Udělal jsem něco špatně?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nakadah

#76 Příspěvek od Nakadah »

Taky sem před lety musel zpomalit, aby se ten vlevo co se mě snažil předjet nerozmázl o Tatru v protisměru. Vypadalo to, asi jako když se na dálnici předjížděly kamióny...nějaká plně naložená plečka plná brigošů.

Vrchol byla VW dodávka fizlů, kteří se mě po vyjetí z obce snažili předjet stejnou akcelerací jako mělo moje auto - logicky jeli vedle mě dokud jsem to neusekl na 90km/h. Pak opruzovali, že jsem jim bránil v předjíždění.
Mysteri

#77 Příspěvek od Mysteri »

Dnes som mal krásny zážitok. Predo mňou cez Dubnicu vodič v klobúku na Fiate Seicento. Dnes bola malá premávka, ako každú sobotu, ale on viac, ako 40 aj tak nešiel. Na kruháči ešte v meste sa medzi nás dostala dvojica malých, ušatých hláv ( max. 20 rokov, viac isto nie, v odtieni pleti, ktorú tu nemôžem uviesť, lebo by som bol stíhaný za hanobenie...) v hrdzavom Opel Tigra. Túrovali to za Fiatkou, ale aj tak im to bolo prd platné. Na konci Dubnice je ďalší kruháč, kde je z pravej strany pripájač z dialnice a od hraníc s ČR, s pripájacím pruhom smerom na Trenčín. Pri vychádzaní z kruháča to ,,uši" roztúrovali a chceli ho obehnúť z pravej stany, cez ten privádzací pruh. A tu nastal úkaz, ako z filmu: Fiatka akcelerovala tak, že asi o 2 sekundy bola už viac, ako 100metrov pred nami a o ďalšie dve už iba botka na horizonte. 8O Tigra ostala stáť na konci pripájaceho pruhu a keď som ju obiehal, videl som iba vytreštené oči a otvorené ústa tích deciek, ako čumia na tú vzďalujúcu sa bodku pred sebou... :lol: S istotu ten chlapík mal elektro pohon, lebo takú akceleráciu so spalovacím motorom, aj keď je to ľahké autíčko, by nedosiahol, aj keby tam mal ,,trojliter". :wink:
P.S. Asi ten pán z TN mal toto: http://www.electroauto.cz/seicento_elettra.html , akurát to, čo som videl, bol nejaký novší model. Aspoň zo zadu.
pepik9

#78 Příspěvek od pepik9 »

V originále "Obsahovala 18 olověných článků 12V 60Ah, značky AGM" , to je 290-380 Kg. Spíš ta Tigra už byla u konce s dechem..
Mysteri

#79 Příspěvek od Mysteri »

Si nemyslím. Na to zrýchlenie Fiatu som čumel aj ja, ako PUK, lebo som netušil, že je to elektro. Mimochodom, videl si niekedy napr. akceleráciu 5-tonovej ,,ješterky" Balcancar napr. z r. 1985 :?: Ja x-krát, lebo u nás sa do toho vyrábala tyristorová regulácia rady UHHS a som to servisoval, a, to bolo ozaj niečo veľmi zastarané, oproti súčasnosti.... :wink: A, asi si nepochopil, v čom je rozdiel... Elektromotor totiž dokáže vyvinúť oveľa väčšie zrýchlenie, než spalovák, kde ešte okrem toho, treba preraďovanie rýchlostí a je jedno, či ručne, alebo automat. V súčasnosti je už takmer bežné zrýchlenie u ,,málohmotných" sérioviek z 0 na 100 za 3-6 sekúnd, dokonca aj pod 3, podľa číňana: https://automix.centrum.sk/koncepty/880 ... oblemami... :wink: To 22rokov staré Seicento z odkazu malo napr. podľa papierov až 16 sekúnd, ale to, čo som videl, podľa zadku bol ročník 2005 a viac. Čiže, kľudne ten model môhol mať zrýchlenie na 100 za 8-12 sekúnd, čo bol už štandart v tej dobe. A je mi jedno, aké máš teórie, v každom prípade, po tom, čo som videl, tak som podvedomo očakával za Fiatkou aj ,,sonicky" tresk :lol:
Nakadah

#80 Příspěvek od Nakadah »

Moc se mi to nezdá, kdo ví co v tom měl za motor...

https://www.youtube.com/watch?v=u2nrR1bi5QY

Maximálka na budíku je 120kmh. Odpich mi zase neprijde az tak extra, ale tezko posoudit.

Prostě to asi byl Fiat Seicento Sleeper :) Něco jako automobil jménem Karel, z knihy Tři kamarádi.
sinclair

#81 Příspěvek od sinclair »

Podle popisu události nepochybně elektrika. Ani sebepružnější velkoobjemový osm a víceválec neumí ve zrychlení to, co elektrika. Už proto, že u té elektriky si můžete zvolit úplně optimální rampu - vlastně až po zkrutnou pevnost hřídele a převodu, netřeba řazení.
Ale dokud nebude k dispozici zdroj, s energetickou hustotou vs. objem/váha/cena aspoň vzdáleně podobný benzínu, tak se všecko bude odehrávat jenom v rovině pokusů, co by bez štědrého dopingu jinak vůbec neproběhly.
Pamatuju si na akceleraci elektrovozíků ve fabrikách - a to byly ty starý potvory s NiFe akumulátory, vzadu velkým motorem jako kráva, řetězovým převodem a zřejmě ztrátovou regulací. Řídilo se to vestoje pomocí takových dvou ručních pák tvaru vodorovného U.
Když to bylo čerstvě nabitý a prázdný, jen s řidičem, zfleku to vystřelilo jak blesk, jen na vyleštěném potěru guma pohvizdovala.
EKKAR

#82 Příspěvek od EKKAR »

Tyhle pákově řízený plošinový ještěrky si pamatuju z brigády na překládkový poště tady u nás v Třebový na nádraží - měli jsme tam 2, už měly tyristorovou regulaci se 3 stupněma výkonu, ten první byl vysloveně plazivka na opatrný najíždění třeba k boku vagónu po nástupišti - další dva už byly jízdní a pokud se regulátor promáčknul na místě do poslední polohy a motor dostal plný pecky z "palubní" NiCd baterie, plný gumový obruče hvízdaly i na betonu nástupiště ... Uvezlo to spolehlivě tunu a utáhlo minimálně další dvě na připojenejch vozejkách (ověřeno při vlečení denního návozu tisku, denně vlakem ve 3 ráno do Třebové z Prahy jezdily zhruba 3 tuny novin).

Zajímavá byla na těchhle ještěrkách i brzda - byla zároveň provozní i parkovací, pásová na motoru řízená pružinou. Na stupačce řidiče byl pedál, kterej pružina tahala nahoru - zároveň tím zatahovala brzdu. Když si řidič stoupnul na stupátko, jednou nohou sešlápnul pedál a tím zároveň odbrzdil. Kterou nohou to bylo záleželo na tom, jak se postavil k tomu "sloupku", ve kterým byl schovanej jak regulátor a přepínání směru pohonu, tak i řídící převod z těch pák na rejdovej mechanismus kol. Takže řidič musel umět brzdit jak pravou, tak levou nohou - a ještě "v obráceným gardu" = zvednutím nohy z pedálu. I smysl řízení se obracel podle postoje řidiče - já už si to přesně nepamatuju, ale mám takovej dojem, že když jsem stál čelem k tomu sloupku (a celou plošinu ještěrky jsem měl před sebou), tak "klacky dolů" se rejdovalo doprava - zatáčely kola blíž k řidiči. A když se člověk obrátil, tak samozřejmě musel počítat s tím, že rejdy se otočí taky ...

Byla s tím docela prdel jezdit kolem vstupů do podchodů v perónech, zábradlí kolem schodišť tam je "vypočítaný" tak akorát na tuhle plošinovku od zábradlí k okraji perónu, průjezd bez nárazu do zábradlí znamenal jet kolama tak 10cm od okraje perónu - a spadnout do kolejí znamenalo honem volat do dopravní kanceláře a nuceně odklonit rychlík na jinej perón, neboli průser až na půdu ...

Tady je obrázek - je tam vidět jak ty páky uvnitř krytů po stranách stupačky, tak tu zvednutou brzdu ...
http://fcdn.valka.cz/attachments/4461/voz_k.jpg

Tady je podobná, s mřížema místo plechů po stranách řidiče: https://www.bazos.cz/img/1m/836/8078483 ... 1508316243
a pak ještě "brouček" - tříkolovej tahač vozejků Balkancar, toho jsme tam měli taky: https://www.bazos.cz/img/1m/731/8078473 ... 1508316346
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“