Integrovaná síťová karta špatně pozná délku kabelu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
KiTt

Integrovaná síťová karta špatně pozná délku kabelu

#1 Příspěvek od KiTt »

Zdravím
mám na základní desce integrovanou 1GB/s síťovou kartu Intel I219-V do které je připojen cca 1,5m dlouhý origo kabel a k němu ZTE F660.
Pokud zapnu PC a nechám připojený kabel, tak sítovka detekuji délku kabelu 255metrů a nastaví rychlost na 10MB/s.
Pomůže až na pár vteřin odpojit kabel a pak už pozná délku 0metrů a přepne rychlost na 1GB/s.
Neřešil někdo takový problém, nebo neví někdo jak síťovka detekuje délku kabelu?
Deska je v záruce, už byla kvůli tomu na reklamaci, ale po 25dnech vráceno s popisem opraveno. No závada stále trvá. Desku budu znovu reklamovat, ale až po novém roce. Dost mě sere že zase budu 30 dní bez PC a pak ještě jednou aby mě vrátili peníze. Navíc se v cca 28min intervalech odpojuje a připojuje konektor od sluchátek, taky neopraveno.
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Detekcia dlzky kabla je len (nezmyselna) doplnkova funkcia niektorych sietoviek. Skus nabootovat nejaky live Linux, ci tam pojde tiez sietovka len na 10mbit. Skus aj iny kabel a namiesto toho ZTE ine zariadenie.
dj_rizek

#3 Příspěvek od dj_rizek »

:D Ale gigabit kabel není jako gigabit, jseš si jistej že to je gigabit podle čeho?Že je to na kabelu napsaný? Nebuď absurdní!
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gigabit_Ethernet

Bohužel mám zkušenosti že prodejci využívají fintu že na krátkou vzdálenost to není znát a je to při nejlepším CAT5 ve 2 párech(možná dokonce 4)! Pokud to tak je nedivil bych se že máš chytřejší síťovku kterou to neoblbne!

Zkus opravdu gigabit kabel CAT6 a uvidíš.

Měření nevím, ale třeba Cetin u ADSL/VDSL ví na metr kde je jaká spojka nebo konektor.
KiTt

#4 Příspěvek od KiTt »

No kabel je origo dodavany s tim ZTE. Parametry kabelu neznam. Ale je divny ze to dela jen pokud je kabel pripojeny pred zapnutim PC. Pokud kabel odpojim a pak zapnu PC a pripojim ho az jsem ve windowsech tak je to OK a hned se to pripoji 1GB a delku kabelu to taky pozna taky ok. Blbne to jen pokud se pocitadlo zapne se zapojenym kabel. Ted to jdu zkouset s jinym routerem, ale je jen 100mb. Jiny 1gb zarizeni tady asi nemam. Dokud neopravim ty dve ciska, ktery jsou 1gb. Jinak to ZTE slape fakt dobre az necekane, po 3mesicich docela dost vytizenej skoro kazdej den ccaa 12h trafic 60-100mb down a cca 10-20mb up. Ani jednou se to nekousnulo a rychlost stabilni.
warp

#5 Příspěvek od warp »

Zkus jiný, delší, třeba 5m.
KiTt

#6 Příspěvek od KiTt »

Kabelů jsem zkoušel několik i jsem si na zkoužku nakrimpoval CAT 5e a je to pořád stejné. Vždy po zapnutí PC síťovka hlásí 10mb/s a v testu kabelu délku 255metrů. Po restartu routeru, nebo odpojení kabelu na pár sec. Je to OK. Ještě jsem zkoušel místo ZTE připojit routerboard od mikrotiku 951-2n. Sice má jen 100mb/s lany ale výsledek naprosto stejný. No nic po vánocích opět reklamace a 4 týdny bez PC. Zkusím požadovat výměnu a nebo nějakou náhradu že nemůžu pracovat.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

Není lehčí koupit novou síťovku do PCI/ex.. a tu původní v bios zakázat?
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

A proč by si kupoval jinou síťovku, když má origo v záruce? Tak snad je výrobce natolik seriózní, že při opakovaným výskytu toho samýho problému desku vyčenžuje celou, nebo prostě při třetí reklamaci dá ruce pryč a může chtít love z5 - a pak teprve si může jít kupovat new mámoprkno ...

BTW, co to je za mámoprkno, který takhle vybruje vydlema, že vyhazuje chybu LAN a pravidelně odpojuje sluchátka? Naní to náhodou nějaká GigaBitka?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Milan_F

#9 Příspěvek od Milan_F »

warp píše:Zkus jiný, delší, třeba 5m.

Když jsme měřívali Cat6A, museli mít propoje nějakou minimální délku (15m ??? přesně už si to nepamatuju). Jinak to neprocházelo.
Naposledy upravil(a) Milan_F dne 24 pro 2017, 00:17, celkem upraveno 1 x.
Kvicala_r

#10 Příspěvek od Kvicala_r »

Jo to vše vztaženo k peripetiím s reklamací a potřebnosti kompu - jakkoliv nemám rád, když něco nefunfuje jak má a navrch v záruce.
Ještě sem u gigabytky neviděl podobnou funkčnost s délkou kabelu a to mi běhají většinou právě GB desky v okolí..
Není náhodou ta min délka kabelu cca 1m?
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Jestli je to GigaByte, tak bych si hezky počkal na třetí reklamaci - a pak bič a pryč. S touhle značkou nemám zrovna ty nejlepší zkušenosti, i když mi spousta lidí tvrdí opak. Bohužel, pro mě je směrodatný to, co vidím na stole - jako problémový mi lidi často nosí kompy s GB deskou, zatímco třeba haprujících Asusek dostávám do ruky minimum. Vidím to prostě na lacinou a dostupnou desku, bohužel vojebanou a s kurwítkama. Jedna místní IT firmička dává jedině GB do všeho co jde z jejich dílny "ven" - netuším proč, ale už jsem po nich předělával vícero kompů a vždycky byly problémy ať už s nespolehlivostí mámoprkna, který bylo často poddimenzovaný pro danej účel, nebo třeba s tím, že zdroj s větrákem funícím dovnitř do skříně => určenej pro "dolní" montáž do skříně s modernějším rozvržením chlazení jejich montážník na férovku našrouboval do klasický skříně s horním umístěním zdroje. Komp se nepravidelně přehříval, častý samovolný restarty, občas Modrá Smrt - NA SEDMÁCH!!! - navíc větrák obrácenej v podstatě o 180° se během půl roku funkce přidřel a začal rachtat, no prostě nevím co od toho chtěli ... Ale hlavně že všude cpou GB a tvrděj, jak jsou nej ....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Tipujem to na bug v driveri, firmware sietovky alebo v BIOSe. Sietovka totiz pri vypnutom PC (kvolu WoL) bezi a len na 10mbps (kvoli uspore energie). Po zapnuti alebo inicializacii drivera by sa to malo prepnut na plnu rychlost. Preto som hned pisal, aby si vyskusal nejaky live Linux, aby si vylucil aspon Windows...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“