386, videokarta

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

dj_rizek píše:Ano DX5, jak píšu 486 i DX5 MP3 normálně nedala ale pentium jo.
Ale dala, ale nedalo se dělat už nic jinýho. Měl jsem DX5 na 160MHz, k tomu 32MB RAM, tehdy dost atypická sestava. Pod Windows NT 4.0 to sice ve Winampu těsně nestíhalo, ale v playeru od Fraunhoffera ano.
dj_rizek

#17 Příspěvek od dj_rizek »

Musím konstatovat že mám zkušenosti trochu jiný, ano základní předpoklad je správnej, disk by neměl načíst ale bohužel mám zkušenost že načítal v DOSu (Win ne!) ale pří zápisu problém, dál jsem to neřešil, dal jsem jinej disk.

Tohle přenechám znalejším.
dj_rizek

#18 Příspěvek od dj_rizek »

xsc píše:
dj_rizek píše:Ano DX5, jak píšu 486 i DX5 MP3 normálně nedala ale pentium jo.
Ale dala, ale nedalo se dělat už nic jinýho. Měl jsem DX5 na 160MHz, k tomu 32MB RAM, tehdy dost atypická sestava. Pod Windows NT 4.0 to sice ve Winampu těsně nestíhalo, ale v playeru od Fraunhoffera ano.

Já jmenoval právě Winampa,v tý době v okruhu známých běžnej Mp3 přehrávač, to že to "fungovalo" v jiným přehrávači vím a nespochybňuju ale zas jak, co vím 128kbit ještě jo ale víc myslím ne...
lesana87

#19 Příspěvek od lesana87 »

Lukas-Peca píše:Ubude ale volného místa.

A ubude natrvalo nebo opět jen do restartu? DOS si bufferuje posledních pár sektorů, takže je pak nečte z disku, ale z paměti a tak ty změny tam chvíli jako jsou, než se do bufferu načtou znovu z disku.
Problém toho zápisu/nezápisu může být i ve shnilém kabelu, nejen v řadiči. Na tom širším kabelu je signál /Write Gate, ten blokuje zápis.
danhard

#20 Příspěvek od danhard »

Určitě bych zjistil, jaký je takt na ISA sběrnici, při 33MHz pro CPU by tam mělo být nastaveno někde /4 aby to bylo kolem 8Mhz, s 10MHz to ještě chodilo, s výše už to blblo.
Co tam je za řadič na HD ?
lesana87

#21 Příspěvek od lesana87 »

No když je to tu o 386 a grafice, tak jsem teď taky řešila záhadu. Hraju si tu se dvěma jednodeskáčema od Teknoru, TEK-AT2 (386SX) a TEK-AT4 (486). Obě desky umějí fungovat tzv. bezdiskově. AT2 může mít osazeno až 4x512KB FLASH/EPROM a v nich image disku a až 2x512KB baterií zálohované RAM taktéž s image disku. AT4 může mít na desce osazenou SMD 1MB FLASH, já ji tam neměla, tak jsem ji tam osadila, a také až 2x512KB zálohované SRAM. U AT2 jsou ty FLASHky v paticích, tak jsem tam image nacpala programátorem, u AT4 to bylo složitější, musela jsem disassemblovat BIOS a zjistit, jak se ta připájená FLASH programuje a napsat si vlastní SW.
No a teď k té záhadě. Na obou deskách ve FLASH i v RAM disku byly "díry". FLASH a RAM jsou na adresách 0xB00000 a 0xC00000. V každém MB bylo 32KB, které se blbě četly, u AT4 nešel ten blok ani naprogramovat. Koumala jsem, čím to je, díra byla vždy mezi 0x?B8000 a 0x?C0000 a poškozené byly jen liché byty. No a to je tak nějak oblast, kde je v dolním 1MB CGA grafika. Tak jsem zkusila vyměnit grafiku, původní Trident TVGA9000C za C&T 451 a problém zmizel. Zdá se, že Trident má nějaké neúplné/chybné dekódování adresy či co a tak se částečně zrcadlí i do vyšších MB kde narušoval funkci FLASH/RAM disku. Hajzl. :?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak bus clock divider je nastavený Clk2/4. Volné místo na disku ubývá skutečně jen do restartu. Řadič je KP2000, je to taková velká plachta plná různých 74xx, je na ní velký čip s nálepkou s nápisem MORSE HF308. Stejný řadič byl v tom slušovickém AT. S tímto řadičem už to dříve fungovalo na nějaké novější 486 (už měla PCI). Mám ale dojem, že už tehdy to občas zazlobilo. Asi na to vezmu osciloskop a podívám se na tu řídicí sběrnici.

Jinak to AT byl můj první počítač, i s monitorem to mělo výrobní štítek JZD Slušovice, ale jinak to bylo kompletně sestaveno z taiwanských dílů. V 5. třídě, tj. cca rok 2002, jsem to rozebral, ale disk mám dodnes a jede, je tam i uvítací program s gratulací ke koupi počítače TNS AT.

Já jsem se jako děcko s počítači setkával od druhé půlky 90. let, v té době už to většinou byly nějaké 486 a lepší, bratranec měl od roku 1995 Pentium. Při škole jsem chodil do počítačového kroužku a tam bylo ještě jedno PC AT, ale to už tehdy byla těžká historie.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Lukas-Peca »

Lesana měla jako obvykle pravdu, skutečně byl vadný kabel, přerušená žíla 6. Ty ploché kabely jsou hrozné zlo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“