LED na 3V bez měniče
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
LED na 3V bez měniče
Svítilna (energizer) má dle TP mít 53H výdrž, 37 lumen, a dosvit 38M. Svítilna byla s přibalenýma bateriama (Alkalický energizer). Odběr je 80 až 100mA. LED je "žárovková bílá" a rozsvítí se i při diodovým testu přes měřák UT70A.
- Přílohy
-
White LED 3V.jpg- (215.65 KiB) Staženo 233 x
a) napětí 1.5V je jen jmenovitý a na plně nabitým článku je napětí vyšší,
b) LEDky dokážou svítit i při nižším, než jmenovitým napětí, byť nižším jasem (viz VA charakteristika LED),
nic nebrání tomu, aby LEDky mohly svítit.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
- Artaban001
Napětí na vlastním LED čipu bylo 2.9V. když jsme počítal z proudem 100mA a výše naměřeným úbytkem, tak mi vyšel ten předřadný 1R odpor.
Některý bílý LED se při 3V sotva rozsvítí. Viz ty svítilny na 3 mikrotužky a přímý zapojení LED na 4.5V. Proud je omezován pouze vlastnostmi LED diod při tom napětí na baterii (zkoušel jsem to i regulovatelným zdrojem s neomezovaným proudem). V tomhle režimu je to velice citlivé na napětí. A ta LED na 2.9V to bude podle mě podobný. Při poklesu pod těch 2.9V to bude sotva svítit. Ty měničový, zvlášť s IO dokáží baterii "vycucat" až na 1V celkových (0.5V na článek) při ještě použitelným světle.
- Artaban001
- Artaban001
- Artaban001
Je to prasárna, ale asi spoléhají částečně i na vnitřní odpor článků samotných.
- Artaban001
Pokud máš na zdroji přesně takové napětí, co má na sobě ta LED (tuším že se značí Uf) přes odpor, tak si ta LED vezme proud takový, jak vyžaduje. Ovšem ten se velice mění podle toho, jak napětí zdroje mění hodnotu kolem Uf. Pokud se napětí zdroje snižuje, tak proud velice klesá a tím i svítivost. Pokud je vyšší - i třeba o půl voltu, LED je přetěžovaná. Setkal jsem se i z 20-ti LEDkovým světlem, kde byly jednotlivé LED paralelně. při zapnutí to "žralo" 1A. proud během pár minut klesal, jak se ty alkalický tužkovky "zadejchávaly". Po určité době, jak se články zregenerovaly, tak se situace opakovala. Pro tak velký proud už ty chemický reakce uvnitř toho článku probíhaly tak intenzivně, že některé složky to nestíhaly (asi burel).
- Artaban001
Všechny LED svítilny co jsem měl možnost zkusit zkreslovaly barvy, hlavně při špatném okolním osvětlení. Kolikrát není možné s jistotou určit barvy vodičů a dalších značení, takže pro některé servisní účely je taková svítilna skoro nepoužitelná.Kvicala_r píše:Všechny LED (pokud se nejedná o RGB) jsou "modrý" čip a nějaký fosfor...