Sony PS 11 gramofon DD skusenosti a doporucenie

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
earthquake

Sony PS 11 gramofon DD skusenosti a doporucenie

#1 Příspěvek od earthquake »

Zdravim.
Nema niekto z Vas skusenosti s tymto Direct Drive Gramofonom?
Nasiel som ho teraz v ponuke inzeratov a zvazujem ci by nebol lepsi ako moje Lenco L435/Tesla NC 430. Prenosku mam AT 95, ta by sla na to Sony. Cize prenoska ta ista len ine gramo. Ma to vyznam? Ma lepsi odstup signalu...atd ale zaujima ma nazor fundovanych.
Dakujem.
Martin.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Je vlastnostma srovnatelnej s Teslou MC-600Q - krystalovým oscilátorem řízenej středovej motor přímo v talíři.

Ilustrativně - máš 10letou oktávku ve standartním stupni vejbavy a nabízí se ti stejně starej Superb v plný palbě - neřeším najetý kilometry, ale řekněme srovnatelný stavy počítadel, nic "odcouvávanýho". Co si vybereš?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Hubert_79 »

No, Oktávku... Tak Favorita.
Jestli je za dobrý prachy, tak bych neváhal.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Běž do :ignore:, Ty favorite. Ve svý třídě je NC430 skvělý.
Srovnáváte nesrovnatelný, :ignore: :evil:
Že zrovna Ty Kájo napíšeš takovou :ignore:, bych teda nečekal.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Tady jde spíš vo to, že ten soňák s centrálním motorem s krystalovou stabilizací je celkově o třídu vejš, než řemínkovej náhon u šáska HC-43. Já se NC-430 nezříkám, sám ho používám jako "gramec pro běžný použití", ale špička je samozřejmě jinde.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Hubert_79 »

Neříkám že je 430 šunt :idea:
Ale žádný hi-end to tedy rozhodně není; to asi nic z Tesly.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Né, není to šunt, jenom rezatej favorit, že jo ...
Já jsem napsal, že i když je coby řemínkáč kvalitní a dobrej, tak na precizní středovej motor nemá - stejně jako oktávka s průměrnou vejbavou, i když ve svý třídě je mezi nejlepšíma, tak na superb v plný vejbavě nemá - protože ten je o kus dál. To už bych k fáčku/felině spíš přirovnal gramce s šáskama s mezikolem - HC-14, -15 a -16.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Hubert_79 »

Favorit není šunt (vzhledem k době vzniku).
Šunty jsou gramce s mezikolem a krystalovou přenoskou... Tam když nešla od drážky špona vinylu, tak to pořádně nehrálo :lol:
Ale abychom to uzavřeli - souhlas, že to Sony je kvalitativně výš než 430 a když bude za dobrý prachy, tak směle do něj.
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

U aut byste nepokládali za regulérní a férový závod průměrné Fábky a průměrné Ochcávky.
Tady ale tak činíte bez uzardění. Rozhodujou nároky uživatele.
Jestli budu mít celej reprodukční řetězec s Fd=20Hz, tak si nebudu pořizovat vůbec nic se síťovým, či jiným podobným synchromotorem a řemínkem, ale půjdu rovnou do DD.
Ale jestli má někdo řetězec, co je rád za dolních 50-60Hz -3dB, tak mu ta NC430 s OM3 bude bohatě stačit.
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

To už bych raději dal přednost té Tesle NC430. Přece jen jde o robustnější stroj a - věřte nevěřte - s o fous lepším ramínkem, i když na jeho vlastnostech se podepisuje i tuhost spojení jeho svislého ložiska s ložiskem talíře.
Sony SL11 je totiž především jen hezký (i když to je také věc subjektivního pohledu, hlavně ale jeho prospektová data vypadají líp jen proto, že elektroakustické parametry jsou udávané podle JIS, tedy ne podle DIN či snad dokonce ČSN). Plastová skříňka, levné raménko.
Zkrátka proti té NC430 by to byl krok zpět, v lepším případě přešlápnutí z levé nohy na pravou: jak Sony uměl opravdu kvalitní šasi v nejvyšší třídě, model SL11 mezi ně nepatří. Až na ten přímý náhon se vlastnostmi podobá spíše gramci NC300, čili tak leda střední třída.
Jestli chceš skutečně něco, co je v poslechových vlastnostech o poznání výše, než NC430, pak by tomu odpovídal třeba takový Technics SL-Q300, třeba některý z vyšších modelů Sony řady PS-X75 nebo PS-X9. Nebo něco ještě lepšího.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Jardo - kdyby to NCéčko bylo nový, tak ti dám za pravdu. Bohužel u těch dneska dostupnejch jsou tak ztvrdlý nebo unavený silentbloky motorku, že jejich hlukovej odstup je skoro na tý samý úrovni, jako u těch šásek s mezikolem HC-14, -15 a -16 ... Já jsem nový silentbloky k motorku musel shánět při osobní návštěvě v Litovli.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hubert_79 »

Mno, nevím, srovnávat to s NC 300 kde má vakl všechno co se hejbe a o antiskatingu si to může nechat jen zdát...
Ve své době bylo "levné" šasi i silně přeceňovaný plasťák NC 470.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Přitom je NC470 velmi dobrý gramofon - pokud je seštelovaný, jak má být a je všecko v pořádku. Navíc není stižen chronickou nemocí zvanou "zinkal".
Co se odstupu týče, tak i levné DD mohou převálcovat dražší, třebaže robustnější belty.
Ostatní vlastnosti, to je jiná - ale ten základní hluk mají DD opravdu nepatrný.
Volil jsem gramofony hlavně s ohledem na zbytek řetězce a vím, že i opravdu dobrá NC430 by u mne s odstupem pohořela.
Sám mám jeden z lepších DD i nejlepší československý belt.
Jsou co do odstupu úplně srovnatelné, jde o NC440 Philips a SL1200.
U jiných už to tak ale být nemusí.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Samozřejmě předpokládám, že obě šasi jsou stejně jetá: ono na té SL-11 má taky vakl všechno, co se hejbe. A i to, co se nehejbe. Prostě levný plastový výlisek, proto ho taky přirovnávám k té HC30/NC300.
Gumové průchodky se stále dají sehnat a k zavěšení motorku v NC430 poslouží zrovna tak dobře, jako původní.
Každopádně to nic nemění na tom, že právě model SL-11 se příliš nepovedl, a tu NC430 sotva překoná
Naposledy upravil(a) Hill dne 02 úno 2018, 22:53, celkem upraveno 1 x.
elektrosvit

#15 Příspěvek od elektrosvit »

Zajímavé je, že NC420 má motorek pevně na šasi a žádný hluk není slyšet. Několik nevymačkaných silentbloků mám vyndaných z různých HC07 apod., tvarově jsou záměnné.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“