Nabíječka autobaterie
Moderátor: Moderátoři
- Standahorusice
Nabíječka autobaterie
To co ti ukáže měřák na střídavým rozsahu by měla bejt hodnota zvaná EFEKTIVNÍ a to kam vyleze napětí na kondíku za usměrňovačem se jmenuje hodnota ŠPIČKOVÁ.
Špičkovou hodnotu získáš z efektivní prostým vynásobením konstantou rovnou ODMOCNINĚ ZE DVOU = √2 = přibližně 1,414. Navíc pokud obvodem teče proud, určitou část napětí ztratíš i na diodách - pokud jsou Si, sežere každá přibližně 0,65 až 0,7V = o tolik budeš mít na kondíku za Graetzem napětí menší, než bys měl teoreticky podle výpočtu.
A kdyby ses divil, že to za Graetzem není 0,65V ale 1,2 až 1,3V, tak si uvědom, že Graetzem teče proud vždycky dvěma diodama najednou = jsou v podstatě zapojený v sérii, takže úbytek je taky dvojnásobnej ...
A kutilmile - nelituju tě
- Standahorusice
A pučích, papučích a vesnickým soužití mi radši nic nepovídej - kolikrát já nedbal varování "když chceš o něco přijít, tak to někomu půjč" - a podlehnul jsem naléhání kamaráda - souseda - manželky ("nedělej škroba a půjč mu to, co ti to udělá!") A PUČIL JSEM... a zpátky samozřejmě nedostal nic nebo nefunkční vrak - H0VN0, do hlavy bych se měl třískat a ne někomu něco pučovat ...!!!!!
- Standahorusice
Tak a spátky k dotazu: toto napětí ca 16,9V jsem ale naměřil na zapojené aku 225Ah po ca asi 2Hodinách.Do aku tekl proud 23A a pak se snížil na 19A a víc sem nezkoušel.Jinak trafo je zapojeno na 2 ks grecu 50A takový kosky s fastony a přidělaný na brutálním AL žebru s ventilátorem. V jednoduchosti je krása.Samozdřejmě + pojistka sekundár.primár a ampermetr(PVS3).
- Standahorusice
- Standahorusice
- weed_smoker
Stejně mají všecky auta nastavený regulátory na 14,5V maximálně - baterka má v ten moment asi 85-90% maximálního dosažitelnýho náboje a alternátor ji na větší náboj nenašťouchá. Nemá vůbec žádnou cenu nabíjet na vyšší náboj, zbytečně tak elektrolyzovat a následně muset doplňovat vodu do elektrolytu a "vychutnávat" si další zbytečný efekty, jako je rozstřik kyselinovýho aerosolu při nabíjení na napětí přes těch 14,5V atd. Že to tak jde je druhá věc - a může bejt zajímavý na takový hodnoty nabíjet baterky pro lokální nouzový napájení - například na chatu daleko od civilizace, bez přípojky, centrály nebo generátoru "z obnovitelnýho zdroje" - prostě jako za Krále Klacka I., kdy se v pátek na chatu vozila z domu nabitá baterka a svítilo se bludičkama na 12V a v neděli se vezla vybitá zas zpátky domů. Když byl tatík šikovnej a jelo se z chaty v sobotu i v neděli na vejlet, tak ji během jízdy připojil do auta a aspoň částečně ji nechal dobít. Ano, v takovej moment mělo cenu nabíjet ji doma na 16,8V. Ale při použití jako trvale dobíjená startovací nebo staniční (místo se s lokálním zdrojem = větrným nebo solárním generátorem) baterie to účel nemá.mihal píše:Na plné nabitie Pb aku bude 14,5V málo, elektrolyt nedosiahne 1.28g/ml3, resp.za neprimerane dlhú dobu
- Standahorusice