V prípade štyroch zo šiestich modelov sa naozaj oplatí vymeniť pneumatiky už pri polovičnej hĺbke profilu, čiže pri 4 mm. Zvyšní dvaja, čiže Michelin CrossClimate+ a Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 však dokazujú, že plnia svoju funkciu aj pri dvojmilimetrovom dezéne a navyše sa oplatia aj z hľadiska odolnosti a cene za kilometer.
Zimáky
Moderátor: Moderátoři
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA
§41a zákona č. 361/2000 Sb.:“
(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud:
a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N 2) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.
Dále: Zimní pneu má označení hory (Alpy), M+S je pouze tolerovaná náhražka.
Jde mi pouze o to si zimáky nehoblovat jízdou v tomto počasí, tj furt nad nulou. To odejdou velice rychle (to je účel ostatně). Takže jezdit na letních a zimní šetřit, ale na co vlastně??
TAKJAN píše:Asi to jde vydedukovat odtud: §41a zákona č. 361/2000 Sb.:“
Mám dojem, že je to §40a (byl dodatečně přidán) a taky by mě zajímala ta novelizace, kvůli které tady všichni kolem tvrdí, že v zimě musí mít zimáky vždy nejméně 4 mm. Já zatím nic nenašel.
TAKJAN píše:Jde mi pouze o to si zimáky nehoblovat jízdou v tomto počasí, tj furt nad nulou. To odejdou velice rychle (to je účel ostatně). Takže jezdit na letních a zimní šetřit, ale na co vlastně??
Taky jsem měl to dilema, ale vyřešil jsem to tak, že jsem nechal zimáky na dojetí v létě, potom na zimu ještě byly a tak zase na dojetí v létě a teď na zimu zase ještě byly a tak je možná už toto léto dojedu. Na zimu jsem je přehazoval přední se zadními a nešla sundat kola. Teď je mám 6 let a svině furt jsou ok. Předtím na minulém autě za 3 roky se střídáním s letníma už byly fakt na vyhození.
Ještě mám ráfky s letníma, ale ty asi přehodím až na podzim, kdybych přezouval zimní na nové zimní, abych je tam hodil a přijel pro ně až bude čas. Ale je možné, že vydrží i na další zimu při tomto počasí a zapíšu si rekord.