Monitor LG W2252S-PF asi vada podsvitu
Moderátor: Moderátoři
Monitor LG W2252S-PF asi vada podsvitu
hledám pomoc, nebo radu s opravou monitoru LG W2252S-PF.
Monitor jsem dostal jako dar, nefunkční na případnou opravu, součástky.
Nesvítily 2 tubice ze 4, vada- zdvojené trafo TMS93137CT, jedno vinutí mělo výrazně jiný odpor.
Objednáno nové, změřeny kondíky na výstupu i ty ke sledování chování trubic (laicky řečeno). Vše snad ok, dle mě mírná tolerance (28p - 34p) a (894n - 926n). Trubice jsem zkoušel rozsvítit univerzálním testerem a všechny na pohled svítí stejně a příkon ze zdroje byl na všech zcela stejný 760 mA každá trubice.
Po zapojení monitoru s VGA testerem (pruhy) se tento rozsvítí na cca 1 vteřiny a zhasne, opět rozvítí a zase zasne (na monitoru je vidět prvně logo LG a když se rozsvítí podruhé, tak testovací pruhy). Po chvíli asi do 5 vteřin zhasne i modrá LED u Power tlačítka. Po odpojení od sítě a připojení se toto opakuje. Totéž se opakuje, pokud vypnu a zapnu tester VGA. Ve zdrojové části CCFL trubic je obvod FAN7314, který má vývod EA asi spřažen s deskou VGA a usuzuji, že je někde chyba v trubici (jedné či více) a nebo v ochraně obvodu a vypíná se i VGA deska.
Při svícení na plochu displaye nevidím pruhy, takže nejde ani LCD.
Dále jsem testoval připojovat jinou trubici, kratší postupně a u třetí se změnilo chování tak, že monitor nesvítil vteřinu, ale vydržel svítit asi 3 vteřiny. Prostě výrazně déle, než u ostatních tří.
Nemám osciloskop, to je moje slabina. Kdyby byl někdo ze Šumperka, nebo okolí a poradil, nebo někdo kdo si troufne bouchnout info o daném problému, předem velmi děkuji.
Nyní mě přišel můj první osciloskop z Číny, taková sranda stavebnice s krabičkou do kapsy, mám to pro pochopení věci a něco se s tím časem naučit, tak jest-li půjde ta hračka na toto vůbec využít...
Monitor bych chtěl věnovat synovcovi k jeho prvnímu (novému) PC, které ode mě dostane k Vanocům, děkuji.
EDIT: kondy ve zdroji jsou měřeny a kapacita odpovídá do tolerance 10% a ESR je OK, kolem 0,02-5 ohm.
Chce to víc měření,nevybavuju si přesně zdroj.
Opravil jsem to trubicí z jiného monitoru, sice trochu kratší ale dopadlo to takhle:
To že to po 5 vteřinách bez signálu zhasne modrá dioda, je ok, taky mi to dělalo. Pokud se vadná odpojí, taky nenaběhne, musí tam být 4 ok trubice.