Peltier na rouru od kamen
Moderátor: Moderátoři
To už mám jako děcko taky za sebou poté, co nás všecky vyhecoval jistej pan Pavel Šrait
Ale ty zemní články v hodně vlhký zemi dávají fakt dost, třeba deset a deset Cu/FeZn drátů pospojovaných sériově dávalo dost na živení jednoho 103NU70
A kutilmile - nelituju tě
Pouziva se to pro napajeni ruznych senzoru, kdy se data vysilaji jen obcas. Kdyz jsou vystupni kondiky nabite, menic vyhodi signal power good, cimz probudi pripojeny MCU ktery odesle data z energie naakumulovane ve vystupniho kondiku.
Je moznost tam pripojit i nejaky supercap ze ktereho bude brat menic energii i kdyz na vstupu nebude nic.
- Artaban001
EKKAR píše:Vyrábí si napájení sám pro sebe - nejdřív jen tak "tiká", jak pomocí indukčních špiček nabíjí kondík na svým výstupu a když v něm má dost energie pro start vlastní elektroniky...
Něco podobnýho mám v jedný LED baterce. V režimu svícení LED slušně svítí ještě při 400mV. Pokud se má obvod rozběhnout, musí být na něm minimálně 1 volt. Asi si z výstupu budí MOSFET DC-DC měniče. Vyšší napětí na hradle vede k nízkýmu odporu (Rds-on) a tím může měnič vyžrat baterii do "nuly"
Všim jsem si, že tam sice krom aku a fotočlánku skoro nic není, ale určitě je tam nějaká tlumivka, velikosti asi tak odporu 0411, nějaký keramický kondík a elyt.
Ono to totiž je tam tak, že ten aku má 1,2V a ten fotočlánek ve stínu taky dává skoro prd, ale je tam běžná bílá LED, co svítí až někde od 3V.
Jak je někde tlumivka a elyt, smrdí to měničem
Dostal jsem tyhle pitomosti dvě, obě s vadným aku, jsou od jednoho "výrobce" a v každým je ten šváb jinak označenej. Je to skoro jako TO92, ale trčí z toho 4 dráty...
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001