Náhrada tranzistora v Digitrónových hodinách
Moderátor: Moderátoři
Takže žádné nebezpečí nehrozí.
p.s. Návrh sériového stabilizátoru p. Vaculy také obsahuje fatální nedostatky. Zenerovou diodou při výstupním napětí násobiče +200V neteče žádný proud, takže stabilizátor nestabilizuje i se sebelepším tranzistorem a jeho funkce je omezena pouze na řízení výstupního napětí pomocí emitorového sledovače. Regulační dělič v bázi je navržen spíše pro Darlingtonovo zapojení, než pro samotný výkonový tranzistor a má představovat zdroj napětí pro bázi, nikoliv zdroj proudu.
Takový IRF730 zcela vyhoví.
- Přílohy
-
mosfet.png- (22.93 KiB) Staženo 97 x
- Artaban001
1. Doplnil jsem omezovací odpor krystalu (cca 2k2) - časová základna šla pak naladit bez zničení krystalu.
2. Vyměnil jsem 24V trafo co k tomu bylo dodaný za 18V, protože se mi nafoukl kondenzátor C10. Bylo na něm víc, než jeho provozní napětí.
Možná ten stabilizátor pro digitrony fungoval jako stabilizátor, nebo jen jako omezovač napětí, faktem je, že se dal trimrem měnit jas digitronů a pro použitelný svit byl skoro na dorazu. LED podsvětlení jsem neinstaloval.
Ty diody jsou na osazováku správně, na schématu jsou obráceně.
To mi hlava nebere. Pokud se mi nafoukne sběrný kondenzátor, tak asi vyměním ten kondenzátor za jiný, se správným napětím, ne?Artaban001 píše:...Vyměnil jsem 24V trafo co k tomu bylo dodaný za 18V, protože se mi nafoukl kondenzátor C10. Bylo na něm víc, než jeho provozní napětí...
Jinak si spočítej výstupní napětí násobiče při vstupním napětí 18V~. O nějaké stabilizaci už nemůže být řeč ani s ohledem na vyšší napětí naprázdno.