230~V -> 220~V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Všechny tyto údaje jsou krásným důkazem úbytků napětí na vedení sítě i toho, jak na rozvodech ČEZ šetří - místo rozvodů s menším odporem (no jo, já vím, IMPEDANCÍ...) se zvýší výstupní napětí na vn/nn transformátoru a je to... :twisted: :twisted: :twisted:
Lidi, co jsou připojení poblíž trafaček, mají přepětí a žárovky jim odcházejí jak polskej aušus, naopak lidi s přípojkama na koncích odboček z páteřních větví mají napětí na hranici dolní meze tolerance... Tyhle problémy znám dlouhodobě - bydlím v městě s velkým elektrifikovaným nádražím, jako (bývalý) strategický bod máme vvn napájení asi ze 4 směrů, už v 80. letech min. století jsme měli trvale na zásuvkách kolem 230 - 235V a žárovky jsme museli shánět na 240V nominál. Běžná 220V žárovka koupená např. v Praze odcházela během týdne. Velký vliv má i kolísání odběru - v roce 1988 byla olympiáda v Jižní Korei, přenosy byly celou noc až do rána. Měřák píchnutý do zásuvky už od půlnoci, těsně po ukončení přenosu ze Soulu kolem 4. hodiny ráno vyletěl až kamsi k 250V, načež během dalších cca 10 minut zase pomalu slezl na obvyklých 230 - 235V.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

tak jsem chtel napsat, ze jsem se jeste nesetkal s tim, ze bych nameril v zasuvce neco jineho nez 235V. Jenze jsem si to ted overil a neveril jsem svim hnedym ocim. Bylo tam 223V (overoval jsem dvema merakama). A to sedim dvacet metru od 250kVA trafa, kabel k zasuvce od trafa odhaduju na 40m (to my rekneto co tam maji lidi o 1km dal). Jedine vysvetleni je snad to ze to bylo mereno 10min pred osmou. Tedy v dobe kdy lidi v okolnich domech napechovanych kancelarema ted vsichni zapli kompi a nez jin dobootuji widle tak projistotu zapli i varne konvice aby si udelali prvni rani kaficko. :-)
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Lukas-Peca »

my máme doma 227 V permanentně, bydlíme asi 50 m od velké rozvodny na panelovém sídlišti, trafa nám neřvou a některé žárovky jsou ještě made in USSR. :)
dolac

#19 Příspěvek od dolac »

mi-ro píše:
gepard píše:
AmarokCZ píše:Lukas-Peca: 10V vliv nemá, ale 35V už jo!

Ekkar: jsi si určitě jist tím napětím? Já myslel, že je teď 230V(+6%,-10%) a od 2008 že má být 230V (-+10%).
Jinak u nás je běžné napětí 200V - 250V, v extrémech klidně i 180V a ČEZ nemá zájem nic dělat :(

Zdárec, souhlas, hlavně s tím rozptylem napětí - to není snad normální! A opravdu to ČEZ nemá zájem nějak řešit!!! Loser ČEZ! :twisted:
Kdybys měl roční zisky v řádech stovek miliard ta se taky na všechny vy....š, eventuelně pro jistotu "trochu" podražíš

Súhlas s AmarokCZ. Povolená tolerancia v ČR: 230V(+6%,-10%) a od 2008 230V (-+10%), na Slovensku 230V(+10%,-10%). Ešte by som doplnil, že sa nejedná o efektívnu hodnotu, ktorú nameráš voltmetrom ale sú to priemerné 10-minútové efektívne hodnoty (viď ČSN resp. STN EN 50160).
Na sídliskách problém s napätím nie je, ale na dedinách, kde sú dlhé vedenia je často problém dodržať normou def. podmienky.
Riešenie je jednoduché, použí trafo tak ako píše Jasin.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od AmarokCZ »

Lukas-Peca píše:my máme doma 227 V permanentně, bydlíme asi 50 m od velké rozvodny na panelovém sídlišti, trafa nám neřvou a některé žárovky jsou ještě made in USSR. :)

To že ti trafo neřve a že sovětský žárovky svítěj se nedivím, páč 227V je i pro 220V spotřebiče akorát. Ale proč je u nás na jedný fázi pernamentně 240-255V fakt nechápu...
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Lukas-Peca »

no tak vysoké napětí je už zralé na stížnost (třeba veřejné ohrožení, vždyť zásuvky a spol. jsou max. na 250 V), ale osobně si myslím, že se na tebe :wc:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“