Smrt pilota za letu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#31 Příspěvek od sinclair »

A kde se vezmou peníze na všechny ty technologické vymoženosti, co nás jako mají plně nahradit?
A co to budou za obory, co budou generovat reálné zisky - a třeba jen za 5h denně?
Je třeba fakt, že já sám toho za 5h soustředěné práce v dílně vytvořím celkem dost. Jenže na měřitko, dané oborem. Ale právě nevím, jestli je to dost či málo ve srovnání s jinými obory, tak asi jsem to myslel.

Dyť hodnotu těch peněz musí někdo vytvořit jinou prací, nebo to tak už není?
A co se bude dít, až se nějaký robotický technologický celek zesere do základů a začne si dělat, co sám uzná za vhodné - to potom bude člověk dobrý na to, aby to vypnul, našel chyby v sw a přeinstaloval, co?
konosuke

#32 Příspěvek od konosuke »

děda mně dycky říkal že za velké krize 20.let XX století se dělaly 2 směny za týden, myslel jsem si tenkrát: no to bylo super ! 2x týdně do práce, byl jsem tehda školák ZŠ a nedošlo mně že taky výplata byla za odpracované 2 dny/týdně
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
sinclair

#33 Příspěvek od sinclair »

Stejně si myslím, /možná blbě/ že role pilotů a palubních inženýrů jsou dneska ve velkých dopravních kolosech delegovány jenom do role hlídačů a případných řešitelů fakt velkých průserů, který ještě automatiky neumějí řešit.
Že se startuje a přistává ještě pořád "na ruce" je podle mě už jen jistý druh setrvačnosti a takový druh klasicismu, že už to automatiky dávno umějí samy. Ale určitě je dobře, že je tam živý člověk, který přesně ví, k čemu které heblo je a umí s tím.
Ale třeba to ještě automatiky neumějí za extrémně nepříznivého počasí, přistát s dvěma vypadlými a jedním hořícím motorem, ulomenou půlkou výškovky, zaseklými klapkami a tak..
Je to furt jenom hromada sofistikované a složité techniky, co se může porouchat a čím je složitější, tím vyšší riziko poruchy tam je.

Nevím, nakolik to pokročilo /to se asi nikdy přesně nedovíme/, ale třeba vojáci nedávno velice tlačili na to, aby v případě výpadku veškerého toho fly by wire a za předpokladu chodu motoru zůstal v činnosti aspoň jeden osvětlovací a jeden, či několik hydraulických okruhů, které by pilotovi /třeba i za použití fyzické síly/ umožnily tu ultradrahou mašinu, jen s pojebaným procesorem, aspoň posadit na zem a nenechat ji po katapultáži někde rozbít o kopec či o střechy baráků..

Jako zní to logicky - naopak dost nelogicky mi zní fakt, všecko nechávat na drátech a servech. Ona ta stíhačka přeci není zas tak velká a vzdálenosti akčních členů tak velké, aby v případě krajní nouze nešla směrovka a třeba i plyn a klapky ovládat třeba nějakým blbým bowdenem :D
konosuke

#34 Příspěvek od konosuke »

nebejt zásahu Armstronga který pohotově přepnul na manuál tak mise A11 buďto ztroskotá nebo v lepším případě sestup bude přerušen, pravdaže, to v roce 1969 a technika byla jinde, palubní comp snad celotranzistorovej...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
sinclair

#35 Příspěvek od sinclair »

Ale hovno, už tam dávno měli military verze 5V logiky a první menší osmibity, military 709 a jistě houfy dalších věcí, o kterých civil zatím neměl ani ponětí, že to vůbec jde.
Celkově měli vojáci/NASA všecko elektronický o min. 10 let dřív, než se to dostalo do komerční techniky.

Mám z opravdu starého, sálového počítače, sestaveného z tranzistorovaných modulů /IO tam ještě prakticky nebyly/ nějaký trandy a diody. Rozebírali jsme to ještě na intru v dílně, byly toho tam mraky.
Tranzistory Texas 2N930, jim podobný, ale jinak značený, pak nějaký větší TO39 a nějakých asi 5 druhů diod s barevnými pásky.
Byly to původně nějaké, asi logické moduly asi tak 6x6 cm, naskládané v modulu myslím 6x6 v takovým plechovým nosným rámku, vzájemně propojený měděnýma páskama jako "šínama". Ten rámek měl kolejnice a asi tak 30-pólový divný konektor, co jsem taky už nikde jinde neviděl. Veškerý osazení Texas, ta jejich mapka z loga byla dokonce natištěná i na něco málo svitkách a elytech. myslím si proto, že to asi byl průmyslový-sálový počítač výroby Texas.
Převážně v těch modulech byly jenom tranzistory, diody a odpory. Ty odpory byly v provedení a velikosti, jako kdysi naše uhlíkáče v tom modrým plastu. Jen tyhle byly značený páskama, všecky měly 0,5%, už tehdá..
Fakt zajímavý tranzistory i diody s ještě zajímavějšíma vlastnostma.
Ty diody /jen jeden jejich druh/ mají třeba Uak při 1mA jen asi 0,1V a přitom nejsou germaniový.
Některé ty 2N930 a podobný, divně značený v TO18, co mají červenou tečku nahoře, mají betu kolem tisíce. Nadstavovali jsme drátem jejich krátký 5mm vývody a běžně používali v nf, kde nešuměly..
A ty TO39 taky Texas, které jsem podle jejich označení tehdy ani později nikde nenašel a už jsou skoro všecky spotřebovaný, tak ty zase skoro všecky snesou přes 150V, při malých napětích a celý ampéře proudu se hřejou jen málo a nepotřebujou chladič. Taky mají obrovskou betu kolem 500 a nejsou to darlingtony..vot spešl těchnika :D
Ze kterýho roku může pocházet 2N930 Texas?
Naposledy upravil(a) sinclair dne 25 pro 2017, 16:45, celkem upraveno 1 x.
p32

#36 Příspěvek od p32 »

Jo, i elektronického sčota tam měli. :lol:
konosuke

#37 Příspěvek od konosuke »

no právě, tyhle kouzelné věcičky se na veřejnost nedostaly, nálepka military a basta, v tom roce Tesla Orava ještě mastila elektronkové TV
sinclair

#38 Příspěvek od sinclair »

Nejenom v tom roce /69/, ale i o hodně později..
Pamatujete tu slávu, když řada Dukla už měla elektronkový jen řádek a jinak všecko tranzistory? A který to byl rok, když Dukla přišla? :D
Nedělal jsem TV, takže to nepamatuju, ale televizáci vědět budou.
Před Duklou bylo už částečně tranzistorovaný Salermo. Pokaď se nepletu, tak Salermo mělo řádek, snímek i zvuk ještě lampový, ale v obou mefkách už byly myslím KF167/173 a okolo nějaký KC. A tunery vod jogurtů :D
Mysteri

#39 Příspěvek od Mysteri »

No a čo! Aj taká Unitra robila ešte napr. elektrónkové kotúčaky... :?
https://pl.wikipedia.org/wiki/ZK_145
V 1979 ich ešte veselo predávali. Aspoň v Krakowe, kde som bol na zájazde.
konosuke

#40 Příspěvek od konosuke »

vo vojenských radiostaniciach boli flaše eště v rokoch 1987-88 robil som dlho vo VOP tak to viem
sinclair

#41 Příspěvek od sinclair »

Ano, kamarád dlouho používal naprosto nesmrtelný ZK120 a ZK140. Ten jednoknofl všecko redukuje tak, že se na tom vlastně nemá co pokazit, ulomit..i to záznamový "tlačítko" tam bylo robustní, velikosti menšího špuntu.
Sice to mělo lampy a motor jak ze ždímačky, ale ten ZK140 už vůbec nevrčel, půlstopý ZK120 jen mírně. Ten pak přestal úplně používat, páč všeci okolo měli čtvrtstopé "stroje" z řady B4 a první B5.
O nějaký rok později ten půlstopý nějak upravil na 19cm/s, jaksi ho odbruměl a používal na záznamy muziky z FM.
I s horšíma páskama /typicky Orwo PS25/ to bylo fakt výborný.
Tehdá ještě mono z FM bylo nějak kompletnější a obsahovalo všecky informace..
No věřili byste, že nám to rakouský mono při pařbách, kde běžely nadoraz dvě Music 130, vůbec, ale vůbec nevadilo? :D
sinclair

#42 Příspěvek od sinclair »

Jo a jednu z těch dvou Music 130, co jsme tenkrát doslova ničili, jsem příznivou shodou okolností zachránil. Dnes je naštěstí němým svědkem tehdejšího dění, klenot sbírky se spoustou navázaných vzpomínek :D
Ježíši, ta kdyby mohla mluvit..:D
EF86, ECC85 a celé polovodičové osazení je naprosto původní.
konosuke

#43 Příspěvek od konosuke »

však elektronkové szpulaki ZK140, 146, 125, 145 byli čistokrevný klony grunďase, teprv model 120T, 140T celotrandovej
Naposledy upravil(a) konosuke dne 25 pro 2017, 17:24, celkem upraveno 1 x.
Mysteri

#44 Příspěvek od Mysteri »

Tiež som robieval v 1977-78 produkcie v našom mestskom klube SZM na dvoch MUSIC 70. Jeden pre ľavý kanál, druhý pre pravý kanál. To pre produkciu z gramca a stereo nahrávky z kotúčov. Mikrák zapojený iba na pravom kanáli, lebo som sedel v pravo. Bedne Delicia 30 (bohate na tú miestnosť stačili). Ku.va, boli to časy... :lol:
sinclair

#45 Příspěvek od sinclair »

My jsme k těm dvěma M130 měli čtyři origoš ForteVocal 60, na místnost cca 6x12 m a výšce asi 3,5m. Hukot neskutečnej! Tak ony ty vokalky mají nějakých výsledných 100dB/W/m a kór ještě když jsou dvě a dvě vedle sebe, ještě k tomu živený lampama :D
Jojo, to fakt po asi pětihodinový jízdě a při následným mrdání až do rána spolehlivě pištělo v uších :D :twisted:
A z vybraného symbolického vstupného se ze začátku odkládaly prachy na odpálený výškáče :D, stály tehdy kolem padesátikoruny. Pak jsme to předělali na dvě ARV168 a přidali cívku, ještě pozděj sufit žárovku, jak jsme to viděli v kompaktech Zeck.

Delicia Music 30 byly skvělý bedny! Vždycky jsem je chtěl, ale nebyly k mání. 2xARO835 a 2xARE667, taky uměly udělat slušnej hukot, ale hlavně uměly jít níž.
Tos těm M70 musel dávat dobrej kouř :D
Takovou citlivost, jako vokalky to nemělo a často ty ARE shořely, aj když byly přes kondenzátor :D
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“