Chlastáme při bastlení

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Otkundes

#31 Příspěvek od Otkundes »

U ovocných vín, rybízáků, hodně záleží na kvalitě a množství ovoce, které je vloženo do kvasné nádoby. Musím se smát, když za okny někdy vidím třílitrové sklenice od okurek s kvasnou zátkou, kde na hladině narůžovělé vody plave vrstva 5 cm kuliček rybízu. Samozřejmě, pak je třeba tu vodu hodně přisladit.
Rybízák jsem si kdysi dělával. Ale do 50 l demižonu šlo alespoň 15 kilo přebraného nelisovaného černého rybízu (bez stopek, šneků a plesnivých plodů). A místo kvasinek, asi půl kila nakvašených malin. Voda zásadně jen převařená, vlažná i s přídavkem krystalového cukru. Ze začátku jsem občas s demižonem zamíchal, aby se z těch malin nastartoval kvasný proces.
A po stočení jsem si zkoušel vyrobit ocet. Neúspešně. Ty potvory, kuličky rybízu, plavaly na hladině a zabránily přístupu vzduchu a i když byl demižon otevřen a občas jsem s ním zamíchal, za měsíc jsem stočil dojížďák (druhák). Ten byl dobrý na svařák…
Tedy žádné tlamolepy a dunihlavy, u kterých je obsah alkoholu vyhnán vysokým přídavkem cukru, při použití malého množství ovoce.
elektrosvit

#32 Příspěvek od elektrosvit »

Tak vidíte, že jsem vám nelhal... :)
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Pouze stašek a dobrman vědí co píší . Karel jako obvykle úplný pí čo vi ny . Ty celerone děláš základní chybu , sladíš moc ! To je celý tvůj problém . Chyba dvě , malá teplota u kvašení . Když robíš kořku , žádná není dost vysoká . v mladších dobách jsem s kámošem za den doma lisoval až 1t jablek . Moštu zbyla menšina , jinak klasická cesta přes víno na kořku . Nejdřívě necháš rozjet , po týdnu dodáš první dávku cukru , za týden druhou . Do konce dalšího měsíce je fertig . Dělal jsem tak tři stováky a po prvním přidáním cukru jsem každý sud ochutnal . Ten nejlepší jsem nechal na víno a ty druhé uvařit . Kdybys to dělal kravsky , jak píše neználek Karel , tak při 78°C z kotle nic neodejde . Jenomže on četl jenom pohádky , ne jak se dělají alkonápoje . Asi před měsícem jsem ho zde ošacoval a on tvrdošíjně , aniž by cokoliv přečetl , stejnou pí čo vinu natlačí zas . Inu dub .
Celeron

#34 Příspěvek od Celeron »

No dělal jsem to a dávkoval přesně podle kuchařky z první republiky, co ji děda sázel jako první knihu když přišel z učení na tiskárenskýho sazeče.
V podstatě postup stejnej co píšeš. Po prvním doslazení se bubliny po týdnu téměř zastavily a po druhým doslazení se to zase rozjelo. Asi jsem podruhý přidal moc.
Dával jsem to kvasit nahoru na kuchyňskou linku, teplota cca 22-25 stupňů, to je málo?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Teplota je až dost , ale jestli to zůstalo sladké , jednoduše jsi dal moc cukru . Vždyť si uvědom , že již naše praprabáby konzervovaly ovoce cukrem . Ono je blbý nechat i poprvé úplně dokvasit , musí tam nějaké aktivní kvasinky ještě zůstat . Je třeba si uvědomit , že kvasinky jsou již mrtvé , ale jejich enzymy stále pracují . Prostě amatéři tam narvou cukr , ať je hodně kořalky a jako všichni co chtějí moc , mají málo . A na druhou stranu není problém vypálit i sladký kvas . Je to jen škoda ....
Celeron

#36 Příspěvek od Celeron »

Vypálit kvas je problém, pokud ho není alespoň 50 litrů, tak mě s tím v místním Pěstitelský palírně vyhodí. A doma na to mic nemám a ani nic nehodlám řešit, moc závistiví sousedi.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Hubert_79 »

Dá sa Pražákom

Hahaha, už se můžu smát? :lol:
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Behemot »

BOBOBO píše:Teplota je až dost , ale jestli to zůstalo sladké , jednoduše jsi dal moc cukru . Vždyť si uvědom , že již naše praprabáby konzervovaly ovoce cukrem . Ono je blbý nechat i poprvé úplně dokvasit , musí tam nějaké aktivní kvasinky ještě zůstat . Je třeba si uvědomit , že kvasinky jsou již mrtvé , ale jejich enzymy stále pracují . Prostě amatéři tam narvou cukr , ať je hodně kořalky a jako všichni co chtějí moc , mají málo . A na druhou stranu není problém vypálit i sladký kvas . Je to jen škoda ....

Dělám už několikátej ročník jednoho speciálního produktu, loni se to krapet zarazilo, na podzim se tam rychle ochladilo a nedokvasilo to. Prostředí to ovlivní dost - cukru dávám výpočtem tak akorát, aby z toho bylo požadovaný množství ethanolu a případně se to ještě i dalo pít samo o sobě (a už tak je to o dost míň než podle původního receptu - to byl slaďák jak sviňa). Zůstalo tam dost cukru a nevim co ten týpek na pálenici dělal (že to v životě neměl, tak si s tím hrál), ale dost cukru i barvy prolezlo skrz. A o to to mělo menší obsah ethanolu, což sem částečně vyřešil blendem zbytků prvního ročníku (ten měl zase nadměrný množství). No ale ne že by to vadilo - na další zpracování rozhodně ne, ale asi i na přímou konzumaci to má bezprecedentně silný aroma (už z toho i laik může celkem bezpečně poznat, co to je, stačí smočit prst :lol: A ta nazlátlá barvička taky nebude na škodu :idea:

Faktem je, že podslazení tomu produktu nesvědčí - zkoušel jsem a chutnalo to jako čistič podlah (ostatně taky tam padlo rozhodnutí z toho udělat pálenku, a jelikož je o ni mnohem větší zájem, tak u toho zůstane :lol: ). Možná proto v původním receptu byla taková nálož (snad 15 kilo na sto litrů).

Konzervování cukrem nebo solí funguje na tom principu, že to vytáhne v silným roztoku z organismu skrz buněčnou stěnu vodu, v takovým prostředí přežijí jen extrémní druhy bakterií a hub, který se u nás moc nevyskytují. Proto stačí i jen krusta cukru (lžíce) nahoru na ovoce, většinou plísně rostou nahoře (ne pod vodou, jsou aerobní). U roztoku ale záleží na koncentraci, v určité koncentraci není vliv tak silnej a očividně třeba anaerobní kvasinky s tím moc problém nechají. I když o postupu tam cukr sypat několikrát slyším prvně a v takovým případě to na ně může už být dost, když už tam mají něco alkoholu a navíc dardu cukru - efekt se spojí a zabije je to. Já dycky dávám cukernej roztok hned i s vývarem a do toho pak vinný kvasinky se živnou solí. Jak přibejvá alkohol, tak ubejvá cukr, žádný překvapivý nálože jim nedávám :D
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

Nesmysly , jako vinný kvasinky jsem dříve chtěl , ale když jsem se dostal k požadovanému potravinářskému postupu , tak jsem to zrušil . Kdo kvasí doma a ne ve sklepě je to čirým nesmyslem . 15kg na 100l možná čisté vody , do ovocné šťávy absolutní nesmysl .
Behemot
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Behemot »

Někdo je zase chytrej jak rádio. Nevíš ani hovno o tom, z čeho to dělám, a žvaníš tady cosi vo ovocné šťávě? Asi máš dneska rozbitou kouli :roll:
dobrman

#41 Příspěvek od dobrman »

na pálení jsme před asi dvěma roky chtěli zkusit nám doporučený Turbo kvasnice.
Údajně některý umí prokvasit až na 20%.
Ale nevím, nakonec jsme je nepoužili, protože na ten 160l sud to bylo dost drahý....
Behemot
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Behemot »

Normální vinný by měly dojít až do 14, i když tolik sem stejně nikdy nedosáh. Ten pytlíček ale stojí pár korun, stejně jako ta sůl k tomu.
BOBOBO

#43 Příspěvek od BOBOBO »

I kdybys to dělal chytrolíne ze sr ač ek , tak je 15kg moc .
BOBOBO

#44 Příspěvek od BOBOBO »

Kecy v klecy . Udělat zákvas na našich 300l kvasu aby se prosadily školené kvasinky vyžaduje z pytlíku celou laboratoř .
Behemot
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Behemot »

Jó jasné jasné… 8-)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“