Štědrý den a TV LG .... (přesunuto)

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
beny66ka

Štědrý den a TV LG .... (přesunuto)

#1 Příspěvek od beny66ka »

Tak Štědrý den, Anděl páně v polovině a televize blik ... a tma.
Tak dnes Boží Hodové dopoledne kompletní rozborka TV a výměna podsvícení. Tak dobré vyhořet!! 👹 :boid: :boid:
Přílohy
IMG_1328.jpg
(290.92 KiB) Staženo 210 x
IMG_1325.jpg
(285.1 KiB) Staženo 257 x
medulin

#2 Příspěvek od medulin »

tady to mělo horší průběh a konec:
https://www.novinky.cz/krimi/458805-byt ... avade.html
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Jóó, proudový zdroje a napětí řádů 100 a více voltíků, to je výživná kombinace. PS a co by jsi chtěl, aby na tý telce vyhořelo? ten základový plech? Nebo skleněný display?
..to bude jen ňákej odpůrek
fredis

#4 Příspěvek od fredis »

medulin píše:tady to mělo horší průběh a konec:
https://www.novinky.cz/krimi/458805-byt ... avade.html

Na něco to hodit museli... :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Jojo, v televízi dávali asi nějakou žhavou novinku. Vyšetřovatele beru s rezervou a nebo spíše s humorem. Oni dokážou z hromádky popela zjistit kde a od čeho a v kolik hodin začalo hořet.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

mi-ro píše:... PS a co by jsi chtěl, aby na tý telce vyhořelo? ten základový plech? Nebo skleněný display?

Klidně to mohl být nějaký čínský šrot (v obchodech je jich většina), ten má celou vanu displeje z plastu a pásky podsvitu leží přímo na tom plastu. Až u těch novějších jsou pásky na distančních sloupcích.
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

To jsem ještě neviděl. A jak to chladí LED? Ale i tak, neměly by ty plasty být nehořlavé-samozhášecí?
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jezevec »

mi-ro píše: A jak to chladí LED?...

Srandisto, přece nechceš aby ti to vydrželo věčně.
Ano, plasty mají v sobě zpomalovače hoření, ale pokud trvá podnět, hoří. Pak stačí třeba záclona apod. a už mají hasiči výjezd. Ale je fakt, že požárů od TV je velmi málo.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Ono stačí zadýmení. Laik nedokáže vyhodnotit vážnost situace. To byla výsada SHARPů s CCFL když "odborník" prodloužil error time lamp na nekonečno. Pak to dokázalo propálit i díru do displaye.
pepik9

#10 Příspěvek od pepik9 »

..a co by jsi chtěl, aby na tý telce vyhořelo
Nejlíp nic. Ve starejch "mizernejch" Teslách byla řada ochran, který při překročení bezpečnýho proudu obvod odpojily. Jenže to se už dnes nenosí.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

LED podsvietenie ma prudovy zdroj, takze sa prud neprekroci. Lenze vykon je tam taky velky, ze ak sa sustredi na jedno miesto, zacne to horiet.
houmr

#12 Příspěvek od houmr »

pepik9 píše:
..a co by jsi chtěl, aby na tý telce vyhořelo
Ve starejch "mizernejch" Teslách byla řada ochran, který při překročení bezpečnýho proudu obvod odpojily.

A i přesto jsem viděl dost prohořelejch tišťáků třeba ve stodesítkách, kde obvykle chytaly nedostatečně zapájené PINy k modulům nebo vývody trasformátorů. Vyhořelé desky od vývodů trimru "posuv vodorovně" byly zase výsadou řady C416... O Rubínech se tu sice nepíše, ty dokázali hořet hned na mnoha místech. Snad proto je v návodu k nim celý jeden dlouhý odstavec věnován tomu, co a jak dělat, když televizor začne hořet.
fredis

#13 Příspěvek od fredis »

Barevný Rubíny a jejich papírové tišťáky byly kapitola sama pro sebe.. :cry: :lol:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Syron

#14 Příspěvek od Syron »

Ještě k těm "Hořlavým" Rubínům. Kdysi jsem byl opravovat C-202. Že jim vynechává zvuk. Neměl jsem ty ruské tahové poťáky, tak, jsem si vzal Kontaktol, že je aspoň vyčistím. Mimochodem, kupodivu to pomohlo na pár let! i když ty ruské potenciometry byly proslulé svou nespolehlivostí. Chtěl jsem vysát nános prachu, ale spadla mi brada. Nevěřil jsem svým očím! Pod obrazovkou byl pozistor na demagnetizaci, teda trochu popela, co z něj zbyla. Obrazovka byla dole očouzená jako čundrácký kotlík, v dřevotřísce spodku skříně byl vyhořelý dolík. Ptám se: neměli jste s tou TV někdy problém? Prý je to první oprava. Pán ale připomněl, že loni v létě se mu zdálo, že v telce jakoby něco zapraskalo, ale rychle ji vypli. Po chvíli ji zase zapnuli ale televize šla, tak to neřešili. Akorát několik týdnů měli v obýváku divný smrad. Nevím, kteří andělé měli tehdy odpolední šichtu. Majitelé vůbec netušili, jakou měli kliku. Nejenom oheň, ale i exploze obrazovky. Syn mojí sestřenice dopadl s C-381 mnohem hůř. Kromě "vymalovaného" obýváku mu taky zašívali ruku, ze které mu vytáhli střep.
xsc

#15 Příspěvek od xsc »

houmr píše:A i přesto jsem viděl dost prohořelejch tišťáků třeba ve stodesítkách, kde obvykle chytaly nedostatečně zapájené PINy k modulům nebo vývody trasformátorů.
Jenže ona ta ochrana v C110 a taky Rubínu C202 spočívala v tom, že tyristor H rozkladu se natvrdo sepnul, zdroj šel do zkratu a odpojit to měl tyristor v usměrňovači. Proto to znělo, jako když cvakne relé, proudové rázy byly značné. U těch ruských tyristorů se občas stalo, že ten ve zdroji nevypnul (několikrát jsem musel mezi G a K přidat malý odpor) a pak už to zachránily jenom pojistky, pokud tam ještě byly...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“