nebylo možný trefit, dokonce i s použitím mnou už dlouho nepoužité kalafuny.
Zajímavý je, že směska s 2% obsahem Cu se mně takhle blbě nechovala, ale možná to bylo i jiným tavidlem.
Jsem silně navyklej, až skoro patologicky, na Crystal 505 a už jsem dlouho odvyklý dělat s jinými směsmi.
Varování před jeho přílišnou agresivitou se nepotvrdila. Dělám s ním od r. asi 1998 a plošákům z té doby, s maskou i bez, včetně ručně kreslených a doma leptaných, nic není. Ani vývodům běžných vývodových součástek. SMD operáky jsem s Crystalem 505 od r. asi 2002 pájel taky, přeosazoval jsem fakt velký mixpult a nic se neděje, tedy zatím.
Je to pro SMD ten druh cínu, kdy fakt stačí podél řady položit jeho trubičku a zapájet jedním vrzem všecky 4 vývody, bez slejvání a přehřívání.
Crystal s dobrým prohřátím a lehkým přidrhnutím hrotem chytá i na tenčí hliník, což se mi třeba s bývalým Fluitinem 1532 či standardní Příbramí zásadně nedařilo ani v kaluži kalafuny.
Crystal 505 je doslova jako Boží požehnání na žlutě/bíle poniklované či kadmiované věci.
Dokonce ani Crystalu 502 se na Al moc nechtělo. Posledně jmenovaný je ale výborný na pozlacené spoje, resp. prokovy na nich.
Zdá se mi, že 502 je "ochotnější" se jimi celoplošně protahovat i při větší tloušťce vývodů. Ale zase - 502 má papírově jiné tavidlo, než 505.
OMA50

#13 Příspěvek od OMA50 »

Použij NOVOU a ČISTOU kafunu a hlavní jí nešetři...

pak budou spoje jak víno...
Zaky

#14 Příspěvek od Zaky »

Kalafunu zahoď tak daleko, jak jen s ní dohodíš a kup si toto: http://www.elchemco.cz/zbozi/124/hf-fut ... ork-jelly/ , je to sice drahé jak ďas, ale jak jednou zkusíš, už na kalafunu ani nepomyslíš.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Falosny cinsky Amtech z eBay funguje tiez dobre.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“