Halogenová žárovka- skrytá funkce (přesunuto)

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kovka

Halogenová žárovka- skrytá funkce (přesunuto)

#1 Příspěvek od kovka »

Kterak odpájet ledacos-
tak to mě pobavilo,
někdy zkusím,žárovek je doma dost

https://www.youtube.com/watch?v=aGSFZ2eadaA
frpr666

#2 Příspěvek od frpr666 »

Dobrý nápad. Myslím, že už jsem viděl odpájení pomocí halogenové žárovky na nějakém Ruském webu před 4 lety.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Někde na ruském webu jsem viděl kompletní demotáž SMD desky pod zářičem . Na pouzdra dával měděné plechy ... Ale ztratil jsem to , zajímavá amatérská podívaná .
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jenys »

Tak to je dobrý, už vím, jak vyndavat součástky :D
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
petrfilipi

#5 Příspěvek od petrfilipi »

Taky díky za velmi inspirující příspěvěk.
PF
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Bohužel, většina halogenek H4 má přerušený právě k tomu odpájení používaný vlákno pro tlumený = potkávací světlo - to je to, co je pro půlku paraboly odstíněný právě tím kovovým zrcátkem. V normálních reflektorech a za normálního provozu si tohle vlákno prostě "odsvítí svoje" a pak přehoří - a dálkový zůstane. Pokoušet se pak o něco s tímhle "dálkovým" vláknem je minimálně poukázkou na popálený prsty.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

A co tak to zkusit "ve velkým" tou halogenovou trubkou z reflektoru - myslím těžba komponentů z desek.
Soemtron

#8 Příspěvek od Soemtron »

Nová metoda na Reflow a Reballing čipů ???
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Desky ze sálovýho počítače jsem těžil, hlavně TTL LS a ALS šváby normálním propanbutanovým hořákem ze strany pájení. Neskutečnej smrad spálenýho laminátu. Šváby měly většinou dvě nohy zahnutý aby držely před vlnou a tak jsem na ně měl takovej minipajsr. Těch švábů byly stovky a když jsem je kontroloval na Xeltecu, tak to všechny přežily včetně 4000 a ECL řady. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Dělám to samý, ale s deskou upnutou do malýho svěráčku na svislo, na podlahu rozložený noviny kvůli odkapávajícímu cínu (z lina ještě jakž-takž sundat jde, z koberce ani náhodou) a s horkovzduškou rozhicovanou na maximum - taky smradu jak v Cařihradu, ale součástky se pinzetou se zahnutýma špičatýma koncema taky "těží" poměrně rychle - na šváby se mi osvědčila samo-domo "pinzeta" učuněná z kusu do "U-čka" ohnutý balíkovací ocelový pásky s koncema zahnutýma o 90° k sobě a sbroušenýma tak, aby se daly zastrčit pod kratší strany DIL pouzdra - šváb se nahřeje zespod jako celek a pak se opatrně zatáhne za celej futrál najednou, jdou tak vyndávat i pouzdra s dvojnásobnou šířkou (typicky třeba MH74154, U806D, EPROMky a spousta švábů příslušnejch k jednodeskovým počítačům řady 80xx). Akorát se musí zároveň táhnout a opatrně viklat a ne za to zarvat jako kapitán Achab za harpunu - to bohužel většinou švába zlomí vejpůl ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

nemaje horkovzdušku, tu halogenku takto používám už několik let,
jen to chce dobrý "sluneční" brýle, nejlépe svářečské pro autogen . . .
. . . ale nehodí se na všecko a je potřeba okolí zakrývat, dělám to alobalem.
Přílohy
20180103_231532.jpg
(175.75 KiB) Staženo 263 x
20180103_230728.jpg
(146.43 KiB) Staženo 275 x
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Nebouchne ta halogenka pokud na ní z desky naprská tavidlo? Traduje se, že na halogenky pokud se šáhne holou rukou, tak při provozu zkadbonizuje otisk prstu a nerovnoměrným pnutím halogenka prdne. Jsem šetřílek, nezkoušel jsem to. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Jak vidíš, tak občas prdne, protože nemá vakuovanou baňku, ale má tam (většinou) argon pod víceméně normálním tlakem - a ten když se ohřeje na teplotu halogenidovýho cyklu, tak samozřejmě nabyde na tlaku - a to i když tu halogenku hřeješ jen třeba 8 voltama, aby dávala co nejvíc IR složku ... Někdy je místo argonu použitej xenon nebo krypton (mají bejt tepelně vodivější a tím zlepšovat halogenidovej cyklus - nevím, nezkoumal jsem), ale rozhodně to neznamená, že taková halogenka pak simuluje barvou světla xenonovou výbojku/HID. Barva světla do modra se dociluje obarvením baňky - viz třeba žárovky Osram Nigt Breaker, Night Breaker Plus a Night Breaker Ultimo.

Důležitý je uvědomit si, že na halogenkách je kvůli vyšší tepelný odolnosti většinou použitý křemenný sklo = je to materiál odlišnej od skla normálních baněk. A o tom prasknutí od otisku nevím teda nic, spíš jsem od chlapů z Helly dostal informaci, že jak otisk žárem zčerná, tak to lokálně snižuje prostupnost baňky pro světlo = snižuje se NEROVNOMĚRNĚ svítivost celý žárovky a po odrazu od optiky to způsobuje fleky ve světelným obrazci ...
petrfilipi

#14 Příspěvek od petrfilipi »

Celeron píše:Desky ze sálovýho počítače jsem těžil, hlavně TTL LS a ALS šváby normálním propanbutanovým hořákem ze strany pájení. Neskutečnej smrad spálenýho laminátu. ...:wink:

Jo, to já si takhle před mnoha a mnoha lety v pražské gumárně těžil taky šváby. Na dílně, horkovzduškou, dělal jsem to asi 2 hodiny v kuse. Pak jsem na chvilku přestal. Z dálky bylo slyšet houkání našeho podnikového hasičského sboru. Houkání se přibližovalo, až zastavili pod naším oknem - to už jsem měl neblahé tušení. No nic - hraju mrtvýho brouka. Najednou bušení na dveře (z vnější strany byla místo kliky koule) a když jsem otevřel, tak tam stojí hasič, zlatý štít od helmy stažený, v jedné ruce hadici, v druhé proudnici a ptá se, co že tady hoří, čím bylo vybaveno protipožární čidlo.
Na dílně to ještě smrdělo, tak jsem musel s barvou ven. Dostal jsem naštěstí jenom vynadáno. Takže i takhle může končit těžba IO.
termit256

#15 Příspěvek od termit256 »

Pred casem jsem poridil toto video. https://youtu.be/4jbsJIvQzzQ
Chip to nejspis neprezije, ale odpajene je to naprosto rychle a ciste bez sebemensiho poskozeni nebo zapatlani desky. Pouzivam to misto horkovzduchu.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“