VB 4301
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
A jeden OT. Právě jsem si sehnal krásné plexi na nc580, leč položím desku, dám start a světe div se, motorek chvíli vrčí a pak se roztočí na opačnou stranu. Předpokládám vadu kondenzátoru. Jaký tam má být? Nalezl jsem, že pro hc 42 je to ca 47k, ovšem na jaké napětí? Stačí 400, 630 V, nebo je potřeba 1000 či 1500V? Já to nevyluštím, je oblepen žlutou izolepou, která se nedá kloudně sundat.
ferdislav píše:Tak jsem zkusil měření, na starym ručkovym nic a na digitalu to skakalo tak do 50mV nechtěl jsem to moc trápit....
Na to, abys něco s vypovídající váhou naměřil, bys musel přehrávat desku se záznamem stálého tónu v plné úrovni. Jinak to "jen něco ukáže", jinak kde nic, tu nic. Impulsní signály těžko měřit bez osciloskopu, protože je každý měřák vidí jinak: ručkový ukáže střední hodnotu napětí, digitální takovou, kterou zrovna stihl jeho převodník navzorkovat. A i ta je různá podle principu funkce převodníku. V obou případech se nedozvíš prakticky nic.
MH111 píše:...oložím desku, dám start a světe div se, motorek chvíli vrčí a pak se roztočí na opačnou stranu. Předpokládám vadu kondenzátoru. Jaký tam má být?
Obvykle stačí 47 nF/630 V, ale chyba nemusí být v něm, může být přerušené jedno z vinutí motoru. Každé je v jedné z jeho sekcí, nikde uvnitř motoru spolu propojená nejsou. To jde změřit.
Mně VB4301 na mulťáku a na rozsahu 200mV lítá bargrafem trvale "za roh". Kterákoli, aspoň trochu dobrá VK, co neměla vlhko a horko, musí při tomto "testu" vyplivnout aspoň půl voltu.
- elektrosvit
Bylo to šasi HC07 právě do ústředny AUR120 a udělal jsem tam proti originálu jeden hřích, změnu.
V předzesilovači pro gramofon /resp. impedančním měniči/ jsem zmenšil vstupní kondík myslím i dost pod 10n a ještě za ním opřel o zem nějaký odpor řádu stovek kilo. Všecko ve snaze max. omezit dunění toho motorku. Ten totiž za hodně blbý odstup hluku může nejvíc. Měl jsem celkem tři motorky, všecky měly v naprostém pořádku ložiska, mezikola rovněž perfektní, ale to dunění bylo zčásti vinou přenosu dost tuhých silentbloků motorku a i díky nevyváženosti jejich rotorků, protože motorek se citelně chvěl, i když jsem jej držel zapnutý na dlani.
Ty motorky jsou hrozný zprasky a i v minulosti si právě na motorkách Litovel dost nabíjel hubu.
Matně se pamatuju, že ty nejhorší případy s motorem M101 /od HC07 až asi do HC13/ se nějak měnily za motor M301 myslím z HC14, ale nejsem si 100% jist. Ty M301 měly snad být líp vyvažované, nebo co.
Nakonec i v tom mém ústřednovém HC07 skončil motor z úplně jiného šasi, ale kecal bych, kdybych se nešel podívat. Panel se šasi jde vyklopit snadno, ale je tam kurrevská zima
- elektrosvit
Co na těhle NADech odchází kromě řemínku?
Díky.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Je to povedené šasi a za repasi stojí.
Celeron píše:...Dal jsem tam nějakýho magnetodynamickýho Concorda od Ortofonu...
Tak to by mě zajímala fotka, jak jsi ho tam dostal, a jak jsi dodržel vodorovný snímací úhel. jestli se ti to povedlo. Řekl bych ale, že Concorda nemáš (toho bys ani do NAD5120 neměl jak dát), že tam máš nějakou normální MM přenosku s 1/2" roztečí šroubků...
Concorde totiž znamená druh montáže a připojení přenosky na konektor v zakřivené trubce, zajištěná je pak převlečným kroužkem (podobné uchycení bajonetovému), manipulační ručka není součástí raménka, ale přenosky, a vyměňuje se s přenoskou. Přenoska nemá kolíkové kontakty, ale jen jakési "pecky", kterými se opře o pérka v konektoru raménka.
- Přílohy
-
ramNC470_s_OMB5E.jpg- Tak vypadá 1/2" Ortofon OMB 5 E ve skořepině NC470. Pod ramínkem NAD 5120 to dopadne stejně.
- (82.67 KiB) Staženo 74 x