Zlepšení příjmu DCF-77 budíku.

Bezdrátová pojítka, vysílací a přijímací technika, diskuze o VF technice, zařízeních a konstrukcích, konstrukce a parametry antén

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
breta1

#46 Příspěvek od breta1 »

Myslím, že v tom hledáš vědu.
Snad bych se řídil jen obecným doporučením
"Nejvhodnější poloha cívky je asi 15 až 20 mm od kraje tyčky, kde je oproti poloze uprostřed tyčky indukčnost sice asi u čtvrtinu menší, ale Q cívky je naproti tomu asi o čtvrtinu větší."
jmart

#47 Příspěvek od jmart »

Jojo, tuhle větu jsem v článku četl. Jenže pak se do úvah přimíchaly peníze. Tlustý drát jsem našel za stejnou cenu jako tenký. Takže kupuju tak tlustý drát, že odhadovaný počet závitů zaplní tyčku celou. Až budu ladit, pár závitů odmotám a bude to.

Určitě je to špatně, jinak by to tak dělali všichni. Možná je to neefektivní z hlediska spotřebované mědi. Nebo budu zklamaný a kvalita cívky bude mizerná, a proto píšu své dotazy.
Celeron

#48 Příspěvek od Celeron »

Odkud vlastně jseš, že řešíš slabej signál? Já mám doma v cihlovým baráku 3 různý DCF hodiny a nikdy jsem nemusel řešit nějaký natáčení na nejlepší příjem. Ale faktem je, že tu není žádnej průmysl, kterej by rušil. Není spíš tohle Tvůj problém? Nemáš poblíž nějakej pulzní zdroj, (PC, TV, monitor, ale i třeba adaptér do zásuvky) ty často znemožní příjem. Kdyby vše zklamalo koukni sem. Opravdu dobrá ale za dost peněz.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jmart

#49 Příspěvek od jmart »

Jsem z Brna (600 km od Frankfurtu), z železobetonového paneláku, bydlím v přízemí schovaný před vlnami, mám hliníkové žaluzie, všude samá rušící elektronika se spínanými zdroji. Antény v nástěnných hodinách jsou natočené blbým směrem. Tyto troje hodiny jsou laciné, čínské za 160 Kč.

A já jsem zvědav, jestli dokážu zlepšit anténu, byť zdvojnásobí cenu hodin. Na zbytek šahat nebudu.
Artaban001

#50 Příspěvek od Artaban001 »

Zkus to s tím kabelem ;-) Za zkoušku nic nedáš. Kabelem se přenáší napájení, povel pro činnost modulu a data z toho modulu. když to nepomůže, můžeš modul vrátit zpět.
jmart

#51 Příspěvek od jmart »

Jasně, tvůj nápad si nechám jako zálohu. Už jsem se na to díval a je to jak píšeš - VCC, DATA, PON, GND. Ještě je tam HOLD, ale ten je drátem trvale připojený k VCC.
hafca

#52 Příspěvek od hafca »

V posledním Elektoru vyšlo zajímavé zapojení, které simuluje DCF. Signál ale bere přes WiFi, kde je nadefinovaný server, kterým se hodiny synchronizují.
To by mohlo být řešení tam, kde je problém se signálem.
Přílohy
dcf.jpg
(60.52 KiB) Staženo 396 x
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Hydrawerk

#53 Příspěvek od Hydrawerk »

Konečně jsem nafotil DCF budík Casio DQD-70B.
https://www.flickr.com/photos/korytnack ... 8205985924
Vnitřní provedení je celkem kvalitní.
Celeron

#54 Příspěvek od Celeron »

Kvalitní? Já bych řekl, že to pájelo čínský dítě rozžhaveným hřebíkem.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#55 Příspěvek od rnbw »

Presne tak... Zvonku to vyzera pekne (a asi aj dobre funguje), ale to prevedenie je ako najlacnejsia cina - plne drotov a vsetko spajkovane. Kvalitnejsia elektronika ma konektory a pri (de)montazi nie je potrebne nic spajkovat.
Hydrawerk

#56 Příspěvek od Hydrawerk »

Bohužel, sehnat kvalitnější DCF budík bude obtížné. Jinak takhle je řešený jiný čínský budík. Přijde mi to horší. https://get.google.com/albumarchive/106 ... D1rXf_oKgG
Krabička je deb1lně secvaknutá, takže nedestruktivně se tam ani nedá dostat.
Feritová anténa není nic moc. Není navinutá VF lankem.
Odpovědět

Zpět na „Bezdrátová technika a technologie, VF technika“