A273D nelze stáhnout hlasitost na nulu
Moderátor: Moderátoři
A273D nelze stáhnout hlasitost na nulu
Jinak regulace začíná fungovat od napětí 1 V na řídicím vstupu. To je typická hodnota, samozřejmě má určitý rozptyl kus od kusu. Aby se netočilo první desetinu až pětinu dráhy potenciometrem zbytečně, opírá se studený konec dráhy potenciometru řízení hlasitosti o křemíkovou diodu nebo odpor. Změř napětí na tomto prvku a vyber jiný (menší odpor nebo diodu s menším saturačním napětím).
Ale počítej s tím, že si nejspíš stejně moc nepomůžeš.
- elektrosvit
Jinak zkoumal jsem A273D/TCA730A, A1524/TDA1524, MDA4290/TDA4290-2,¨a TDA1074. LM1036 jsem raději už ani nezkoušel. Jako nejmenší zlo mi na ucho přišly ty TDA1074, které by se v něčem hodně nenáročném možná daly i poslouchat, ale stejně - do slušného aparátu, dle nám alespoň trochu záleží na tom co z toho leze tyhle věci kde mého názoru nepatří.
Thales píše:...zkoumal jsem A273D/TCA730A, A1524/TDA1524, MDA4290/TDA4290-2,¨a TDA1074. LM1036 jsem raději už ani nezkoušel...
Tos měl. Mně se z nich jevil LM1036 jako signálu nejméně ubližující, zvlášť v zapojení s kapacitami pro basy zvětšenými na 470n a pro výšky se sériovými RC články 10n+1k0 místo samotných "výškových" kondenzátorů. Zmenšil se tak rozsah zdůraznění či potlačení okrajů pásma, který se stejně málokdy využije, aniž by to ale nějak výrazně narušilo účinek fyziologického "vylepšení".
Ale máš pravdu: poťák je poťák, když už, cose dá dělat, někdo na těch proměnných korekcích trvá.
Pro sebe korekce už nepotřebuju, s dobrou fyziologií mi nechybí a raději oželím zbytečnost v signálové cestě. Chápu ale že někdo tu potřebu z nejrůznějších důvodů má.
Mně se jevily jako zvukově i šumově nejlepší nijak nevybírané MDA4290V, napájené hraničním napětím 18V. Snesou podle zkoušek sice až 24V, ale určitě ne úplně každý.
Přebuditelnost, linearita korekcí, šum i zkreslení jsou oproti jiným obvodům téže generace neporovnatelně lepší.
Právě třeba s modulem Z z oravské C430 se lze bez problému dostat na klidový lineární odstup -70dB, což s jinými obvody, řídícími korekce a hlasitost elektronicky, dokázat nelze. A to je jen obyčejný televizní zvukový modul - dá se tomu věnovat podstatně víc péče a tak se dostat i na lepší hodnoty odstupu. Dobrou cestu už tu jednou naznačil Xeon, v případě MDA4290V má doslova zázračné účinky a ten obvod sám tomu několika aplikačními parametry úplně nahrává.
Netvrdím, že je MDA4290V bůhvíjaký zázrak - má i pár nepříjemných nevýhod /některé kusy mají velký výstřelový šum, typicky malá vstupní impedance/, ale z výše vyjmenovaných obvodů je subjektivně i objektivně nejlepší.
- elektrosvit
EDIT: Sinclair mě předběhl...