Čím se krimpují tyto dutinky?
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
-
petrfilipi
Když jsem kleště ještě neměl, tak jsem dutinku po 1,5mm mačkal štípacími kleštěmi. Ale výsledek se nedal srovnat ani s těmi nejlevnějšími kleštěmi. Proto 99 ze 100 elektrikářů doporučuje lisovací kleště.
Petr
- Přílohy
-
Kleště.jpg- (218.85 KiB) Staženo 91 x
-
petrfilipi
Petr
Proč by mu to mělo vadit? Revizák přece řeší bezpečnost před úŕazem el. proudem... Kontroluje splnění norem.Eleman píše:Ani revizákovi to nevadilo, tak o co jde.dudo02 píše:A zároveň neprofesionálneEleman píše:Vždy jsem dutinku na licnu zamáčkl plochými kleštěmi, pokud byla dutinka delší než otvor ve svorkovnici, tak jsem jí zkrátil i se zamačknutým vodičem štípačkami a jak už tady bylo napsáno - o zbytek se postará svorkovnice.
Jak prosté a spolehlivé.
.
Nemusí to být vždy pravda. Pokud lisuješ dutinku na licnu do svorkovnice, o přítlak se postará svorkovnice. Dutinka je tam pak z jiného důvodu.rnbw píše:Krimpovanie bez spravnych kliesti je nahovno. Sila musi posobit zo vsetkych stran, co sa s kombinackami (a pod.) dosiahnut neda. Spravne nakrimpovany kontakt sa neda ani silou strhnut - pretrhne sa vodic vedla.
Nemáš pravdu.Cust píše:Do těchto svorkovnic dutinky vůbec nemají přijít.dudo02 píše:Pokiaľ ju zapájaš do svorkovnice typu WAGO (pružný prítlak),ktorá sa používa najčastejšie v kombinácii s týmito dutinkami, tak sa jej tvar vôbec nezmen
Drvivá väčšina rozvádzačov v priemyselnom prostredí ,je vyzbrojená svorkovnicami s pružným prítlakom. Drátovanie CYA vodičmi ukončenými lisovacími dutinkami. Niekde klient dutinky nechce, ale inde zase na nich trvá...
Ja už svoju profesiu robím 20 rokov a nejaké rozvádzače za sebou už mám - a nebolo ich málo .Pochodil som v podstate celú Európu a platí tu pravidlo "Iný kraj, iný mrav ".
To ,že sa o prítlak má postarať svorkovnica namiesto kvalitne prevedeného lisovaného spoja komentovať nemá zmysel.
Právě u silnoproudu je kvalita zalisování důležitá, stejně jako profil slisu a svorky. Při nevhodném profilu je snížená styčná plocha, pod špatným slisem může dojít ke zvýšení přechodového odporu oxidací. Svorka pak při větším zatížení vyhoří. Malý přítlak taky spolehlivosti moc nepřispívá, proto k těmto spojům nemám u větších proudů příliš důvěru.
Ističe, ako je ten v prílohe sú napr. v Nemecku čím ďalej, tým častejšie používane aj v komerčnom sektore. Nedávno som dokonca s týmto typom ističov spravil celý bytový dom, čo sa týka podružných rozvodov. Ale aj elektromerový rozvádzač bol vyzbrojený týmto typom ističov a v ňom sa dokonca lisovali dutinky na CYA 25mm2 a zapájali na svorkovnicu s pružným prítlakom. Istené to je 63A.
- Přílohy
-
2373_0.jpg- (82.64 KiB) Staženo 45 x
"Čokoláda" se dnes většinou nazývá "přístrojová svorkovnice," ale do průřezu 2,5-4mm² to odjakživa byla jenom "lustrová lámací svorkovnice." Zásadně se dodávaly s příložnými plíšky, právě kvůli ochraně licnových vodičů lustru. Někteří elektrikáři je sice vyhazovali, ale považovalo se to za prasečinu. U většiny současných typů nejsou vůbec,
což je chyba.