Asus Tinker Board

Raspberry, Arduino, Mini-PC a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

Asus Tinker Board

#1 Příspěvek od CZJKP1 »

Ahoj,

chtěl bych se zeptat, jestli to tu někdo má. Četl jsem na netu nějaké starší negativní recenze a zajímalo by mě, jestli nedostatky odstranili.

J.
Standa99

#2 Příspěvek od Standa99 »

Teoreticky je na tom HW, který je v linuxu podporovaný, vyladění je samozřejmě něco jiného, to závisí na komunitě a tu má nejlepší RPi. Takže záleží, na co to chceš, např. desktop s SD kartou je stejně nepoužitelný, chce to aspoň eMMC.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od CZJKP1 »

Díky za info. Ty ho máš nebo ne?

Zajímá mi, jestli je alespoň jeden z podporovaných systémů (Tinker OS a Armbian) česky lokalizovaný. Dle jedné z recenzí ze začátku roku 2017 ne, ale mezitím vyšla čerstvější verze.

Také mi jde o to, jestli lze na něm provozovat nějakým způsobem "Raspbian" (na jehož prostředí jsem zvyklý), přesto že jsem se oficiálně nedočetl, že by byl pro Tinker Board přímo vydán.
Standa99

#4 Příspěvek od Standa99 »

Všechno to vychází z Debianu, takže se lokalizace dá přidat, pokud tam není. Ono když si stáhneš nějaký systém, zabalený z SD karty do image, tak to je proto, že někdo ten předinstalovaný systém (většinou v angličtině) takto připravil.
Systémy pro RPi jsou také pro něj vylazené (kvůli Broadcomu), takže pokud to budeš ovládat z konzole, tak raději vem to, na co jsi zvyklý (Asus je zbytečně drahý). Pokud na tom chceš mermomocí provozovat desktop, tak raději na něčem (aspoň) s 8GB eMMC (např. Banana Pi).
Jediné co ten Asusu má dobrého, je extra Realtek LANka, ten (asi SPI) WiFi/BT modul nebude nic moc, to už bych tam raději připojil WiFi do USB.

P.S. Tento Asus konkrétně nemám, ale pár podobných jednodeskových PC vlastním.
.
..
...
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od CZJKP1 »

Raději se budu držet osvědčeného RPi :?
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak jsem pořídil RPi3 a zatím toho nelituji. Je dostatečně rychlé i na prohlížení internetu.

Ještě se zeptám, zaujala mi ta Meteo-Stanice kterou máš dole v podpisu.
Je ten SW pro ni volně dostupný, nebo sis napsal svůj?

díky Jirka
Standa99

#7 Příspěvek od Standa99 »

S tím RPi3 jsi udělal dobře.
To moje meteo jsou jen obšlehnuté scripty (v perlu, pythonu, shellu) k různým čidlům, které jsem si jen trochu upravil. Kdybys tušil, jak se dostávám k těm číselným hodnotám v těch budících, tak bys nevěřil :lol: Opravdu to je strašný bastl, který možná dobře vypadá. Navíc nemám ani žádnou meteobudku.
Schválně jsem se díval po stránkách, na kterých jsem začínal, ale už nejsou funkční. Každopádně určitě najdeš lepší návody než mám já, mě to už běží tak 4 roky ze setrvačnosti. Navíc jsou čidla, které mají teplotu, tlak a vlhkost v jednom atd. Scripty určitě nějaké objevíš a trochu musíš pochopit RRDtool.
.
..
...
Odpovědět

Zpět na „Miniaturní počítače (Arduino, Raspberry a další)“