genius sw-hf5.1 6000 (přesunuto)

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ok1hga

#76 Příspěvek od ok1hga »

jj, a potvrdí si to novým změřením . . .
sinclair

#77 Příspěvek od sinclair »

Úplně chápu motivaci mnohých mladých, zachraňovat za každou cenu některé vizuálně atraktivní Logimrchy a Genihnusy. Ale jak jsem některé větší druhy, co stály za otevření, viděl zevnitř :
Na jejich opravy je nezřídka potřeba víc zkušeností, než na opravu nějakého sériového, avšak typicky značkového/prémiového výrobku, navrženého podle psaných i nepsaných pravidel.
Proto pokládám za skoro vyloučené, aby laik, třebaže vybaven multimetrem, dokázal na těchto aparátech skoro cokoliv složitějšího opravit, není-li to vysloveně poškozeno viditelně.

Podepisuje se na tom hlavně ten fakt, že se u tohoto segmentu a této cenové třídy nepočítá s opravami buď vůbec, nebo jen s výměnou větších samostatných celků /typicky trafa, celé desky, reproduktory atd./, u těch levnějších ale bohužel vůbec.
To proto bývají u mnohých třeba zásuvky konektorů či reproduktory přilepeny tak, že pokus o výměnu znamená více či méně poškodit okolí.
To proto nejde k mnohým sehnat rozumná dokumentace a pokud nějaká je, často k fyzickému provedení nepasuje.
Od jedné podobné 5.1 sestavy se mi zadařilo sehnat dvě, různými způsoby kreslené i popsané verze schématu, vždy s firemním razítkem, ale nesedělo ani jedno - druhem osazení, číslování i zapojení.
Myslím si, že zrovna u tohoto aparátu nebude aktuální provedení sedět s kresleným, anebo je to ten typický čínský bordel, vyplývající z odlišného uvažování a neznalosti angličtiny. Však se s psanými i kreslenými nesmysly v čínských dokumentacích jistě už mnozí zkušenější setkali.
masar

#78 Příspěvek od masar »

Tento Genius měl jen trochu smůlu na neodborné zásahy a ani po té se nedostal (zatím) do rukou odborníka. To je podle mého názoru větší problém, než nějaké nepotvrzené odchylky nebo nedostatky servisní dokumentace, která je jinak celkem dostatečně vypovídající o daném zařízení a spíše pokládám za štěstí, že je vůbec k dispozici.
Pokud jde o složitost, není třeba ztrácet optimismus předčasně (stahovat gatě kilometr před brodem), vždyť
sinclair píše:za celou tu dobu, ..., bych jich teď opravil už osm...
A na tom se snad nic nezměnilo.
Od toho jsme tady, abychom poradili, jak závady odstranit.
:wink:
sinclair

#79 Příspěvek od sinclair »

Složitosti daného aparátu ale vůbec neodpovídá počet /zatím/ šesti obrazovek.
Asi první, co mě při procházení daného vlákna napadlo je, že tohle fórum není pro podobné lidi /prakticky laiky/ dostatečně laické.
Radit se dá úspěšně jenom těm, kdo o rady stojí a vnímají je.
masar

#80 Příspěvek od masar »

Pokud se ve svých příspěvcích omezíme jen na ty vlastní rady, které mohou přinést "posun správným směrem", bude délka vlákna snesitelná.
V opačném případě... :wink:
sinclair

#81 Příspěvek od sinclair »

Posun správným směrem říkáš. No dobrá, ať je tedy po Tvém - nechám se rád překvapit.
zvatka

#82 Příspěvek od zvatka »

odpor R3 má 149,9R a před mým zásahem už někdo do toho vrtal a byl tam na pozici odpor 67R/2W skontoloval jsem ho i podle barevného značení a kondenzátory EC2,CC3,EC3,CC4 a CC13 jsem zkontroloval a jsou tam správný hodnoty
Naposledy upravil(a) zvatka dne 13 pro 2017, 20:13, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#83 Příspěvek od sinclair »

Jo! :twisted: :twisted:
zvatka

#84 Příspěvek od zvatka »

ano
masar

#85 Příspěvek od masar »

Takže zvýšený proud a R3 musí topit "jak blázen". Na této desce jsou zřejmě dva hlavní "žrouti" - podsvícení displeje (tři obvody s LED-diodami), napájené přes R2 (100Ω) a možná i procesor BT1820. Ostatní obvody mají celkový odběr řádu jednotek miliampér. Je nezbytné tuto skutečnost zkontrolovat měřením. Začni třeba odpojením podsvícení (odpájením R2) a měřením jeho proudové spotřeby.
dj_rizek

#86 Příspěvek od dj_rizek »

masar píše:Ostatní obvody mají celkový odběr řádu jednotek miliampér. Je nezbytné tuto skutečnost zkontrolovat měřením. Začni třeba odpojením podsvícení (odpájením R2) a měřením jeho proudové spotřeby.

On kdyby použil jednoduchej ohmův zákon, to je posun správným směrem!
Víceméně jsem mu obdobu radil cca 13 příspěvků dříve a to nejsem sám, nevím připadá mi že to takhle bude na dalších X stránek s nejistým výsledkem.
masar

#87 Příspěvek od masar »

Řekl bych, že se snažíme dost. Když se tak bude snažit i zvatka, snad porodíme myš. :)
sinclair

#88 Příspěvek od sinclair »

Joo! :twisted: :twisted: :twisted:
kalas01

#89 Příspěvek od kalas01 »

Mi přesně tohle dělal hlavní vypínač , přechodový odpor😁
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“