Praporky cínu na SMD vadí?
Moderátor: Moderátoři
Praporky cínu na SMD vadí?
Zvažuju zda to vylepšit a zajímá mně, není-li to ztráta času.
(osazoval to někdo jiný)
- Přílohy
-
RF do 1,3GHz_.jpg- Přebytek cínu na součástkách
- (184.11 KiB) Staženo 408 x
Já osobně bych to přepájel standartním způsobem, bál bych se víc nefunkčnosti kuli studeňáku nez nefunkčnocti kuli frekvenci.
Když jsme se učili správně i vzhledně pájet na plošákách, tak vedoucí přejel po pájené straně hřbetem ruky a nesměl se škrábnout, natož tak říznout.
Já vím, že už to dávno neplatí, ale právě ty vytažený ocasy z cínu škrábaly mnohem víc, než nepečlivě odstřižené vývody součástek.
Nebo nevhodným složením pájky (vyšší obsah mědi).
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zajímavý je, že směska s 2% obsahem Cu se mně takhle blbě nechovala, ale možná to bylo i jiným tavidlem.
Jsem silně navyklej, až skoro patologicky, na Crystal 505 a už jsem dlouho odvyklý dělat s jinými směsmi.
Varování před jeho přílišnou agresivitou se nepotvrdila. Dělám s ním od r. asi 1998 a plošákům z té doby, s maskou i bez, včetně ručně kreslených a doma leptaných, nic není. Ani vývodům běžných vývodových součástek. SMD operáky jsem s Crystalem 505 od r. asi 2002 pájel taky, přeosazoval jsem fakt velký mixpult a nic se neděje, tedy zatím.
Je to pro SMD ten druh cínu, kdy fakt stačí podél řady položit jeho trubičku a zapájet jedním vrzem všecky 4 vývody, bez slejvání a přehřívání.
Crystal s dobrým prohřátím a lehkým přidrhnutím hrotem chytá i na tenčí hliník, což se mi třeba s bývalým Fluitinem 1532 či standardní Příbramí zásadně nedařilo ani v kaluži kalafuny.
Crystal 505 je doslova jako Boží požehnání na žlutě/bíle poniklované či kadmiované věci.
Dokonce ani Crystalu 502 se na Al moc nechtělo. Posledně jmenovaný je ale výborný na pozlacené spoje, resp. prokovy na nich.
Zdá se mi, že 502 je "ochotnější" se jimi celoplošně protahovat i při větší tloušťce vývodů. Ale zase - 502 má papírově jiné tavidlo, než 505.